![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
![]()
mam problem z dyskiem, mianowicie nie wykrywa mi go u kolegów...(u mnie coś się stało z kompem i chcę sprawdzić czy z dyskiem jest wszystko OK) Próbowałem u qmpla (on ma swój dysk na master a nagrywarkę na drugiej teśmie też na master) - taśmy to dobre, podłączenie także, ale być może problem tkwi w ustawieniu zworek, jak je ustawić, aby wszytko działało
P.S. co oznaczają przełączniki 15 i 16 heads ![]() P.S. 2 rycina w załączniku ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.09.2003
![]() |
A może Wasze hdd sie nie lubią.(nie napisałeś jakiej sa firmy)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() |
Witam
Po układzie zworek widac ze to IBM ustaw dla 16 glowic master jak na "rycinie", i napisz co dokladnie stalo sie z twoim kompem bo mogl poleciec tez dysk ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Second variety
Data rejestracji: 11.01.2002
![]() |
Cytat:
albo ustaw 16 heads "cable select", podłącz pod którąkolwiek taśmę, i tylko sprawdź, czy bios go wykrywa
![]() |
![]() |
#6 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Rozumiem, że u kumpla podłączasz swój dysk jako Slave do jednej z taśm?
W takim razie sprawdź jedną rzecz: jakiej marki dysk ma kumpel. Jeśli jest to WD Caviar lub IBM/Hitachi, to zwróć uwagę na to, że dla tych dysków inna jest konfiguracja gdy dysk pracuje jako samotny napęd na taśmie (Single), bez urządzenia Slave, a inna, gdy do taśmy podłączone jest drugie urządzenie Slave - wtedy dysk główny trzeba ustawić jako Master (with Slave present, czy jakoś tak - różnie to bywa opisywane). W każdym razie, dla tych dysków ustawienie Single NIE równa się ustawieniu Master. Jeśli ustawisz taki dysk na Master, a nie podłączysz urządzenia Slave, będą kłopoty. To samo jeśli dysk jest ustawiony jako Single, a Ty próbujesz podłączyć drugi dysk jako Slave. Ewentualnie ustaw OBA urządzenia na Cable Select, a wtedy wszystkie problemy powinny odejść. Tyle, że napęd Master (ten, z którego odpalasz system) musi być na końcu taśmy, podłączony do czarnej wtyczki, a Twój podłączony do wtyczki szarej w środku taśmy. Inaczej system będzie próbował się uruchomić z Twojego dysku, bo on zostanie rozpoznany jako Master. Domyślnym ustawieniem jest 16 głowic. O ile wiem, ustawienia 15 głowic używa się gdy są problemy z rozpoznaniem dysku przez stare biosy. Może pomoże...
pozdrowienia puch Ostatnio zmieniany przez puch : 01.03.2004 o godz. 21:27 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|