Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 25.08.2002, 16:30   #1
forest
odgrzewany user

Data rejestracji: 20.10.2001
forest zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Problem ze skanerem (TWAIN)...

Droga przyjaciółko!
Po formacie dysku i instalce wina (bez przerwy błędy w rejestrze systemu) chciałem zainstalowac ponownie skaner Mustek 1200UB.
Zassałem z netu sterowniki , zainstalowałem i ...
Po otworzeniu i zamknięciu "klapki" skanera uruchamia się Imaging, a w miejscu gdzie powinno wyświetlić okienko skaner pojawia się komunikat "nie mozna odnaleźć źródła danych TWAIN prosze zainstalować ponownie oprogrammownie skanera".
Dodam jeszcze że w katalogu windows istnieje folder twain_32, a jego zawartość jest identyczna z tą sprzed formatu dysku, kiedy skane r chodził.
Pomocy
Stały czytelnik Forest
forest jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.08.2002, 20:44   #2
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Jeśli się nie mylę jest to skaner USB a jak wszystkie wynalazki pracujące na tym interfejsie wymaga dużo samozaparcia od użytkownika.

Zakładam, że rozmawiamy o winzgrozie.

I. Wywal to oprogramowanie, które masz.
II. Wejdź do menadżera urządzeń i wywal go z tamtąd(całkowicie)
III. Uruchom ponownie system. Powinien go wykryć:
1. jeśli go wykrył to odpali Ci się kreator dodawania sprzętu,

a.poprosi o plik z opisem urządzenia(musisz mieć pod ręką instalke windy i skanera), ten plik znajdziesz na płytce od skanera w katalogu twojego systemu operacyjnego(np./win98USB/).
b.podajesz ścieżke do pliku zawierającego takie dane(plik z rozszerzeniem inf).
c.Jak już zainstaluje sterownik to instalujesz oprogramowanie(na płytce będzie jakiś plik wykonywalny, jeśli go nie znajdziesz to wyjmij i włóż płytę to sam wystartuje.
2. Jeśli go nie wykrył to:
-panel sterowania>dodaj nowy sprzęt i wybierasz z listy wykrycia co to ma być(pewnie coś tam USB) a dalej tak tak samo jak w punkcie 1, kolejno a,b,c.

To z grubsza tyle, mogą być pewne różnice.

IV. Też nie przepadam za urządzeniami USB ale w przypadku skanera jest to uzasadnione.
Stary 25.08.2002, 23:26   #3
Sniper
Member of Blokers.net

Data rejestracji: 24.04.2002
Sniper niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Powiem tyle Bas dobrze radzi ( znowu się z tobą zgadzam )) - zaczyna mi to w nałóg wchodzić ).
Powiem tyle sam mam skaner musteka 1200 USB PLUS i powiem ze ... bardziej tandetnego i do d... skanera swiat nie widział no dośc tych wywaodów pomine ze aby zeskanowac zdjecia trrzeba kazde ustawiac pojedynczo nawet jezeli sa z tej samej kliszy ale nie o tym faktycznie ten skaner czasami niby sie zzainstaluje a tak naprawde nie trzeba próbowac mam jeszcze mysl zeby w ustawieniach skanera zobaczyc czy ma i co ma ustawione do uruchamiania po otworzeniu klapy - generalnie ja to wogóle wywaliłem a co trzymam w skanerze ważne notatki - nich sie na coś przyda jak nic nie robie a ten kląk zajmuje pół wolnej przestrzeni mi na biurku a dokładnie 1/3 bo drugie 1/3 monit .
Sniper jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.08.2002, 09:08   #4
Fantomas
=F=

Data rejestracji: 19.04.2002
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Mam Skaner ScanMAgic 1200UB (to jest ponoć to samo co Mustek) i po instalacji nie mam z nim żadnych problemów. Istalacja przebiegała w ten spoób: Po instalacji systemu instalowałem oprogramowanie do skanera łącznie ze sterownikiem, zresetowałem komputer, a dopiero POTEM podłączyłem skaner do USB. Więc instalacja sterowników pod USB musi się odbyć bez podłączonego urządzenia. Zdaje się, że w przypadku nagrywarki USB HP też tak było, ale już nie pamiętam.
Fantomas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.08.2002, 09:25   #5
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
mój skaner HP na USB też wymaga najpierw instalacji, a dopiero po restarcie podpięcia do gniazda.
Stary 26.08.2002, 20:20   #6
forest
odgrzewany user

Dzięki wszystkim za pomoc!

Thx
Forest
Czyli USB RULEZ!!!
Stary 28.08.2002, 20:35   #7
forest
odgrzewany user

Fuck! Nic z tego

Wypróbowałem wszystkie podpowiedziane sposoby i nadal to samo za każdym razem!!!
Może ktoś ma jakieś inne pomysły
Będę zobowiązany!
Forest
Stary 28.08.2002, 20:42   #8
Yahol
Gość

Najprostszym sposobem,jest sprawdzenie z jakiego wejscia chce wykrywac skaner. Moze trzeba mu pokazac USB. (tak jest w drukarce USB Canona, trzeba jej palcem pokazac USB a nie szereg)
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.08.2002, 20:51   #9
forest
odgrzewany user

Możesz jaśniej

Cytat:
Yahol napisa***322;(a)
Najprostszym sposobem,jest sprawdzenie z jakiego wejscia chce wykrywac skaner. Moze trzeba mu pokazac USB. (tak jest w drukarce USB Canona, trzeba jej palcem pokazac USB a nie szereg)
Chyba nie jestem zbyt pojętny ale nie bardzo rozumiem co i gdzie mam mu wskazać?

Ps.
Kopmp wykrywa skaner instaluje go "poprawnie" ale przy próbie skanowania nie może odnaleźć TWAINA.
Stary 28.08.2002, 20:59   #10
Yahol
Gość

Podejrzewam, ze mysle, ze komputer chce znalesc skaner na wejsciu szeregowym (drukarkowym!), tam sie go normalie podlacza. Trzeba go przekonac zeby poszukal na USB. Chyba jest w opcjach taka mozliwosc?
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.08.2002, 08:22   #11
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Yahol napisa***322;(a)
Podejrzewam, ze mysle, ze komputer chce znalesc skaner na wejsciu szeregowym (drukarkowym!), tam sie go normalie podlacza. Trzeba go przekonac zeby poszukal na USB. Chyba jest w opcjach taka mozliwosc?
port szeregowy to COM, port rownolegly to jest wlasnie drukarkowy...
jest jeszcze taka sprawa czy ten komputer z USB nie jest czasem na VIA jesli tak blyskawicznie pomoga serwis packi VIA 4 in 1, komputer z poprawnie dzialajacym USB zawsze bedzie wykrywal urzadzenie, ale w przypadku VIA moze je niepoprawnie instalowac

pozdrawiam
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.08.2002, 23:40   #12
forest
odgrzewany user

Dzięki!

Cytat:
Ormianin napisa***322;(a)

port szeregowy to COM, port rownolegly to jest wlasnie drukarkowy...
jest jeszcze taka sprawa czy ten komputer z USB nie jest czasem na VIA jesli tak blyskawicznie pomoga serwis packi VIA 4 in 1, komputer z poprawnie dzialajacym USB zawsze bedzie wykrywal urzadzenie, ale w przypadku VIA moze je niepoprawnie instalowac

pozdrawiam
Może mógłbyś podsunąć jakis namiar skąd to zassać?
Dzięki może pomóc...
Forest
Stary 29.08.2002, 23:53   #13
murt
Rejestrowany

Data rejestracji: 07.07.2002
murt niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>murt niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: Dzięki!

Cytat:
forest napisa***322;(a)

Może mógłbyś podsunąć jakis namiar skąd to zassać?
Dzięki może pomóc...
Forest
Otoz VIA 4 in 1 mozna zassac (o ile sie nie myle) z tej stronki w dziale download :-D
murt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.08.2002, 21:38   #14
forest
odgrzewany user

Re: Re: Dzięki!

Cytat:
murt napisa***322;(a)

Otoz VIA 4 in 1 mozna zassac (o ile sie nie myle) z tej stronki w dziale download :-D
Nie myliłes się.Dzięki.
Ale wstyd:-)
Dam znac co i jak.
Forest
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: