Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 21.06.2003, 18:35   #1
netkafejas
Gość

problem z coolerem

wiec mam boarda shuttle ak32a v2.1 a na nim athlona 1.4 thunderbird'a i cooler titan a jaki model nie pamietam i nie mam pod reka pudelka
ale proc rozgrzewa mi sie do 60 a nawet 70 stapni czy to normalne? (dzis mi sie wylaczyl komp bo mam w biosie ustawienie max temp.)
cooler ma zdaje sie czujnik termiczny i jak jest proc cieplejszy to szybciej chodzi
nie wiem w ogole czy z ta temperatura to jest problem ale jeden znajomy powiedzial mi ze ten proc nie powinien sie az tak nagrzewac
a i jeszcze w biosie tylko czasami wysiwtla mi predkosc coolera a zazwyczaj jest zero rpm(jak cooler przyspiesza pojawia sie dopiero ok 2700 i po chwili cooler zwalnia i odczyt tez znika)
  Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 21.06.2003, 20:12   #2
TVC
www.ds.art.pl

Data rejestracji: 02.05.2001
TVC zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
cos sie chyba skopalo z tym czujnikiem w tym tytanie, wywyal go i zainstaluj inny(bez czujnikow i innych wynalazkow) bo jak bedziesz takie experymenty robil to wkoncu spalisz proca!temperatura jest za wysoka, nawet jak na athlona!
Stary 22.06.2003, 13:28   #3
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Ja ise zastaniwam po co wogole zwracac uwage na temeprature... chodzi i juz... czy bedziesz dmuchal na zimne czy tez nie sprzet tak asamo bedzie pracowac

pozdrawiam
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.06.2003, 13:57   #4
jasut
Disce puer.

Data rejestracji: 19.04.2002
jasut niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Z tego co pamietam athlon 1,4 ma temp. krytyczną rdzenia na poziomie 80 stopni (mogę się mylić). Proponuję zdjąć radiator i dobrze go wypolerować, a następnie nasmarować konkretną pastą ze srebrem.

Tak sobie myślę, że jak nic nie zrobisz to masz szansę spalić proca.

Ceń słowa. Każde może być twoim ostatnim.
Stanisław Jerzy Lec
jasut jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.06.2003, 16:11   #5
Ziele
.: AT90S2313 :.

Data rejestracji: 09.09.2002
Ziele zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeśli cooler ma czujnik temperatury to wylutuj go a kabelki które dochodziły do niego zlutuj ze sobą. Wtedy wiatrak zawsze bedzie sie kręcił na maxa. Miałem taki cooler który wogóle nie kręcił wiatrakiem. Dopiero jak sie procek nagrzał do 60*C to dopiero coś zatrzynał pomału kręcić. Pewnie zły czujnik dali.

Jak zrobić szybko sałatke z buraków? Wrzucić granata do BMW
Ziele jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.06.2003, 16:32   #6
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
antki 1.4 grzeja sie niemilosiernie (wiem bo jeden lezy [RIP] przed monitorem w charakterze statysty ) takze albo zmienisz procesor (1700+ 0.13 grzeja sie o niebo mniej a wiekszosc starych plyt go obsluguje) albo chlodzenie - u mnie nawet z kilem miedzi i wiatrakiem na 7000obr temp nie schodzila ponizej 60* a w stresie przekraczala 70 moze to przez to ze rdzen byl lekko ukruszony (sprawdz to u siebie)
w kazdym razie polecam zmiane procka albo zalozenie porzadnego WC :?
Stary 22.06.2003, 19:21   #7
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 15.07.2002
BD zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
dodaj jeszcze copershima pomiedzy radiator i procesor
poza tym DOBRA pasta
i mozliwe, ze masz cos nie tak z tym czujnikiem temperatury ...
BD jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.06.2003, 19:45   #8
krzypaw
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 04.02.2003
krzypaw zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
BD napisa***322;(a)
dodaj jeszcze copershima pomiedzy radiator i procesor
poza tym DOBRA pasta
i mozliwe, ze masz cos nie tak z tym czujnikiem temperatury ...
Witaj , ja mam antka 1800XP+ 0,18 1533MHz i u mnie w stresie dochodziło do 60 stopni, rada była prosta polerka spodu radiatora(był wklęsły i polakierowany ) i dobra pasta!!!!!. W tej chwili jak procek chodzi na 100 % przez kilkanaście minut to temp. dochodzi do 50 stopni a do tego dołożyłem wiatraczek do obudowy pod zasilaczem(wyciąga powietrze) i spadło jeszcze o parę stopni. A twój czujnik łatwo sprawdzić, zainstaluj programik SpeedFan on pokaże ci temp. procka i obroty wiatraka na procku, o ile jest on podłączony do płyty głównej a nie jest zasilany jak napęd CD.
PS sporo dała zmian pasty gdyż przy temp 60 stopni i więcej pasta wyschła i zrobiły się kluchy które niczego nie przewodziły a już na pewno nie ciepła.
krzypaw jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: