![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
![]()
Mam jak w temacie...
Nie da się natomiast ustawic DMA dla tego cd-romu pod XP i starsznei się wszystko zacina przy robieniu obrau np. w clonecd. Co ciekawe kiedyś, tzn. w poprzedniej instalacji ro działało, nie upgradowałem firmwaru... Force ASPI. Aspicheck pokazuje aspi wersja 4.6 Aspis 4.70 / 4.71 też nic nie daje i wogóle adaptec aspicheck pokazuje, że jest wszystko OK, a aspicheck pokazuje, że 2 pliki mają jakąś złą wersję ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 18.06.2002
![]() |
No niestety taki urok TEAC'a. Coś się nie lubią napędy TEAC i WinXp
![]() Ja mam nagrywarkę TEAC W516EB i mam ten sam problem co Ty. Niekiedy system sam sobie zmienia ustawienie nagrywarki z DMA na PIO-4. Ostatnio na tyle skutecznie zmienił ustawienie na PIO-4, że musiałem zainstalować nowy system, aby nagrywarka pracowała w trybie DMA. Niekiedy pomaga wyłączenie trybu DMA w BIOS'ie dla napędu, a w WinXP ustawienie na Multi-Word DMA. Przynajmniej nie szarpie w trakcie nagrywania. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Da się. Problemy są z chipsetami (chyba) BX.
![]() |
#4 | |
αρχή
Data rejestracji: 16.06.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Guru
![]() |
Cytat:
![]() ![]()
lewap3@tlen.pl Ostatnio zmieniany przez +++LeWaP+++ : 22.09.2002 o godz. 09:56 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
αρχή
Data rejestracji: 16.06.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
trzeba by bylo puscic maila do autora. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 07.05.2002
![]() |
witam ja mam podobny problem i to bardzo duży moja konfiguracjia sprzetowa to ESC KTVTA3 winda xp lub 98 cdrom teac 552E nagrywarka combo LG . mój problem polega na tym że miłem dma jeden dzien , potem mi wywalił na pio , zamieniłem kontrolery z secondary na primary i wszystko było ok tylko podczas zrzucania 4 płyty wywalił mi dma na pio. Próbowałem podinac teka na jednej tylko tasmie , zamieniłem go taśmami ( był z nagrywarka jako slave a teraz jest z dyskiem jao slave) w rzaden sposób nie moge właczyć tego dma , w menadżerze urządzeń mam dma gdy dostępne a bieżący transwer tylko pio , znowu w biosie moge tylko przestawić na pio mode 0,1,2,3,4 albo wyłączyć całkiem dma ( czemu nie da sie wyłaczyc pio??
![]() Prosze o pomoc.
![]() |
#9 | |
Guru
![]() |
Cytat:
Może ktoś będzie dokładnie wiedział co z tym zrobić... a może nie ![]() Ciekawe jakbym podpiął teaca pod kontroler PROMISE ATA 100 na PCI ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 05.12.2000
![]() |
oj chlopaki temat byl juz walkowany m.in. przeze mnie i niestety clonecd wywala teaca na pio
dopoki nie uruchomisz clona - masz dma uruchom clona a juz sprobuj cos skopiowac teacem spod clona i papa dma niestety nie udalo mi sie tego pokonac i.... nie uzywam ani clona ani cdroma (ale to juz z innych wzgledow - nie mam miejsca w obudowie na cdroma ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Guru
![]() |
mam clone cd 4.0.1.10 i nawet jak go nie włączam to teac pracuje w pio... dlaczego?
zobaczcie co znalazłem ![]() http://www.cdrinfo.com/forum/topic.a...17&whichpage=1 Z w/w str. dowiedziałem się, że zamontowanie innego kontrolera nie pomaga, ani sterowniki do płyty od Intela ![]() ps. jeszcze muszę spr. ta metodę: "...Ustaw w biosie na nie UDMA, a windzie daj na DMA i kliknij zastosuj po czym pojawi ci się MultiwordDma i będzie działać ok.W biosie ustaw na nie, tylko na kanale cdroma. Nie musisz podłączać nagrywarki osobno, nie ma takiej potrzeby, no chyba że słuchasz jednocześnie audio z cdroma. Jak będziesz miał problem to pisz na priva..."
lewap3@tlen.pl Ostatnio zmieniany przez +++LeWaP+++ : 01.12.2002 o godz. 10:01 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Stały bywalec ;)
![]() |
[
"...Ustaw w biosie na nie UDMA, a windzie daj na DMA i kliknij zastosuj po czym pojawi ci się MultiwordDma i będzie działać ok.W biosie ustaw na nie, tylko na kanale cdroma. Nie musisz podłączać nagrywarki osobno, nie ma takiej potrzeby, no chyba że słuchasz jednocześnie audio z cdroma. Jak będziesz miał problem to pisz na priva..." Nic mi to nie pomogło nadal mi nie chodzi ![]() ![]()
![]() |
#13 |
Guru
![]() |
a jaką masz płytę suchy? i na jakim chipsecie ?
może jest jakiś update do twojego cd-romu - firmware
![]() |
#14 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#15 | |
Guru
![]() |
Cytat:
http://www.teac.com/DSPD/52XCDROM.htm A instalowałeś patch via 4in1 ? do tej płyty hest tu (5,4 mb): http://www.ecs.com.tw/download/driver_ide_m.htm#via441 może jest jakiś nowszy firmware ? (spr. na razie nie ma ![]() nie sprzedawaj teaca ! - chyba , że ktoś ci da za niego 2,5 lg ![]() ![]() spróbuj SP1 do XP-ka! zaktualizuj BIOS w płycie głównej! Tu są dostępne BIOSY. Poszukaj bo nie znam podwersji Twojej płyty. Poczytaj tam zawsze jest napisane co zostało zmienione http://www.ecs.com.tw/download/bios_m.htm jeżeli masz w tej płycie kontrole HighPointa to tu sa do niego sterowniki (K7VTA3 v 1.x): http://www.ecs.com.tw/download/drive...#hp370_1110512
lewap3@tlen.pl Ostatnio zmieniany przez +++LeWaP+++ : 01.12.2002 o godz. 22:43 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|