Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 24.01.2003, 10:33   #1
Pagerus
.: Zapracowany :.

Data rejestracji: 23.01.2003
Pagerus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Pagerus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Unhappy Problemy z kartami graficznymi - Gainward 600 i Radeon 9000

Witam! Mam dość nietypowy problem. Po pewnym okresie używania karty Voodoo 3 2000 postanowiłem w końcu wymienić kartę graficzną. Ponieważ Voodoo już nie produkujż - postanowiłem zakupić produkt oparty na chipsecie, któregoś z obecnych potentatów. Miałem do wyboru kartę na chipsecie NVIDIA lub ATI. Zdecydowałem się na zakup karty Gainward 600 (która ponoć możliwościami odpowiada kartom GeForce 4 MX 440). Po powrocie do domu i zamontowaniu karty do komputera pojawił się problem. Mimo dobrze osadzonej w slocie karty - mój nowy Gainward nie działał. Na ekranie widniał napis "No signal input". Pomyślałem, że być może coś źle jest podłączone. Po wyłączeniu komputera i dokładnym sprawdzeniu osadzenia karty w slocie AGP i podłączenia wszystkich kabli, włączyłem komputer. Tym razem karta zareagowała poprawnie. Po pewnym czasie wyłączyłem komputer. Kiedy następnym razem go włączyłem zdarzyło się to co za pierwszym razem - na ekranie napis "No signal input". Mimo paru prób włączania, wyłączania komputera, poprawiania osadzenia karty w slocie nic się nie zmieniło. Dopiero po ok. 15 minutach karta ponownie zareagowała poprawnie. Problem jednak w tym, że po ponownym wyłączeniu i włączeniu komputera sytuacja z brakiem reakcji ze strony karty powtarzała się. W związku z tak niestabilną pracą karty graficznej postanowiłem ją zareklamować.
Ponieważ w sklepie nie było innych egzemplarzy tej karty, zdecydowałem się za dopłatą kupić kartę opartą na chipsecie ATI - Radeona 9000. Po powrocie do domu i zamontowaniu karty do slotu AGP nie udało mi się ani razu odpalić komputera z poprawnie działającą kartą graficzną. Za każdym razem na ekranie monitora widniał napis - "No signal input" - karta nie chciała działać.
Nie mam zielonego pojęcia czym to może być spowodowane. Port AGP nie jest uszkodzony ponieważ po ponownym zamontowaniu w slocie karty Voodoo 3 - działała ona bez problemów.
Konfiguracja mojego komputera - Płyta główna - ABIT KT7E, Procesor - AMD Duron 950, 320MB SDRAM, Zasilacz - 300W
Bardzo proszę o pomoc...
Przy okazji przypominam - kabel łączący monitor z kartą graficzną jest w porządku, bo Voodoo działa na nim bezproblemowo.
Pagerus jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.01.2003, 14:23   #2
Pagerus

Pagerus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Pagerus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Jest bardzo prawdopodobne, że dzisiaj będę miał kolejną możliwość na przetestowanie na swoim komputerze karty Gainward 600. Wczoraj dokonałem uaktualnienia biosu płyty głównej (wcześniej miałem bios ze stycznia 2002 a teraz mam z lipca 2002). Czy możliwe, że ta zmiana biosu pozwoli karcie stabilnie działać? Przypominam, że wcześniej raz na parę razy karta działała - aż do wyłączenia komputera. Po ponownym włączeniu znów nie działała.
Spotkałem się z opinią, że ten brak działania może być spowodowany napięciami na płycie głównej czy na AGP. Jeśli chodzi o zasilacz, to wcześniej działały na nim 4 urządzenia - nagrywarka, CDROM i 2 dyski twarde. Obecnie pozostała tylko nagrywarka i jeden dysk twardy. Z Voodoo nie miałem problemów jeśli chodzi o zasilanie z zasilacza (spokojnie działało przy podłączonych 4 wyżej wymienionych urządzeniach). W związku z tym mało prawdopodobne wydaje mi się, aby to dziwne działanie Gainwarda było spowodowane niedoborem mocy zasilacza.
Jakiś czas temu miałem pożyczonego od kolegi GeForce'a 2 GTS - działał bez najmniejszych problemów.
Proszę o pomoc - mam nadzieję, że ktoś w końcu poruszy mój, wyjątkowo ważny dla mnie problem ;-)
Stary 24.01.2003, 16:02   #3
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam !

Sam mam karte Gainwarda / konfiguracja w profilu / i nie miałem z nią zadnych proglemów.

Nie chce mi sie szukać specyfikacji ABITa ale czy mozesz mi powiedziec czy ta płyta ma tryb AGP x2/x4 czy tylko x2 - i czy karty graficzne które testujesz maja zgodnosc z trybem AGPx2 bo z AGP x4 napewno.

Problem skomplikowany - rozumiem ze na nowej karcie dostepu do BIOSU płyty głównej nie masz?
Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.01.2003, 17:37   #4
Pagerus

Nie mam już tego Radeona. Dzisiaj dorwałem Gainwarda z innego sklepu. Wczoraj jak już pisałem załadowałem nowszą wersję Biosa. Karta sprawuje się znacznie lepiej niż jej poprzedni egzemplarz. Jednakże po wyłączeniu komputera z kontaktu po włączeniu nie chce od razu działać. Jak jednak wyłączę go i po ok. 5 sekundach włączę z powrotem (bez wyłączania z kontaktu) do karta odpala.
Moja płyta główna ma zarówno tryb AGP x2 jak i x4. Z tego co pisze w instrukcji to ten Gainward ma zgodność i z AGB x2 i x4.
Jeśli natomiast chodzi o dostęp do Biosu, to po tym jak karta reaguje, nie mam problemów z wejściem do Biosa.
Tak przy okazji - cieszę się, że ktoś w końcu zareagował na ten mój problem i dziękuję za zainteresowanie i okazanie pomocy
Stary 24.01.2003, 21:30   #5
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Wiesz co, zaczynam sadzic, ze to faktycznie

moze byc cos z tymi napieciami. Co prawda

dalej nie mam zielonego pojecia, co i jak,

bo nigdy nie mialem z tym problemow, a

przynajmniej nie zdawalem sobie z nich

sprawy, ale moglbys sie jeszcze popytac w

tym kierunku, albo poszukac na jakis

stronach o sprzecie. Grunt, ze karta juz

chodzi, daj znac na maila jak.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.01.2003, 11:24   #6
Pagerus

A znasz może adresy jakichś dobrych stron? Jak znasz to podaj mi - możesz to zrobić na maila.
Stary 25.01.2003, 11:27   #7
Druss
Costam

Data rejestracji: 20.05.2002
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Z tymi nowymi ukladami jest tak ze nie dzialaja na wszytskich starszych plytach nawet po updacie biosu. Mialem juz taki problem ze znajomego plyta abita i kazalem mu zmienic ja zeby poprawnie mu dzialala nowa karta, tez czasami sie wlaczla a czasami tak jakby wogole nie chciala sie odpalic.
Druss jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.01.2003, 16:12   #8
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Rozmawialem w jednym sklepie ze sprzedajacym i wytlumaczyl mi, jak wyglada sprawa z ta karta graficzna. Po pierwsze na tych Abitach sprzed okolo roku Radeony po prostu nie chodza i jest to spowodowane bledami konstrukcyjnymi plyt glownych (nigdy nie lubilem Abita). Natomiast z pozostalymi rowniez mozesz miec problemy (zgadza sie, ze jest to spowodowane napieciami) i niestety jedynym rozwiazaniem jest kupno innej plyty glownej. Pewnie to rozwiazanie Cie nie satysfakcjonuje, wiec mozesz probowac dalej bo jakas karta, tak jak ta moja, byc moze bedzie chodzila dobrze. Ale beda z tym problemy.
Musze przyznac, ze to hamstwo. Kupuje sie plyte glowna niby dobrej firmy i po jakims czasie wychodza takie rewelacje. No coz, trudno jest teraz kupic jakis sprzet i miec pewnosc, ze bedzie dobrze sie sprawowal.

Stary 25.01.2003, 16:15   #9
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Druss napisa***322;(a)
Z tymi nowymi ukladami jest tak ze nie dzialaja na wszytskich starszych plytach nawet po updacie biosu. Mialem juz taki problem ze znajomego plyta abita i kazalem mu zmienic ja zeby poprawnie mu dzialala nowa karta, tez czasami sie wlaczla a czasami tak jakby wogole nie chciala sie odpalic.
Dokladnie Druss. To samo powiedzieli mi w tym sklepie. Dalej uwazam, ze to hamstwo, zeby taka firma, jak Abit robila takie numery, no ale coz, trzeba sie z tym pogodzic i poszukac karty, ktora jednak laskawie zadziala.

Stary 25.01.2003, 22:29   #10
Pagerus

Zakup nowej płyty (przynajmniej na razie) nie wchodzi w rachubę. Związane jest to chociażby z koniecznością zakupu nowego typu pamięci, bo obecnie mam 320MB SDRAM - i musiałbym kupić pamięć DDR. Skoro piszę tę wiadomość to nie jest tak źle - i z tej karty da się korzystać na moim sprzęciem
W chwili obecnej kartę testuję na GTA III - gra chodzi dobrze, tylko co jakiś czas się wiesza :/ No ale jakoś to przeżyję. Nie wiem czym to może być spowodowane...
Stary 30.01.2003, 13:55   #11
Pagerus

Dzisiaj zainstalowałem nowe sterowniki - chyba pomogły, bo GTA mi się ani razu nie zawiesiło Może to sterowniki - a może to karta się "dotarła"
Stary 30.01.2003, 20:41   #12
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Pagerus napisa***322;(a)
Dzisiaj zainstalowałem nowe sterowniki - chyba pomogły, bo GTA mi się ani razu nie zawiesiło Może to sterowniki - a może to karta się "dotarła"

A widisz, mowilem, zebyc je sciagnal. Moze te, ktore mi sciagnales tez sprawia, ze u mnie ta gra w koncu bedzie jakos chodzic...

Stary 30.01.2003, 21:45   #13
Pagerus

Hehe - na to, to bym na Twoim miejscu nie liczył Masz po prostu skopany komp - mimo tego, że co chwilkę coś do niego dokupujesz...
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: