Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Prawo jazdy kat B - od ilu lat? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/prawo-jazdy-kat-b-od-ilu-lat-33390/)

Patrix 25.09.2008 17:30

Cytat:

Napisany przez demek (Post 966990)
czyli jestes za tym, zeby np moj 52 letni ojciec potrzebowal karte motorowerowa na skuter 50cc?

pisałem wyżej, że to beznadzieja, ja na rowerze czasem szybciej jade...;)

demek 25.09.2008 17:28

czyli jestes za tym, zeby np moj 52 letni ojciec potrzebowal karte motorowerowa na skuter 50cc?
(to tylko zalozenie bo moj ojciec ma karte motorowerowa, na skuterze nie jezdzi wiec zero roznicy dla niego;))

Patrix 25.09.2008 17:25

@demek z tym si***281; 100***37; zgadzam beznadzieja, to tylko "motorower"...

demek 25.09.2008 17:23

a zdaje sie, ze chca wprowadzic spowrotem egzaminy na karte motorowerowa dla starszych niz 18 lat, czyli juz na dowod nie pojezdzimy na skuterze do 50cc....

to juz jest beznadzieja

ed hunter 25.09.2008 17:15

Cytat:

Napisany przez pepperman (Post 966928)
niestety, ale smarkow, ktore zdaja sobie sprawe z tego, ze ciagle smarki w glowie, jak na lekarstwo. nie tacy sa zagrozeniem. tak samo jak kierowcy, ktorzy moze nie sa mistrzami 4 kolek, ale widza wlasne bledy i mierza zamiary na sily.

no ma byc zmiana przepisow, prawko ma byc "tymczasowe". tak, zeby zabierali na zawsze to raczej nie da sie, w koncu nabyles uprawnienia. wcale nie zdziwie sie jak nawet po tych proponowanych zmianach beda awantury, bo w koncu jak ktos wyszkolil sie, zdal, ma uprawnienia to dlaczego na starcie sie je neguje. no i u nas bardzo latwo zrobic beee, juz niebiescy sie o to postaraja ;).

nie chodzi mi o to, żeby na amen zabierać - dla *****i powtórka.

Cytat:

Napisany przez memorando (Post 966937)
od 16

na mototower

Cytat:

Napisany przez memorando (Post 966944)
hehe dobrze widzisz patriks hehe

lepiej nic już nie mów.

memorando 25.09.2008 14:11

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 966942)
tak... widać ban mu wygasł... może jeszcze raz ?

hehe dobrze widzisz patriks hehe

Patrix 25.09.2008 14:05

Cytat:

Napisany przez prometeusz (Post 966940)
czy ja dobrze widze:wow:

tak... widać ban mu wygasł... może jeszcze raz ?

prometeusz 25.09.2008 14:04

czy ja dobrze widze:wow:

memorando 25.09.2008 13:57

od 16

pepperman 25.09.2008 13:32

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 966715)
smarki maj***261; smarki w g***322;owie, tak jak ja w wieku 17 lat jak zda***322;em na prawko - cud, ***380;e ***380;yj***281;.

niestety, ale smarkow, ktore zdaja sobie sprawe z tego, ze ciagle smarki w glowie, jak na lekarstwo. nie tacy sa zagrozeniem. tak samo jak kierowcy, ktorzy moze nie sa mistrzami 4 kolek, ale widza wlasne bledy i mierza zamiary na sily.

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 966715)
Ja widz***281; tylko jrdn***261; metod***281; - warunkowe prawko - zrobisz 2,3 razy beee i po prawku.

no ma byc zmiana przepisow, prawko ma byc "tymczasowe". tak, zeby zabierali na zawsze to raczej nie da sie, w koncu nabyles uprawnienia. wcale nie zdziwie sie jak nawet po tych proponowanych zmianach beda awantury, bo w koncu jak ktos wyszkolil sie, zdal, ma uprawnienia to dlaczego na starcie sie je neguje. no i u nas bardzo latwo zrobic beee, juz niebiescy sie o to postaraja ;).

ed hunter 25.09.2008 00:07

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 966436)
A moim zdaniem nie da się jeździć szybko i bezpiecznie.
Obie rzeczy wzajemnie się wykluczają.

I owszem da się, tam gdzie da się :]
Cytat:

Napisany przez demek (Post 966456)
130km/h to jest szybko

a mozna bezpiecznie...

ale tak jak promek pisze, zawsze bedzie jakies ale

Ale polega na drodze przystosowanej do tego ale.
Cytat:

Napisany przez Stanley (Post 966599)
Sa osoby, ktore jezdza bardzo szybko, i bez zastanowienia sie wsiade z nimi do auta, a sa osoby, ktore jezdza wolno, a balbym sie z nimi jechac... Kwestia umiejetnosci kierowcy.

Proponuję przed jazdą test z zapałkami - czy potrafi zapalić, czy jest w stanie zgasić.
Cytat:

Napisany przez pepperman (Post 966624)
moze i nie, ale statystyki nie klamia. najwiecej wypadkow powoduja wlasnie takie smarki, ktore podniecaja sie nawet chromowanymi felgami, a co drugi to mistrz kierownicy ;).

smarki mają smarki w głowie, tak jak ja w wieku 17 lat jak zdałem na prawko - cud, że żyję.
Cytat:

Napisany przez demek (Post 966625)
to juz jest wina tych co dopuszczaja ich do ruchu

oczywiscie na egzaminie moze byc wszystko fajnie, a koles pozniej szaleje. nie mamy na to wplywu i nie widze zadnego powodu aby ograniczym innym (normalnym) mlodzieniaszkom dostep do samochodow

Ja widzę tylko jrdną metodę - warunkowe prawko - zrobisz 2,3 razy beee i po prawku.

pepperman 24.09.2008 21:57

Cytat:

raczej nie. co prawda proces szkolenia i egzaminowania jest troche poroniony w PL, ale jakos tam kazdy jezdzi po tych obowiazkowych godzinach. ktos zda to zda. trudno przewidziec co bedzie dalej.

Cytat:

oczywiscie na egzaminie moze byc wszystko fajnie, a koles pozniej szaleje. nie mamy na to wplywu i nie widze zadnego powodu aby ograniczym innym (normalnym) mlodzieniaszkom dostep do samochodow

no wlasnie, ze sa powody. statystyki, ktore nie klamia, kto powoduje najwiecej wypadkow. oczywiscie nie wszyscy, ale wystarczajaco ich duzo, zeby uczynic pewne kroki. w bankach tez, jezeli zauwaza ze np. rudzi czesciej maja klopoty ze splata kredytow, beda poddawani bardziej wnikliwej analizie czy udzielic im kredytu czy tez nie ;). inna sprawa jest fakt, ze u nas generalnie multum buractwa na drogach (wymuszanie na rondach, trabienie na L-ki, wymuszanie na przejsciach dla pieszych itd.).

Patrix 24.09.2008 21:55

Cytat:

Sa osoby, ktore jezdza bardzo szybko, i bez zastanowienia sie wsiade z nimi do auta,

Wtedy bym podzi***281;kowa***322; i wysiad***322; ale to sie nigdy nie stanie bo nie wsiadam do samochodu z osob***261;, kt***243;ra nie wiem jak je***378;dzi, ***347;mieszne ?
Takim zachowaniem kierowca nie liczy si***281; z innymi pojazdami na drodze, kt***243;re jad***261; wolniej i poprawnie.

Cytat:

a sa osoby, ktore jezdza wolno, a balbym sie z nimi jechac...

Zbyt wolno to te***380; bardzo ***378;le. Jedzie si***281; tyle ile znaki pokazuj***261; je***347;li s***261; warunki na to :)

Cytat:

Kwestia umiejetnosci kierowcy.

TO jest bardzo bardzo wzgl***281;dne.

demek 24.09.2008 21:44

pepperman 24.09.2008 21:42

Cytat:

Napisany przez demek (Post 966266)
robisz ze wszystkich 18to latkow, ktorzy chca jezdzic na scigaczach idiotow, piratow drogowych i dawcow

moze i nie, ale statystyki nie klamia. najwiecej wypadkow powoduja wlasnie takie smarki, ktore podniecaja sie nawet chromowanymi felgami, a co drugi to mistrz kierownicy ;).

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:07.