![]() |
Cytat:
BAS czsami jest dobrze mieć. tzw. 2 dystrybucje windowsa, bo jak jeden wisi to drugi działa (windows !) i na odwrót, a poza tym czasami cos zadziała na w98se ale lepiej będzie działać na xp czy 2000. Poza tym w98se ma jeszcze dos-a łatwo dostępnego że tak się wyrażę... DJC czyli jak sie ma np. windowsa xp , se, i linuxa jakiegoś to dane startowe sa gdzie dla jakiego ? i czy zawsze tak? bo jezeli pamiętam to przy zaawansowanej instalacji linuxa mozna wybrac gdzie będzie lilo... windows jest chyba w mbr a linux w 1 sektorze hdd ? czy to zależy od kolejności instalacji ? wiem że na pewno za pomocą konsoli odzyskiwania z xp można też mieszać w mbr ;) |
Cytat:
|
Proszę niech mnie ktoś oświeci bo czegoś tu nie rozumiem:
Jest dla mnie zrozumiałe(wmiare), że ktoś posiada 1x jakaś dystrybucja linux'a i do tego 1x jakaś dystrybucja windows'a, ale co to za szaleństwo posiadania kilku dystrybucji windows'a? Czy nie ma windowsa, którym można robić wszystko? Na komputerze z którego piszę te słowa jest zainstalowany win98SE i w tej konfiguracji jeszcze nie widziałem, żeby wisiał, albo żeby był jakiś program, którego bym nie uruchomił? |
fdisk /mbr nie usuwa bootmenagera XP. Zdarzało się, że miałem LILO i jednocześnie bootmenagera XP. Najpierw uruchamiało się lilo z MBR, wybierało się system i jeśli to był windows, wtedy uruchamiał się bootmenager XP (jest on umieszczony w pierwszym sektorze patycji rozruchowej a nie w MBR) i dopiero dokładnie można było wybrać czy windows 98, czy XP.
Komendą fdisk /mbr lub BootMagic'iem z PartitionMagic usuwałem lilo i nigdy nie zniknął mi bootmenager XP. |
wystarczy przywrócić MBR dysku
konsola odzyskiwania w win xp (poczytaj w pomocy) lub fdisk /mbr ale lepiej to 1 jak masz XP |
A więc program bootojący(LILO lub GRUB) nadpisał MBR (Master Boot Record) i tutaj chyba trzeba sformatować wszystkie partycję i je usunąć pote utworzyć nowe (ale nie w Fdisku)tylko w instalatorze windows XP i póżniej już wiesz. Innego sposobu nieznam!!!!
|
Problem z odinstalowaniem Linuxa
Oprócz Win98 i Xp miałem zainstalowanego linuxa mandrake. Po kilku tygodniach postanowiłem go odinstalować. Partycje pod niego sformatowałem w partition magic 8 na fat32. Wszystko było by cacy gdyby nie okienko linuxa mandrake pojawiające się przy uruchamianiu kompa aby wybrać system operacyjny. Mimo że już nie mam linuxa okinko dalej sie pojawia. Jak mam je zlikwidować? Proszę o pomoc.
Z góry THX |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:44. |