![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 26.06.2003
![]() |
Problem z instalacją Win98 SE na nowym kompie
Mam problem z zainstalowaniem Windowsa 98SE na kompie który kupiłem kilka dni temu. Tutaj jego konfig:
Pentium 4 2,6GHz z magistralą 800MHz, technologią Hyper-Threading***8482; MSI MS-6728-L Neo2-LS S478 Chipset Intel 865PE / ATA100 / ATX Pamięć RAM: 2 x 256MB DDRAM 400MHz w trybie Dual Channel DDR Western Digital 80GB 7200rpm ATA100 DVD Samsung: 16x/48x Lite-On CD-RW: 52x/24x/52x GeForce4 Ti4200 128 DDR z wyjściem DVI oraz TV-In/TV-Out Karta TV tuner FM Stereo: Leadtek Winfast TV 2000XP Deluxe Ethernet Fast 10/100 6x USB 2.0 kontroler Serial ATA klawiatura+ mysz: Logitech Cordless Desktop Navigator (klawiatura+ mysz optyczna, bezprzewodowe radiowe) Problem polega na tym, że mam hdd podzielony na 2 równe partycje po 40GB. Na 2 mam zainstalowany Windows XP Home SP1 i insaluje się i działa bez zarzutu. Jednak chciałbym też mieć Windowsa 98 ale nie chce się zainstalować. Instalka na początku przebiega bardzo dobrze po kopiowaniu plików i po restarcie gdy widać logo windows 98 i potem plik autoexeca w tym momencie komp zawiesza się i nic nie można już zrobić. Próbowałem już w awaryjnym i zainstalowałem chipset. Po restarcie rusza w normalnym trybie i kończy instalację ale potem przy ponownym uruchamianiu znowu zacina się i nic już nie pomaga. Podejrzewam że to może być problem ze sterownikami bo w XP, który ma nowsze wszystko się samo instaluje. Czy jest możliwe aby przy instalacji Win98 jego instalator kożystał ze sterowników z XP? Czy możecie mi coś doradzić? Byłbym bardzo wdzięczny. Dzięki z góry! (ten komp jest chyba za nowy dla Win98) ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
win98 to tak samo jak bys syrenka chcial jechac po autostradach europy ! troche zastare
![]() |
#3 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
INSTALUĄC XP ZROBIŁEŚ PEWNIE 2 PARTYCJE NTFS!
Partycją startową zawsze jest partycja c:, a w twoim przypadku jest ona na 99% ntfs, a to z kolei oznacza że win98/me itp nie wystartują z niej (bo tam są jegopliki systemowe) Ja proponuję jeżeli już musisz mieć 2 systemy zrobić 3 partycje i pierwszą z nich niech będzie partycja typu fat32 np 5gb. Reszta niech będzie ntfs, ale pamiętaj że w98 po zainstalowaniu i włączeniu będzie widział tylko C.
![]() |
#4 |
Member of Blokers.net
Data rejestracji: 24.04.2002
![]() |
zainstaluj 98 komenda nie setup.exe a setupcor.exe - wina tu najprawdopodobniej mozemy obarczyc karte grafiki gf4 - miałem identyczne problemy
co do wypowiedzi zorg-a xp wysiada w konfrontacji z 98 - (moja subiektywna ocena) jezeli cos zaczyna szwankowac na 98 to mozna cuda zrobic a xp po ok 2m-cach cobys nie robił i tak zaczyan sie mulic i tylko format pomaga
![]() |
#5 |
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
mam xp zinstalowane (bez formatu itp) ponad 12 miesiecy i nic nie muli ! to najlepszy OC ktory jest na rynku dla home user, i jezeli ktos ma znim problemy to napewno wina nie lezy po stronie firmy microsoft ! to fakt !!!
![]() |
#6 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
czasami pomaga włożenie karty nie na agp przy instalacji lub wył. opcja assign irq for vga w biosie... lub włożenie karty innej marki niż nvidia
![]() |
#7 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 24.10.2002
![]() |
Niestety Win98 to juz staruszek i na nowych kompach potrafi stwarzać problemy. Osobiscie poleciłbym Ci Win2000 lub XP.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Stały bywalec ;)
![]() |
no tak ale mam starsze programy, które pociągnie tylko 98 bo w xp nic z tego i nawet cudny tryb zgodności nie pomaga. Poza tym lubię bardziej 98 od xp do gier.
mam 2 partycje fat32 na 500% przy instalacji xp nie dokonywałem konwersji go ntfs |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.07.2002
![]() |
Spróbuj zainstalować jakiegoś boot-managera, ja osobiście korzystam z dwóch systemów (Linux i Win). Ale każde z nich widzi tylko swoją partycję.
Szaman |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Forumator
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
win98 ma problem z wystartwaniem z duzych partycji - z c: = 60gb na pewno nie pojdzie (sprawdzono eksperymentalnie) z 40 - nie wiem
sprobuj w jakims partition magicu podzielic ta pierwsza partycje na 2x 20gb i wtedy sprobowac - oczywiscie c: musi byc fat32 btw - czasem sie zapomina o uaktywnieniu partycji - zajzyj czy nie masz z tym akurat problemu |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 07.03.2003
![]() |
Zrob odwrotnie. Zainstaluj najpierw Win98SE a poźniej XP. Powinno pomoc.
![]() |
#12 |
Młody żonkoś
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
partycja systemowa win 98 maksymalnie 32 giga może mieć
![]() |
#13 |
Stały bywalec ;)
![]() |
podzieliłem tą partycję 40GB na 2 po 20GB zainstalowałem wina98 i nic z tego ;-
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Stały bywalec ;)
![]() |
aha zapomniałem coś powiedzieć tym co narzekają na win98. Mam na osobnej partycji Win XP ale jest to system niezadowalający do starszych programów i gier
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Młody żonkoś
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Cytat:
daj win 2000 na oczy blue screena niezobaczysz i gier starych też nieodpalisz ale stabilny jak diabli
![]() |
![]() |
|
|