![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 13.03.2002
![]() |
Problem z CDROM Nec 52x
Niedawno kupiłem zestaw z CD-Rom Nec x 52 ... podczas pracy np kopiowanie na dysk twardy strasznie blokuje mi kompa ... nie moge nawet słuchać muzyki bo dźwięk się "wiesza"...to samo dzieje się przy instalacji gier .... Z instalacja schodzi dłużej niż np instalując z nagrywarki Teaca. Czy da się na to coś poradzić? Ustawione jest DMA-jeżeli dostępne !!!!!!
Komputer jest nowy Płyta gł. Soltek 75 KAV, Duron 1000, 256 SDRAM, GF2MX40064M System: Windows XP Pomóżcie |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
kierownik wycieczki
Data rejestracji: 24.02.2002
![]() |
Mam takiego Neca i ogolnie jest ok poza tym ze nie czyta plyt z overburningiem...
wina moze lezec w tym jak jest on podlaczony do kompa. Czy razem z nagrywara czy z HD jezeli z HD to sa wtdy na jednej tasmie co strasznie obciaza system i z tego moga wynikac te problemy ale masz szybki komp i powiniemnm sobie dac rade mimo wszycho. Jesli jest podpiety z nagrywarka to mozliwe ze sie gryzie z Teacem, mozesz wtedy zmienic ustawienia Slave i Master na odwrotne. Jesli to nie pomoze to podlacz go pod HD czasem roznie to bywa ale warto probowac bo to dobry naped.
![]() |
#3 |
Forumator
Data rejestracji: 28.02.2002
![]() |
po pierwsze sprawdz w biosie czy tam jest cos na temat dma,bo czasami trzeba i tam zrobic enable, a poza tym to winda xp wielu syuacjach sobie jeszcze nie radzi. Trzeba czekac na łaty
![]() |
#4 |
WeldMaster
Data rejestracji: 16.08.2001
![]() |
Mam ten sam napęd nec52x i ten sam problem-nie czyta płyt 800 i 700 z overburningiem i strasznie blokuje kompa.
Podpięty jest razem z hdd=master ,nec=slave.Nagrywarka samotnie na master na drugim kanale. Mam już dość tego czytnika,dobry jest chyba tylko do audio. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Wiec jezeli sa dobrze podpiete kable(prawidlowa strona) do plyty i cd-romu.
To wina leze po stronie wlasnie owego cd0romu. Wiele osob skarzy sie na niego. Sam mam kolesia , ktory takze nie jest zadowolony. Nie czyta mu niektorych nagranych plyt, Dopiero po kilkukrotnym wysunieciu i w wciagnieciu tacki wykrywa to co ma na plycie. Zreszta nie jestescie pierwsi, ktorzy skarza sie na neca. Na tym forum bylo juz kilka takich postow. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
WeldMaster
Data rejestracji: 16.08.2001
![]() |
Mam ten sam problem z Nec52x i dzis troche poeksperymentowałem z ustawieniami i jest poprawa.
Spróbuj moje ustawienia- Dysk twardy=primary master Nagrywarka=primary slave Nec52x=secondary master U mnie pusta kieszeńHDD=secondary slave. Wszystko na DMA. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
problem z nagrywarka NEC ND-3540 A | hakerek | Napędy optyczne DVD | 1 | 02.06.2006 19:19 |
Problem z NEC ND-4550A | goVa | Napędy optyczne DVD | 2 | 07.04.2006 13:36 |
Nec 3520a - Problem | Tocki | Napędy optyczne DVD | 13 | 07.03.2006 06:47 |
nec 3520 problem z biosem | Alex167 | Napędy optyczne DVD | 2 | 17.04.2005 21:25 |
Problem z CD ROM Nec - ciąg dalszy | keza | Off topic | 4 | 04.04.2002 21:15 |