![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 29.06.2002
![]() |
Procek i ram...
Od razu na wstępie uprzedzam, że jestem ciutke laikiem jeżeli chodzi o zaawansowane pojęcia..zatem wybaczcie jak coś po przekręcam...
Sprawa dotyczy jak w temacie ramu i procka. Słyszałem [bądź czytałem tutaj na forum] odnośnie tego, że jak procek pracuje na magistrali 400 mhz [mam amd 3.0 na s754] to, aby wszystko było w normie to należy zrobić aby pamięć też była taktowana 400mhz [mam 2x256 kingston /400mhz, a płyte msi k8n neo platinum]. Czy jak tego nie zmieniałem w biosie, a zmienię [chociaż nie wiem po co] to coś mi w ogóle to da ? Tak sietego czepiłem, bo się wkurzam, bo gierka lineage2 mi skacze..to znaczy dysk mi strasznie młuci, a dwa dni temu robiłem defragmentacje oo defragiem... i sam sięzastanawiam czy to wina grafy, czy łącza, czy zapchanego systemu...
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie bawiłem się takimi ustawieniam, ale z tego, co wiem, to taka praca procesora i pamięci ram jest najbardziej wydajna, ale jej brak nie powinien jakoś specjalnie negatywnie wpływać na pracę komputera. Ale niech wypowiedzą się osoby, które wiedzą więcej na ten temat.
![]() |
#3 | |
Wymiatacz
Data rejestracji: 18.06.2002
![]() |
Cytat:
Kiedyś było tak, że czipsety VIA "lubiły" synchroniczne taktowanie magistrali procesora i pamięci. Wtedy nie było bluescreen'ów oraz cały system pracował z najwyższą wydajnością. Nie wiem, jak się ma to w nowych rozwiązaniach, ale i tak jestem zwolennikiem "synchronicznych rozwiązań", czyli procesor pracuje z taką samą częstotliwością magistrali, co pamięć RAM. Całkiem możliwe, że musisz zmienić jakieś ustawienia w BIOS'ie płyty, aby pamięć pracowała z częstotliwością 400MHz. W Twoim przypadku powodem szarpania gierki może być niedostateczna ilość pamięci. Niestety, ale 512MB było wystarczającą ilością 2 lata temu... obecnie, przy zakupie nowego sprzętu trzeba uwzględnić od razu 1GB pamięci, aby nie mieć na chwilę obecną i przez najbliższy czas problemów. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
peace 4 us ;)
Data rejestracji: 25.10.2003
![]() |
Cytat:
![]() ![]() Przeciez Twoj proc pracuje na magistrali 400mhz i pamiatki rowniez w default'cie !!! Tu nie ma co ustawiac 8 ) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Guru
![]() |
jak rozmawiałem z SIDEM to wspomniał o nie przesadzaniu a AA oraz że lagów w gierkach online sienie pozbędę... jednak zastanawiał mnie problem pamięci i ramu... zwłaszcza, że jak w robocie gdy złożyłem kompa i miał dwie pamięci w dualu to memtest pokazywał błędy. Były to dwa kingstony. Kolega poradziłabym przestawił taktowanie pamięci [nie wiem czy dobrze napisałem] z AUTO na BY SPD i o dziwo błędy zniknęły. Przyznam, że bardzo mnie to zaczęło zastanawiać...
![]() |
#6 |
inżynier systemowy
Data rejestracji: 07.07.2004
![]() ![]() ![]() |
a moze bylo jak u mojego kumpla. ram kingstone grafa gainwarda, dysk hitachi, ale mobo wzial najtansiejsze (chyba jakis ECS) "bo po co inwetsowac w cos co nie ma wplywu na wydajnosc"
![]() .: edit:. ale musze przyzanc ze fajnie sie prezentowala (ECS)- ten jej fiolet Ostatnio zmieniany przez polakT : 06.03.2005 o godz. 11:01 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Guru
![]() |
Cytat:
![]() ![]() ![]() :edit: a co polecacie na procka amd64bit z chłodzenia ? ja myślałem o jakimś freezonku, tylko nie wiem czy po jakimś miesiącu pracy nie będzie mi zbytnio hałasował... na przykład TEN
KarolluZ ruleZ ![]() Ostatnio zmieniany przez KarolluZ : 06.03.2005 o godz. 11:07 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
inżynier systemowy
Data rejestracji: 07.07.2004
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |