![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
=::NEC3500A @218btrpc1::=
Data rejestracji: 31.07.2004
![]() |
problem z instalacją sound blaster live 5.1 sb0100
Po włożeniu karty do kompa (a nawet kilku po kolei) z win XP system zaczyna wykrywać kartę i wiesza się na każdym kompie dokładnie w tyum samym momencie. Co może być tego przyczyną? Pytam bo miałem kartę sb0060 ale podczs instalacji sterów przez system nie było żadnych zawieszeń? Czy to wina karty, a może ustawień biosu? Help
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
mialem ten sam problem
wyciagnolem karte, odaplilem kompa, potem ja wlozylem i juz dzialalo ![]()
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() |
myśle, że problem leży po stronie mojego chipsetu na płycie głównej : VIA vt82c686b
może to Wam coś podpowie ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Merry F****** Christmas
Data rejestracji: 22.10.2002
![]() |
wiem, ze jest w biosie jakas funkcja ktora wspiera niektore karty PCI w tym SB Live.
ale nie mysle zeby to bylo problemem Teraz nie pamietak jak to sie dokladnie zwie, musze przewertowac papierowy przewodnik A gdy wsadzasz do innego dniazda PCI na tym samym kompie to tez sie tak dzieje?
![]() |
#5 |
...w podróży...
Data rejestracji: 20.06.2003
![]() |
Tutaj cos jest: http://www.au-ja.de/index-u-03-01.phtml
znalezione dzieki google: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...tnG=Szukaj&lr= Od siebie moge dodac tylko tyle, ze mam ta karte i nie mialem problemow na plycie z chipsetem SIS645 oraz (aktualnie) Intel865 zarowno z oryginalnymi sterami jak i kxproject (moze je sprobuj) z tym, ze to pod WIN98SE
"I'm not going to change the way I look or the way I feel to conform to anything. I've always been a freak. So I've been a freak all my life and I have to live with that, you know. I'm one of those people." - John Lennon "Nazywaja mnie Niezrownanym, a moze Niezrownowazonym - nigdy tego nie pamietam..." - M.K. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 21.02.2005
![]() |
Wprawdzie mam innego Sound Blastera ale może spróbuj zainstalować swoją kartę tak jak ja to robiłem. Mianowicie podłączyłem kartę do kompa i po odpaleniu zainstalowałem do niej sterowniki. Dopiero na samym końcu wszedłem do BIOSu, wyłączyłem kartę dźwiękową zintegrowaną na płycie głównej i włączyłem obsługę Sound Blastera.
Po ponownym uruchomieniu wszystko działało dobrze a Win nie wywalił komunikatu o nowym sprzęcie, ponieważ był już zainstalowany ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() Ostatnio zmieniany przez mgit : 21.05.2005 o godz. 23:09 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
Nabyłem drugą sztukę tgo modelu (sb0100) i jest to samo ...
![]() Nie moge najpierw zainstalować sterów, bo karta gdy jest nieobecna w slocie to system nie daj wgrać żadnych driverów. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
conquer all
Data rejestracji: 10.01.2005
![]() |
włóż kartę w inny slot PCI, mi kiedyś to pomogło
lub spróbuj wgrać nowego BIOS-a.
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() |
Jeśli karta nie padła, to zmiana slotu może pomóc, możesz mieć konflikt przerwań i pomimo że specyfikacja pci przewiduje że dwa urządzenia mogą pracować na tym samym przerwaniu to w praktyce często się zdarza, że powoduje to problemy (jeśli jednym z tych urządzeń jest grafika, to problemy są wręcz pewne, a najczęściej występującym jest ten który opisałeś), najlepiej jak byś sprawdził w opisie do płyty głównej które sloty współdzielą przerwania i ułożył karty tak aby chodziły (jeśli się da) na różnych irq.
Jest jeszcze jedna możliwość (to w przypadku kiedy muza jest niewidziana), karty z serii sound blaster mają bardzo "sztywnego" śledzia i często się zdarza że trudno je przykręcić do obudowy, a jak już się uda to powstaje dźwignia, która troszeczkę wyciąga kartę ze slotu, w efekcie tego bios czasami widzi urządzenie, ale windows już w żaden sposób. Ostatnio zmieniany przez robert_d : 22.05.2005 o godz. 15:23 |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
...w podróży...
Data rejestracji: 20.06.2003
![]() |
Moze sproboj inna wersje VIA 4-in-1...?
Na XP sie nie znam wiec moze glupio zapytam: Nie da sie przerwac procesu instalacji? Moze sprobuj zainstalowac stery BEZ karty (kxproject chyba sie tak da), potem reset i dopiero wtedy zamontuj karte.
"I'm not going to change the way I look or the way I feel to conform to anything. I've always been a freak. So I've been a freak all my life and I have to live with that, you know. I'm one of those people." - John Lennon "Nazywaja mnie Niezrownanym, a moze Niezrownowazonym - nigdy tego nie pamietam..." - M.K. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
![]() |
Cytat:
Próbowałe, z tym Via ze starszą wersją i nowszą. ... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Merry F****** Christmas
![]() |
sprawdz bios - Advanced Chipset ... czy masz opcje P2C/C2P
zaleca sie ustawienie tej pozycji dla SBlive
![]() |
#14 |
The Division Bell
Data rejestracji: 15.07.2002
![]() |
Mam problem z tą kartą, SB0100, mianowicie po włożeniu jej komp nie uruchamia się, prąd leci, ale monitor nic nie pokazuje, HDD led caly czas sie swieci, lecz dyski nie reagują. Wyłączałem/włączałem kartę muzyczną na płycie i nic, to samo. Karta w byle jakim slocie PCI, to samo. Bez SB0100 wszystko elegancko działa.
AMD Athlon XP 2000+ Thoroughbred-B ASRock K7S8X SiS746FX GoodRam 128 MB DDR Kingston 256 MB DDR Sapphire Radeon 9550 128 MB |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Merry F****** Christmas
![]() |
Cytat:
na innym kompie trzeba by bylo sprawdzic albo konfliktuje sie z jakas inna karta
![]() |
![]() |
|
|