![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 04.10.2001
![]() |
Prawa autorskie w kawiarence!!!
Witam! Kumpel zaklada kawiarenke internetowa. W zwiazku z tym mamy pytanie: czy wlasciciel ponosi konsekwencje z tytulu uzytkowania pirackiego oprogramowania (bez jego zgody) w kawiarence!!! Gdzie tego szukac!!!
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Użyszkodnik
Data rejestracji: 29.03.2001
![]() |
A jak myślałeś? Każdy kom, czy w domu czy w sieci czy w cafe musi mieć legalnego Windowsa i (o ile instalujesz) Office'a, reszte od biedy zganisz na użyszkodników, bo przecież gość ma prawo coś zainstalować na kompie w czasie gdy go używa.
Poza tym gierki oczywiście w oryginale, bo to są rzeczy za które od razu mogą Cię udupić. Otwieranie Cafe wcale nie jest tanią zabawą, jak sie okazuje... co nie? ![]()
Poprzedni opis: Był i się zmył. Teraz jestem tu: monter.techlog.pl CHCIAŁĘ BYŚ MODERATORĘ ale sresyknofałę... Bedę PREZYDĘTĘ !!! "Głupota, którą widzimy u drugich, na ogół podnosi nas na duchu" ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
trzeba jeszcze program do obsługi kawiarenki kupić
![]() to też kosztuje
![]() |
#4 |
Wymiatacz
![]() |
To, ze soft musi byc legalny - wiadomo. Ale gdzie znalesc konkretne informacje na ten temat!!! Jaka jest wykladnia prawna w stosunku do osob uzywajacych nielegalnego softu (bez zgody wlasciciela) w kawiarence!!!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Użyszkodnik
Data rejestracji: 29.03.2001
![]() |
Gdzie znaleźć konkretne info to nie wiem, pewnie pomógłby kontakt z jakimś prawnikiem albo ostatecznie właścicielem innej cafe.
Ogólnie kafejka to śliski temat, jeżeli nie ma sie odpowiednich znajomości ![]()
Poprzedni opis: Był i się zmył. Teraz jestem tu: monter.techlog.pl CHCIAŁĘ BYŚ MODERATORĘ ale sresyknofałę... Bedę PREZYDĘTĘ !!! "Głupota, którą widzimy u drugich, na ogół podnosi nas na duchu" ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Gość
|
Cytat:
A co chcesz konkretnie wiedzieć ? Wiadomo - SOFT musi być oryginalny, wszystko - tzn systemy, gry, programy. DEMA gier czy programów - też mogą być, nie łamiesz prawa użytkowaniem ich. A co do soft'u do obsługi, jest taki program, nazywa się CafeSuite - nowsze wersje demo ( w pełni funkcjonalne - tylko ograniczenie czasowe) pozwalają na użytkowanie przez 14 dni, ale troche starsza ( i wcale nie gorsza) pozwala użytkować 30. Jak znajde linka, to wrzucę na Forum. Jak masz jakieś pytania - służę pomocą. |
|
![]() |
![]() |
#7 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
a tak nawiasem ktos zna moze nazwe jakiegos programiku do obslugi kawiarenki typu komp1 2godziny komp4 4godz. i liczy i sam rozlacza i wywala komunikat "komp4 skonczyl sie czas" cos w tym stylu. Chyba ze jest taki malutki ze sie zmiesci w zalaczniku
![]()
![]() |
#8 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
Skrupulancik - darmowy program do kawiarenek
www.skrupulant.prv.pl http://www.tio.pl/clone/clonet.shtml Cafe Suite http://cafesuite.prv.pl http://cafesuite.pl/ jakieś nfo http://www.republika.pl/interbest/ka...nternetowe.htm kafejka http://www.mikro.net.pl/kafejka/ znajomy u mnie w mieście miał taki super program do kawairenek, ale nie pamiętam jego nazwy... może sobie przypomnę... ![]()
![]() |
#10 | |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Mozna przeciez zainstalowac jakas dystrybucje linuxa, staroffice... znam duzo kawiarenek co tak dzialaja sobie... mozna sobie poradzic jak sie naprawde chce i rozumie na czym to wszystko polega pozdrawiam ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 15.07.2002
![]() |
Re: Prawa autorskie w kawiarence!!!
Cytat:
![]() 1. system musisz kupic legalny - kiedys byly molpy i bylo taniej teraz zdaje sie nie ma - szczegoly w odzialach microsoft w polsce 2. office ci nie potrzebny - mozesz postawic openoffice i zupelnie wystarczy 3. inny soft w wiekszosic jest free a jak nie to poszukaj odpowiednikow free 4. gry - no i to tutaj warto sprawdzic u polskich wydawcow - dla kafejek maja specjalna promocje i pakiety na wiele stanowisk a teraz co do uzywania piratow, predziej czy pozniej cie zlapia i bekniesz - zdaje sie x3 wartosc zakwestionowanego softu a wiec sporo biorac pod uwage ze wycienia od wersji BOX a nie OEM ![]() co do odpowiedzialnosci w przypadku cafe zapomnij o tym, ze zwalisz na uzytkownikow - to nie przejdzie - oczywiscie mozesz to zrobic w firmie (tak jesty u mnie) gdzie masz stalych pracownikow i podpisuja oni odpowiedzialnosc za soft na kompie w cafe nie takiej mozliwosci ZA WSZYSTKO odpowiada wlasciciel a wiec TY oczywiscie mozesz (a nawet warto) sie zabezpieczyc przed tym by goscie ci mieszali w kompach i instalowali inny soft niz ten domyslnie zapodany przez ciebie - w win98 mozesz to zrobic za pomoca PoliceEditora a w XP to juz banal ... PS w przypadku cafe raczej odpada linux - to ma byc dla winlamek a wiec sam rozumiesz ze z linuxem moge miec problemy
![]() |
![]() |
#12 |
Wymiatacz
![]() |
Dzieki za wszystkie rady i wypowiedzi. Ciesze sie, ze temat wzbudzil zainteresowanie. Jedna drobna uwaga - to nie ja zakladam kawiarenke, tylko qmpel. Przyszedl do mnie z tymi waprosami, a ja mu od razu mowie - rzucamy temat na forum, byc moze neciarze sie odezwa. Jeszcze raz thx!!!!
Bardzo sie ciesze, ze zwrociliscie uwage na legalnosc softu. Mysle, ze qmpel po przeczytaniu postow wiele zrozumie. Pojawienie sie nowej kawiarenki na baaardzo juz waskim rynku - spowoduje wojne. A zacznie sie ona od softu. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|