Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 13.02.2007, 22:28   #1
Burt
Precz z internetem

Data rejestracji: 20.10.2005
Burt jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Burt jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Burt jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Zmiana nazwy zdjęć.

Mam pytanko.Robię właśnie porządek w zdjęciach mam ich około 1800.
Zdjęcia mają nazwy DSCN682 , DSCN683 itd. Kilka się powtarza w innych katalogach ,a ja chcę wszystkie wsadzić do jednego i wypalić na CD.
Chciałbym zachować orginalne nazwy jednocześnie dodać do nich nazwę związaną z okolicznością w jakiej były zrobione np. DSCN001 Wakacje 06 DSCN002 Wakacje 06, DSCN400 Wigilia 06 DSCN401 Wigilia 06 itd.
Wizja pojedyńczego zmieniania 150 każdej okoliczności nazw jest przytłaczająca.
Jak to zrobić.Wiem że są jakieś triki z nawiasami w nazwach, czy jakoś tam , ale ja ich nie znam.
Pomożecie?
Burt jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.02.2007, 22:31   #2
joujoujou
Administrator
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Irfan view - przetwarzanie wsadowe - wsadowa zmiana nazwy - a dalej ju***380; b***281;dziesz mia***322; w helpie.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.02.2007, 22:39   #3
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Podobnie w ACDsee - zaznaczy***263; pliki do zmiany i F2 (batch rename)...
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.02.2007, 22:58   #4
Burt
Precz z internetem

Burt jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Burt jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Burt jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Infran view zmienia tylko 25 fotek z danego katalogu.Potem b***281;d***281; si***281; mordowa***322; z szukaniem tych nie zmienionych i zmienia mi rozmiary fotek.
ACDsee nie posiadam.
Mo***380;e co***347; innego?
Stary 13.02.2007, 23:03   #5
joujoujou
Administrator
Zlotowicz

joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Irfanview zmienia ile mu wrzucisz, i nie zmienia rozmiaru - je***347;li idziesz za moim screenem, dasz rad***281;.

-iview.png

Edit: b***322;***261;d - ma by***263; zaznaczone - zmie***324; nazw***281; wsadow***261;, nie jak na screenie - przetwarzanie + zmiana nazwy.
Stary 13.02.2007, 23:22   #6
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Do zdj***281;***263; polecam Exifera - przezywa pliki wg danych z Exifa (ale nie tylko). Dla przyk***322;adu ja zazwyczaj mam dat***281;, godzin***281; i model aparatu. Z wielu rodzinnych imprez mam zdj***281;cia z r***243;***380;nych aparat***243;w - fajnie si***281; Exiferem synchronizuje - np. przesun***261;***263; trzeba czas o 1:13 z jednego apraratu. Kilka klikni***281;***263; i fajnie wytasowane s***261; zdj***281;cia.
A generalnie do przezywania plik***243;w idealny jest Total Commander - ctrl+m i np. [P]_[N] - co dok***322;ada do nazwy pliku nazw***281; katalogu nadrz***281;dnego (oczywi***347;cie ma te***380; sporo innych mo***380;liwo***347;ci i zmiennych do u***380;ycia).
Stary 13.02.2007, 23:30   #7
joujoujou
Administrator
Zlotowicz

Smile

Cytat:
Napisany przez Wawelski Podgląd Wiadomości
Do zdjęć polecam Exifera - przezywa pliki wg danych z Exifa (ale nie tylko). Dla przykładu ja zazwyczaj mam datę, godzinę i model aparatu.
Irfan też to potrafi.
Cytat:
Z wielu rodzinnych imprez mam zdjęcia z różnych aparatów - fajnie się Exiferem synchronizuje - np. przesunąć trzeba czas o 1:13 z jednego apraratu. Kilka kliknięć i fajnie wytasowane są zdjęcia.
To mi się podoba.
Nawet nie wiem, czy w I.V. się tak da.
Cytat:
A generalnie do przezywania plików idealny jest Total Commander - ctrl+m i np. [P]_[N] - co dokłada do nazwy pliku nazwę katalogu nadrzędnego (oczywiście ma też sporo innych możliwości i zmiennych do użycia).
Co fakt, to fakt, tylko TC mnie osobiście do głowy nie przyszedł, bo nie używam.
Stary 13.02.2007, 23:41   #8
Burt
Precz z internetem

Daj***281; rade z Infran View.Mam inn***261; wersj***281; ale jako***347; idzie.
Dzi***281;ki jou.
Stary 14.02.2007, 00:02   #9
radosio
vel Shah

Data rejestracji: 01.11.2005
radosio niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
David`s Batch Processor w Gimpie dużo potrafi.

http://www.gimpuj.info/index.php/topic,1264.0.html
radosio jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: