Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.08.2003, 19:44   #1
Nikita_Bennet
staruszek

Avatar użytkownika Nikita_Bennet

Data rejestracji: 02.06.2001
Nikita_Bennet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
co trzeba miec aby miec legalnego windowsa

witam

bede stawial kompa u siostry. pomyslalem sobie tak zeby choc na jednym miec legalny system (reszta freeware). nie interesuje mnie zakup nowych licencji ale odkupienie od kogos. zakladam odkupienie jakiejs licencji box'owej bo czesci na drugi komp beda pochodzic z innego zrodla i raczej wersja OEM odpada (zreszta po co mi jakies starsze czesci).
na pewno bedzie to: windows 98 (nalepiej wersja se) lub xp (pro lub home - bez znaczenia).
cala sprawa rozchodzi sie o to co mam miec aby ten system byl legalny. w przypadku dos'a 6.22 i wfw 3.11 wiem dokladnie co i jak bo to mam (wersja upgrade do w98 lub xp takze chyba odpada bo z kompa z jakim dostalem ten system zoostal tylko monitor). Jesli idzie zas o wingroze 98se lub win xp to nie bardzo wiem. ineteresuja mnie niezbedne rzeczy zeby nie miec problemow jak wpadna panowie w "czarnych gajerkach". nosnika raczej nie musze miec ("zgubilem ale zrobilem kopie i mam kopie" - to mysle, ze przejdzie). na pewno musze miec licencje - jak ona wyglada - w 98 se jest to papierek na instrukcji, czy naklejka na komp (to chyba w oem)? jak ma sie to w windowsach xp. czy moga byc rejestrowane badz aktywowane. jezeli byly rejestrowane na inna osobe to czy musze miec umowe kupna-sprzedazy od osoby ktora zarejestrowala dana kopie na siebie. jezeli byly aktywowane to jak tu ma sie sprawa.

pytam bo tak sie sklada ze z oryginalami u nas ciezko - szczegolnie systemow, a jak ktos ma to i tak nie zaglada w papierki i niewiadomo co jest potrzebne a co mozna wywalic. u kumpla na sklepie tez to byla rzadkosc i przewaznie zafoliowana wiec nie bylo jak przejrzec dokladnie co tam jest?

nie zabardzo jak mam szukac tego po necie bo na modemie to zabojstwo (zreszta zniwa, jutro praktyka i wyjazd)

z gory thx

pzdrwm Nikita_Bennet
Nikita_Bennet jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.08.2003, 21:34   #2
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
szkoda ze nie powiedziales tego rano - bylem na gieldzie gdzie (od)sprzedaja legalne windy - nie tylko oem - i bym zapytal - a nastepna gielda za tydzien dopiero
Stary 03.08.2003, 22:09   #3
Druss
Costam

Data rejestracji: 20.05.2002
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Box`y sa stosunkowo drogie, a odsprzedaz oem`u to zalezy jakiego. Do oem`u nie wystarczy ci tylko faktura z kupna kompa, musisz miec te wszytskie czesci w nim ktore sa wymienione na fakturze. Dlatego oem`y kupuje sie osobno np ze stacja dyskietek, bo to rzadko wymieniamy, a kto nam zabroni miec dwie stacje dyskietek jak ta kupowana z licencja nam padnie. Wiekszosc ludzi niestety kupuje razem z calym kompem gdzie np w supermarketach ciezko jest wyprosic o odzielna fakture z windowsem i pojedyncza czescia z kompa. Dlatego jak bedziesz kupowal oem zwroc na to uwage. Windows 98 w starszych wersjach, zaliczajac SE tez byly wydawane tylko z ksiazeczkami i certyfikatem na nim. W starszych wydaniach 98SE byly juz naklejki na obudowe. W windach xp juz wszytskie maja naklejki na obudowe jako certyfikat autentycznosci, ale tu nalezy przy kupnie zwrocic uwage na to czy na tej naklejce nie ma np wygrawerowanej firmy komputerowej ktora dostarczyla nam tego windowsa z komputerem, tu tez tylko kupowac takie w ktorym to klient np kupowal kompa z jakiejs tam firmy i wzial oddzielna fakture np z stacja dyskietek z tej akurat firmy, na ktorej to faktorze jest wlasnie pieczatka tej firmy. ktorej nazwa jest na tejze naklejce z certyfikatem. W innym przypadku nie bierzemy. Jesli masz jeszcze jakies pytanie i czegos dokladnie nie wyjasnilem to daj znac. Dodam jeszcze dla takiej malej ciekawostki ze jezeli mamy np plyte glowna dwuprocesorowa to musimy miec na kazdy procesor oddzielna licencje.
Druss jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.08.2003, 23:19   #4
Nikita_Bennet
staruszek

co do oem to przejrzalem troche licencji i nie bardzo to mnie cieszy (tam gdzie mialem licencje wymienilem wszystko a astacja dyskietek padla). jezeli bede bral od kogos winde (uzywana) to raczej box'a i bedzie to raczej cos kombinowanego (ale nie krojonego), dlatego tez pytam o szczegoly co jest potrzebne.

czyli dla windy98se potrzebuje tylko certyfiaktu naklejonego na ksiazeczke lub naklejki na kompa (cd chyba nie ma znaczenia czy jest oryginal) a w przypadku win xp tylko nalejki?

i jak to jest z np juz raz aktywowanym win xp home?

dzieki za odpowiedzi

pzdrwm Nikita_Bennet
Stary 03.08.2003, 23:49   #5
Druss
Costam

No to musisz miec naprawde bardzo dobrze kombinowane Windows XP Professional Polish CD 1 517.00 zł z VAT , Windows XP Professional Polish upgr AE C 439.00 zł z VAT lub Windows XP Professional Polish upgr CD 1 082.00 zł z VAT do tych dwoch ostatnich trzeba miec Win98. Windows XP Home Edition PL Retail 1 098.00 zł z VAT. Natomiast oem`y jakbys kupil z taka stacja dyskietek wyszlyby cie taniej MS WINDOWS XP Home Edition PL OEM 429.00 zł z VAT lub MS WINDOWS XP Professional PL OEM 699.00 zł z VAT. Sa takze do zakupienia same licencje i np taka licencja do Xp Pro PL kosztuje 328,50zl z VAT w systemie edukacyjnym lub w komercyjnym 917.55 z VAT. Nie trzeba miec do tego oryginalnego nosnika tak jest zaznaczone w licencji.

Jezeli masz win98se w wersji oem, czyli sprzedanej z jakims komponentem czy tez z calym komputerem, to musisz miec ten komputer czy tez ta czesc z ktora to zakupiles ten system, dowodem tego jest pokazanie rachunku czy tez faktury zakupionego systemu oem z ta czescia lub z tym komputerem ktore to posiadasz w komputerze na ktorym jest zainstalowany ten system. W innych przypadkach system ten ma zlamana licencje.

Aktywowany system mozna aktywowac ponownie bez najmniejszego problemu, tylko ze najlepiej jest to robic przez internet bo telefonicznie moga cie zamieszac tak ze sie wygadasz np o zmianie jakiejs czesci i wtedy wprowadza to do kompa i masz po licencji . Sa skubani w tym szkoleni. Gozej jezeli juz jest zarejestrowany na jakas osobe to juz jest inna sprawa wtedy licencja oem wazna jest na ta osobe ktora juz zarejestrowala ten system sobie.
Stary 04.08.2003, 11:06   #6
Barracuda
Bywalec

Data rejestracji: 31.12.2002
Barracuda w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A co w wypadku gdy spali nam sie, na ten przykład, procek wraz z płytą główną? Zachodzi konieczność kupna nowego proca, mobo i ewentualnie pamięci, a posiadamy oemową wersję Windows xp, zakupioną ze stacją dyskietek. System był już zarejestrowany i pytanie czy istnieje mozliwosc ponownej rejestracji/aktywacji na nowej konfiguracji? Zakładam, że stosownych wyjaśnień udzielamy przedstawicielowi MS telefonicznie.(gdyż ponowna aktywacja przez internet jest niemożliwa - oczywiście gdy nie uzywamy wspomagaczy)
Czy ktoś już miał podobną sytuację?
Dodam, że ja nie miałem, ale wydaje mi się ze niedlugo cos sie moze wydarzyć?
Pozdrawiam
Barracuda jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.08.2003, 11:48   #7
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a ja maim pytanie ciut z innej beczki
jako ze przerobiłem sobie serwerek compaqa na "normalny" komp / obudowa , fdd, taśma do fdd i wenty oryginalne / to jak sobie sprawie winde dedykowaną do compaq'a to będzie alles ok z literą prawa?

pozdro
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.08.2003, 12:14   #8
imola
>my private watch dog ;)<

Data rejestracji: 09.04.2003
imola zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja też mam pytanie odnośnie legalności win 3.11.
Co trzeba mieć, zrobić aby posiadany win 3.11 był legalny?
imola jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.08.2003, 13:11   #9
Druss
Costam

Cytat:
Barracuda napisa***322;(a)
A co w wypadku gdy spali nam sie, na ten przykład, procek wraz z płytą główną? Zachodzi konieczność kupna nowego proca, mobo i ewentualnie pamięci, a posiadamy oemową wersję Windows xp, zakupioną ze stacją dyskietek. System był już zarejestrowany i pytanie czy istnieje mozliwosc ponownej rejestracji/aktywacji na nowej konfiguracji? Zakładam, że stosownych wyjaśnień udzielamy przedstawicielowi MS telefonicznie.(gdyż ponowna aktywacja przez internet jest niemożliwa - oczywiście gdy nie uzywamy wspomagaczy)
Czy ktoś już miał podobną sytuację?
Dodam, że ja nie miałem, ale wydaje mi się ze niedlugo cos sie moze wydarzyć?
Pozdrawiam
Jezeli komputer jest jeszcze na gwarancji to wtedy firma wymienia albo oprogramowanie razem z plyta glowna lub dzwonia do microsoftu ze zaszla wymiana mobo i zeby nie zablokowywali numeru. Caly zestaw jest na gwarancji, wiec takie rzeczy cie nie obchodza, jezeli juz nie masz gwarancji to mozesz pozegnac sie z licencja.
Stary 04.08.2003, 13:13   #10
Druss
Costam

Cytat:
cana napisa***322;(a)
a ja maim pytanie ciut z innej beczki
jako ze przerobiłem sobie serwerek compaqa na "normalny" komp / obudowa , fdd, taśma do fdd i wenty oryginalne / to jak sobie sprawie winde dedykowaną do compaq'a to będzie alles ok z literą prawa?

pozdro
Niestety nie musisz miec fakture z chociaz jednym podzespolem kupionym w firmie compaq z tym wlasnie oprogramowaniem. Warunki licencji oem sa rygorystyczne. Ale nie moze byc to jeden podzespol z tej faktury jezeli bylo ich tam wiecej na niej (w przypadku zakupu calego zestawu z systemem oem musimy miec wszytskie wypisane na fakturze podzespoly).
Stary 04.08.2003, 13:34   #11
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
no to d.. zbita bo to sprzet second hand / był bym pare setek do przodu /

pozdro
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.08.2003, 12:00   #12
Nikita_Bennet
staruszek

Cytat:
Druss napisał(a):
...Natomiast oem`y jakbys kupil z taka stacja dyskietek wyszlyby cie taniej MS WINDOWS XP Home Edition PL OEM 429.00 zł z VAT lub MS WINDOWS XP Professional PL OEM 699.00 zł z VAT.
ale oem nie mozna kupic ze stacja fdd - podobno tylko z isotnym elementem kompa (plyta proc hdd monitor).

Cytat:
Sa takze do zakupienia same licencje i np taka licencja do Xp Pro PL kosztuje 328,50zl z VAT w systemie edukacyjnym.
o to by mnie nawet zainteresowalo - podrzuc jak mozesz link do akiegos slepu i-netowego.

thx za odp

Cytat:
Druss napisał(a):
Niestety nie, musisz miec fakture z chociaz jednym podzespolem kupionym w firmie compaq z tym wlasnie oprogramowaniem. Warunki licencji oem sa rygorystyczne. Ale nie moze byc to jeden podzespol z tej faktury jezeli bylo ich tam wiecej na niej (w przypadku zakupu calego zestawu z systemem oem musimy miec wszytskie wypisane na fakturze podzespoly).
jest jeszcze takie cosik ze jak kuisz kompa z winda oem i zaczynasz w nim zmieniac-elementy (np nowy hdd) a na fakturze masz winde i spis elementow calego kompa to podobno mozna ale trzeba miec udowodniona calos wszystkich zmian.

co do licencji na w311 to ja mam tylko certyfikaty+umowa licencyjna+preinstalowany na hdd i pliki do zrobienia dsykietek startowych. co iekawe nie mam go na fakturze/rachunku ale mam jeszcze taki swistek z logiem jestes legalny - stara akcja optimusa w kompach harvard (r tych byla)

pzdrwm NIktia_Bennet
Stary 10.08.2003, 12:01   #13
Nikita_Bennet
staruszek

soki za literowki ale jade na modemie
Stary 10.08.2003, 12:06   #14
Druss