Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.05.2005, 00:30   #1
baraqs
Banned

Data rejestracji: 24.11.2004
baraqs w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z dzwiękiem, z mikrofonu

Mam problem.
Moja płyta główna to Abit nf7, dzwięk zintegrowany, na sterownikach Realtek wdm_a372, system Windows xp.professional, bez servicepack-ów.
Lubię grywać przez sieć w Unreal Tournament 2004, i pokrzykiwać przez mikrofon podczas gry na innych graczy, lecz wiąże się to z pewnymi problemami.
Mianowicie, gdy uruchamiam komputer, mikrofon działa ok. , mogę gadać przez niego, i słyszę dzwięk dobrej jakości, (dodam, że dość dobrze znam się na komputerach, tzn, nie jestem lamerem, lecz to jest dla mnie zbyt wiele), później gdy włączam systemowy rejestrator dzwięku, to dzwięk nie jest rejestrowany, gdy włączam UT2k4, to też nie mogę pokrzykiwać na ludzi, chociaż sam słyszę własny głos, i tak uruchamiam panel sterowania, Dźwięki i urządzenia audio, właściwości audio, mikrofon, i testowanie sprzętu, i dopiero wtedy system wykrywa mikrofon, i rejestrator dzwięku zaczyna działać bez problemu, i grając mogę wrzeszczec do woli, no i jestem słyszany przez innych.
Ale...., gdy uruchamiam ponownie komputer, to ponownie system nie wykrywa mojego głosu, i trzeba powtarzać całą procedurę wykrywania mikrofonu.
Chciałem sobie dzwonić poprzez VOIP, ale tutaj to samo, zainstalowałem "skype", ale siebie słyszę, ale użytkownik po drugiej stronie mnie nie słyszy, dopiero gdy we właściwosciach audio przetestuje mikrofon, to wszystko działa, no ale to jest wkurzające, abym za każdym razem po włączeniu komputera testował mikrofon, bo najzwyczajniej w świecie czasami o tym zapominam, no i denerwuje mnie ten problemik.
baraqs jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.05.2005, 00:57   #2
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Wywal sterowniki i zainstaluj ponownie po restarcie.
BTW zawsze tak miałeś ?
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.05.2005, 01:04   #3
baraqs
Banned

Cytat:
Napisany przez joujoujou
Wywal sterowniki i zainstaluj ponownie po restarcie.
BTW zawsze tak miałeś ?
Kolego, sorry, ale nie jestem lamerem, instalowałem starsze sterowniki, a teraz mam najnowsze, szukałem wyjścia z tej sytuacji, przez 2 tygodnie, i nic dupa zimna, miałem ten problem wcześniej, nawet nie pomógł format twardziela
Stary 16.05.2005, 01:35   #4
REi
ClassicGOD

Data rejestracji: 24.02.2004
REi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
-Poszukaj w sterownikach opcji '20dB boost' albo 'Mikrofon Boost' i sprawdz czy jest wlaczona,
-w ustawieniach dziweku sprawdz czy twoja kart dzwiekowa jest ustawiona jako domyslna w polu nagrywania,
-w glosnosc urzadzenia > zaawansowane / opcje / wlasciwosci / nagrywanie / OK sprawdz czy mikrofon jest zaznaczony, kliknij na zaawansowane i zaznacz 'zwieksz wydajnosc mikrofonu'.

Jak to nie pomorze sprawdz czy mikrofon masz wpiety do gniazda mikrofonu a nie do 'line in'

PS. Pamietaj ze lam.er zawsze twierdzi ze nie jest lamerem...

God's Final Message to His Creation: "We apologise for the inconvenience"
REi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.05.2005, 01:50   #5
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Poza tym nie napisałeś co robiłeś a ja nie jestem jasnowidzem.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.05.2005, 02:15   #6
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Witam

Wygląda mi to na problem ze sterownikami,
sprawdź najnowsze nvidii, są tutaj : http://www.nvidia.com/object/nforce_audio_4.57_win2kxp

Jeśli one będą działać tak samo to wykluczysz przynajmniej winę driverów Realteka i rozwiązania problemu trzeba będzie szukać gdzie indziej.

Skoro się słyszysz a nie można nic nagrać, to stawiam na to o czym wspomniał już kolega :

Cytat:
Napisany przez REi
w glosnosc urzadzenia > zaawansowane / opcje / wlasciwosci / nagrywanie / OK sprawdz czy mikrofon jest zaznaczony [...]
i czy ma odpowiednio dużą głośność naturalnie ...

Można jeszcze sprawdzić czy masz w Panel Sterowania ***8211; Dźwięki i urządzenia audio ***8211; Audio , wybraną w urządzeniach domyślnych swoją kartę dźwiękową dla nagrywania i odtwarzania oraz zaznaczone ***8222;Użyj tylko domyślnych urządzeń***8221; (daje to pewność, że wszystkie programy będą korzystać dokładnie z tego co powinny)

chwilowo nic więcej nie przychodzi mi do głowy
pozdrawiam

ps. mam nadzieję, że moje porady nie wydadzą Ci się śmieszne, gdyż jak już wszyscy wiemy lamerem nie jesteś
Stary 16.05.2005, 03:18   #7
baraqs
Banned

Cytat:
Napisany przez Arepo
Witam

Wygląda mi to na problem ze sterownikami,
sprawdź najnowsze nvidii, są tutaj : http://www.nvidia.com/object/nforce_audio_4.57_win2kxp

Jeśli one będą działać tak samo to wykluczysz przynajmniej winę driverów Realteka i rozwiązania problemu trzeba będzie szukać gdzie indziej.

Skoro się słyszysz a nie można nic nagrać, to stawiam na to o czym wspomniał już kolega :

i czy ma odpowiednio dużą głośność naturalnie ...

Można jeszcze sprawdzić czy masz w Panel Sterowania ***8211; Dźwięki i urządzenia audio ***8211; Audio , wybraną w urządzeniach domyślnych swoją kartę dźwiękową dla nagrywania i odtwarzania oraz zaznaczone ***8222;Użyj tylko domyślnych urządzeń***8221; (daje to pewność, że wszystkie programy będą korzystać dokładnie z tego co powinny)

chwilowo nic więcej nie przychodzi mi do głowy
pozdrawiam

ps. mam nadzieję, że moje porady nie wydadzą Ci się śmieszne, gdyż jak już wszyscy wiemy lamerem nie jesteś
Robiłem już wcześniej to o czym mi piszecie, tzn. mic boost itp. jest zaznaczone, konfiguracja dzwieku jest dobrze, jedynie sterowniki, oryginalne to właśnie te co podał kolega wyżej, ale jak zaistaluję tamte, a mam kartę telewizyjną Leadtek Winfast Expert, to dzwięk będzie słyszalny, jedynie w dwóch głośnikach, tak samo z winampem, tylko 2 głośniki, ale jak zmieniłem na sterowniki Realtek, to dzwięk jest lepszej jakości, karta telewizyjna i radio odtwarza w 6 głośnikach
Wyglkąda na to, ze to starowniki są jakieś niedopracowane, albo system ma jakieś dziury
Stary 16.05.2005, 07:37   #8
polakT
inżynier systemowy

Data rejestracji: 07.07.2004
polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez baraqs
Kolego, sorry, ale nie jestem lamerem, instalowałem starsze sterowniki, a teraz mam najnowsze, szukałem wyjścia z tej sytuacji, przez 2 tygodnie, i nic dupa zimna, miałem ten problem wcześniej, nawet nie pomógł format twardziela

a wiesz ze najczesciej Lam3r mowi ze nim nie jest , kolego chyba pomyliles pojecia lame3r to nie pczatkujacy, tylko wkur****acy gnojek ktory opwiada jak to wie wszystko o komputerach, a gdy przyjdzie bardziej skomplikowana rzecz to woła pmocy.

jak juz coś to mow: nie jestem poczatkujacy,
badz
nie jestem beginerem (tak to sie pisze)

nie wiem jak innych ale taka postawa mnie trche jakby to rzec denerwuje.

ps sorry za 3 zamiast e ale cenzura
polakT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.05.2005, 11:14   #9
mr_spock
Merry F****** Christmas

Data rejestracji: 22.10.2002
mr_spock zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Odinstaluj/wyjmij tuner TV, ja walczylem tez kilka dni a okazalo sie ze to soft od tunera...
sytuacja troche podobna, siebie slysze ale np team speak nie lapal.
Stary 16.05.2005, 18:06   #10
baraqs
Banned

Cytat:
Napisany przez thomascamel
a wiesz ze najczesciej Lam3r mowi ze nim nie jest , kolego chyba pomyliles pojecia lame3r to nie pczatkujacy, tylko wkur****acy gnojek ktory opwiada jak to wie wszystko o komputerach, a gdy przyjdzie bardziej skomplikowana rzecz to woła pmocy.

jak juz coś to mow: nie jestem poczatkujacy,
badz
nie jestem beginerem (tak to sie pisze)

nie wiem jak innych ale taka postawa mnie trche jakby to rzec denerwuje.

ps sorry za 3 zamiast e ale cenzura
No to się wychyliłem
Trochę stary jestem, i najwidoczniej mi się w głowie pochlastało, wielkie dzięki za zwrócenie uwagi, na moją błędną "samoocenę"
Stary 16.05.2005, 19:48   #11
baraqs
Banned

No odinstalowałem tuner, ale nic nie pomogło, szkoda naszych nerwów, dajmy spokój, pozostaje mi rozmowa poprzez stacjonarny telefon, ewentualnie zakupię sobie komórę.
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: