![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
odgrzewany user
Data rejestracji: 20.10.2001
![]() |
Problem ze skanerem (TWAIN)...
Droga przyjaciółko!
Po formacie dysku i instalce wina (bez przerwy błędy w rejestrze systemu) chciałem zainstalowac ponownie skaner Mustek 1200UB. Zassałem z netu sterowniki , zainstalowałem i ... Po otworzeniu i zamknięciu "klapki" skanera uruchamia się Imaging, a w miejscu gdzie powinno wyświetlić okienko skaner pojawia się komunikat "nie mozna odnaleźć źródła danych TWAIN prosze zainstalować ponownie oprogrammownie skanera". Dodam jeszcze że w katalogu windows istnieje folder twain_32, a jego zawartość jest identyczna z tą sprzed formatu dysku, kiedy skane r chodził. Pomocy ![]() Stały czytelnik Forest |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
MAJSTER zlotowy
Data rejestracji: 16.05.2002
![]() |
Jeśli się nie mylę jest to skaner USB a jak wszystkie wynalazki pracujące na tym interfejsie wymaga dużo samozaparcia od użytkownika.
Zakładam, że rozmawiamy o winzgrozie. I. Wywal to oprogramowanie, które masz. II. Wejdź do menadżera urządzeń i wywal go z tamtąd(całkowicie) III. Uruchom ponownie system. Powinien go wykryć: 1. jeśli go wykrył to odpali Ci się kreator dodawania sprzętu, a.poprosi o plik z opisem urządzenia(musisz mieć pod ręką instalke windy i skanera), ten plik znajdziesz na płytce od skanera w katalogu twojego systemu operacyjnego(np./win98USB/). b.podajesz ścieżke do pliku zawierającego takie dane(plik z rozszerzeniem inf). c.Jak już zainstaluje sterownik to instalujesz oprogramowanie(na płytce będzie jakiś plik wykonywalny, jeśli go nie znajdziesz to wyjmij i włóż płytę to sam wystartuje. 2. Jeśli go nie wykrył to: -panel sterowania>dodaj nowy sprzęt i wybierasz z listy wykrycia co to ma być(pewnie coś tam USB) a dalej tak tak samo jak w punkcie 1, kolejno a,b,c. To z grubsza tyle, mogą być pewne różnice. IV. Też nie przepadam za urządzeniami USB ale w przypadku skanera jest to uzasadnione. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Member of Blokers.net
Data rejestracji: 24.04.2002
![]() |
Powiem tyle Bas dobrze radzi ( znowu się z tobą zgadzam
![]() Powiem tyle sam mam skaner musteka 1200 USB PLUS i powiem ze ... bardziej tandetnego i do d... skanera swiat nie widział no dośc tych wywaodów pomine ze aby zeskanowac zdjecia trrzeba kazde ustawiac pojedynczo nawet jezeli sa z tej samej kliszy ale nie o tym faktycznie ten skaner czasami niby sie zzainstaluje a tak naprawde nie trzeba próbowac mam jeszcze mysl zeby w ustawieniach skanera zobaczyc czy ma i co ma ustawione do uruchamiania po otworzeniu klapy - generalnie ja to wogóle wywaliłem a co trzymam w skanerze ważne notatki - nich sie na coś przyda jak nic nie robie a ten kląk zajmuje pół wolnej przestrzeni mi na biurku a dokładnie 1/3 bo drugie 1/3 monit .
![]() |
#4 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Mam Skaner ScanMAgic 1200UB (to jest ponoć to samo co Mustek) i po instalacji nie mam z nim żadnych problemów. Istalacja przebiegała w ten spoób: Po instalacji systemu instalowałem oprogramowanie do skanera łącznie ze sterownikiem, zresetowałem komputer, a dopiero POTEM podłączyłem skaner do USB. Więc instalacja sterowników pod USB musi się odbyć bez podłączonego urządzenia. Zdaje się, że w przypadku nagrywarki USB HP też tak było, ale już nie pamiętam.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
mój skaner HP na USB też wymaga najpierw instalacji, a dopiero po restarcie podpięcia do gniazda.
![]() |
#6 |
odgrzewany user
![]() |
Dzięki wszystkim za pomoc!
Thx
Forest Czyli USB RULEZ!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
odgrzewany user
![]() |
Fuck! Nic z tego
Wypróbowałem wszystkie podpowiedziane sposoby i nadal to samo za każdym razem!!!
Może ktoś ma jakieś inne pomysły ![]() Będę zobowiązany! Forest |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Gość
|
Najprostszym sposobem,jest sprawdzenie z jakiego wejscia chce wykrywac skaner. Moze trzeba mu pokazac USB. (tak jest w drukarce USB Canona, trzeba jej palcem pokazac USB a nie szereg)
|
![]() |
![]() |
#9 | |
odgrzewany user
![]() |
Możesz jaśniej
Cytat:
Ps. Kopmp wykrywa skaner instaluje go "poprawnie" ale przy próbie skanowania nie może odnaleźć TWAINA. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Gość
|
Podejrzewam, ze mysle, ze komputer chce znalesc skaner na wejsciu szeregowym (drukarkowym!), tam sie go normalie podlacza. Trzeba go przekonac zeby poszukal na USB. Chyba jest w opcjach taka mozliwosc?
|
![]() |
![]() |
#11 | |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
jest jeszcze taka sprawa czy ten komputer z USB nie jest czasem na VIA jesli tak blyskawicznie pomoga serwis packi VIA 4 in 1, komputer z poprawnie dzialajacym USB zawsze bedzie wykrywal urzadzenie, ale w przypadku VIA moze je niepoprawnie instalowac pozdrawiam ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
odgrzewany user
![]() |
Dzięki!
Cytat:
Dzięki może pomóc... Forest |
|