![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Problem z wydajnością XP - pomocy!
Podczas kopiowania plików, np. z partycji na partycje lub nagrywania na CDRW wydajność spada straszliwie sprzęt się "dławi" chociażby GaduGadu otwiera się bardzo długo(kilkanaście sekund). DMA jest włączone - na Windows Me było wszystko w porządku(tz. w normie), a w konfiguracji hardware nic nie zmieniałem od dawna.
Mój komputer to: Atlon XP 1700+ na ECS (SiS 735) 512MB RAM DDR 266MHz(Samsung), MSI G2 Ti Pro VT 64Mb DDR, HDD Seagate Baracuda ATA IV, reszta chyba już nieistotna. Ale mam jeszcze kontroler PCI Promise ATA 100 pod nim jest HDD, a pod kontrolerem na płycie głównej CD-ROM, DVD i CDRW. Z góry THx! |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
wlasnie u mnie tez tak jest! inni kumple cos poradza.
Normalnie myszka mi zwalnia u ciebie tez? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
trzeba zoptymalizować system:
wyłączyć niepotrzebne usługi na początek pomoc jeśli chodzi o usługi i optymalizację to dokąłdne dane znajdziecie tu : http://phugm.pl/windowsxp/art/windowsxp_full_optym.html i http://phugm.pl/windowsxp/art/services_optimiz_pl.html ale najpierw polecam użyć atomicxp do usunięcia messengera i paru szpiegów ![]() a i jakiś ![]() że nie wspomnę o ustawoeniu odpowiedniego swap'a i użyciu bootvisa dla optymalizacji startu windy pomocna też będzie http://infojama.pl przydało by się też elementów Luny się pozbyć / żeby wszystko na full chodziło to komp naprawde musi być mocny jeśli chodzi o ram i procka/ pozdro
![]() |
#4 |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
jest na to latka ms, bo to jakis wiekszy problem z doborem pamieci, wiecie nei wiem jak latka sie nazywa, w windowsie 2000 tez wystepowal ale tam wystarczy zainstalowac SP3 i problem ustepuje... co do XP albo ta latka albo SP1, nie wiem czy te SP1 czegos tam nie psuje dla nieoryginalnych XP
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
![]() |
#6 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
![]() |
To co radzi uzytkownik "Cena" zrobiłem natychmiast po zainstalowaniu XP. Ale i tak THx!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
Cytat:
![]() a łatki zapodane ? /po to była infojama bo tam jest cały zestaw w jednym zipie/ a moze jeszcze jakis progs do zwalniania pamięci ? i moze biosiku pogrzebać a moze tak jeszcze zmodernizowac rejestrze i wyąłczyć ideksowanie dla dysków bo to niepotrzebne IMHO a łatki i stery do tego sisa zapodane? pozdro
![]() |
![]() |
#10 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
łatki z Jamy - zapodane biosik napewno OK łatki i stery do sisa zapodane Nierozumiem o co chodzi z programem do zwal... pamięci - ale nie mam zainstalowanego takiego prog... Czy zainstalować? Jak tak to jaki? Jak wyłączyć to indeksowanie ![]() THx cana |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Gość
|
Do zwalniania pamięci polecam soft "FreeRAM XP Lite".
Link - http://www.yourwaresolutions.com/ Obsługa softu wręcz banalna. ![]() A ogólnie do grzebania w XP'ku polecam soft "Customizer XP". On takze posiada funkcję zwalniania pamięci RAM. A można go zassać z tej stronki: http://www.acedown.net/index.php?act=detail&sid=422 Kluczyka (czyt. *****'a) ![]() ![]() ![]() Jak ktoś znajdzie kluczyk (czyt. *****'a) do wersji 1.8.5 to poproszę o info. A jak ktoś będzie zainteresowany wersją 1.6 (full ver.) to też dajcie znać ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
Trochę więcej szczegółów: Np. W Windows Me plik 700MB z partycji na inna partycję mojej barakudy ATA IV kopiował się około 1min.40sek. natomiast teraz trwa to(Windows XP) ponad 3min. Podczas kopiowania takiego pliku lub wielu plików otwarcie takiej aplikacji jak np. IE trwa minutę, a nawet dwie lub też Windows czeka aż skończy kopiować lub np. nagrywać CD i wtedy po kilkunastu sekundach jak dojdzie do siebie dopiero otwiera IE lub cokolwiek innego. To jest po prostu DRAMAT. Jeśli ty() masz również ECS K7S5A lub może coś innego mamy w kompach takie samo to może problem tkwi w sprzęcie, ale wątpię ***8211; pewnie mamy inne kompy i problem tkwi w konfiguracji Windows XP.!!! Bo tak poza tym to system chodzi u mnie super ***8211; szybko się otwiera i zamyka aplikacje otwierają się szybko bez względu na ilość(oczywiście, jeśli się nic nie kopiuje). A w 3D Mark-u 2001se osiągam 4700 punktów na teście DEFAULT i to jest wynik o 700 punktów lepszy niż na Windows Me! PARANOJA! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|