Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 05.03.2005, 20:20   #1
KarolluZ
Guru

Data rejestracji: 29.06.2002
KarolluZ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Procek i ram...

Od razu na wstępie uprzedzam, że jestem ciutke laikiem jeżeli chodzi o zaawansowane pojęcia..zatem wybaczcie jak coś po przekręcam...

Sprawa dotyczy jak w temacie ramu i procka. Słyszałem [bądź czytałem tutaj na forum] odnośnie tego, że jak procek pracuje na magistrali 400 mhz [mam amd 3.0 na s754] to, aby wszystko było w normie to należy zrobić aby pamięć też była taktowana 400mhz [mam 2x256 kingston /400mhz, a płyte msi k8n neo platinum]. Czy jak tego nie zmieniałem w biosie, a zmienię [chociaż nie wiem po co] to coś mi w ogóle to da ?

Tak sietego czepiłem, bo się wkurzam, bo gierka lineage2 mi skacze..to znaczy dysk mi strasznie młuci, a dwa dni temu robiłem defragmentacje oo defragiem... i sam sięzastanawiam czy to wina grafy, czy łącza, czy zapchanego systemu...

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.03.2005, 20:25   #2
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Nie bawiłem się takimi ustawieniam, ale z tego, co wiem, to taka praca procesora i pamięci ram jest najbardziej wydajna, ale jej brak nie powinien jakoś specjalnie negatywnie wpływać na pracę komputera. Ale niech wypowiedzą się osoby, które wiedzą więcej na ten temat.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.03.2005, 22:51   #3
Proton
Wymiatacz

Data rejestracji: 18.06.2002
Proton zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez KarolluZ
Od razu na wstępie uprzedzam, że jestem ciutke laikiem jeżeli chodzi o zaawansowane pojęcia..zatem wybaczcie jak coś po przekręcam...

Sprawa dotyczy jak w temacie ramu i procka. Słyszałem [bądź czytałem tutaj na forum] odnośnie tego, że jak procek pracuje na magistrali 400 mhz [mam amd 3.0 na s754] to, aby wszystko było w normie to należy zrobić aby pamięć też była taktowana 400mhz [mam 2x256 kingston /400mhz, a płyte msi k8n neo platinum]. Czy jak tego nie zmieniałem w biosie, a zmienię [chociaż nie wiem po co] to coś mi w ogóle to da ?

Tak sietego czepiłem, bo się wkurzam, bo gierka lineage2 mi skacze..to znaczy dysk mi strasznie młuci, a dwa dni temu robiłem defragmentacje oo defragiem... i sam sięzastanawiam czy to wina grafy, czy łącza, czy zapchanego systemu...

Kiedyś było tak, że czipsety VIA "lubiły" synchroniczne taktowanie magistrali procesora i pamięci. Wtedy nie było bluescreen'ów oraz cały system pracował z najwyższą wydajnością.
Nie wiem, jak się ma to w nowych rozwiązaniach, ale i tak jestem zwolennikiem "synchronicznych rozwiązań", czyli procesor pracuje z taką samą częstotliwością magistrali, co pamięć RAM.
Całkiem możliwe, że musisz zmienić jakieś ustawienia w BIOS'ie płyty, aby pamięć pracowała z częstotliwością 400MHz.
W Twoim przypadku powodem szarpania gierki może być niedostateczna ilość pamięci. Niestety, ale 512MB było wystarczającą ilością 2 lata temu... obecnie, przy zakupie nowego sprzętu trzeba uwzględnić od razu 1GB pamięci, aby nie mieć na chwilę obecną i przez najbliższy czas problemów.
Proton jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.03.2005, 23:05   #4
Memphisus
peace 4 us ;)

Data rejestracji: 25.10.2003
Memphisus zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez KarolluZ

Wodzu, co Ty chcesz znowu kombinowac
Przeciez Twoj proc pracuje na magistrali 400mhz i pamiatki rowniez w default'cie !!! Tu nie ma co ustawiac 8 )
Stary 06.03.2005, 10:43   #5
KarolluZ
Guru

jak rozmawiałem z SIDEM to wspomniał o nie przesadzaniu a AA oraz że lagów w gierkach online sienie pozbędę... jednak zastanawiał mnie problem pamięci i ramu... zwłaszcza, że jak w robocie gdy złożyłem kompa i miał dwie pamięci w dualu to memtest pokazywał błędy. Były to dwa kingstony. Kolega poradziłabym przestawił taktowanie pamięci [nie wiem czy dobrze napisałem] z AUTO na BY SPD i o dziwo błędy zniknęły. Przyznam, że bardzo mnie to zaczęło zastanawiać...
Stary 06.03.2005, 10:54   #6
polakT
inżynier systemowy

Data rejestracji: 07.07.2004
polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
a moze bylo jak u mojego kumpla. ram kingstone grafa gainwarda, dysk hitachi, ale mobo wzial najtansiejsze (chyba jakis ECS) "bo po co inwetsowac w cos co nie ma wplywu na wydajnosc" , po 2 miechach siedzial juz abit i wszystkie problemy sie skonczyly

.: edit:.
ale musze przyzanc ze fajnie sie prezentowala (ECS)- ten jej fiolet

Ostatnio zmieniany przez polakT : 06.03.2005 o godz. 11:01
polakT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.03.2005, 10:58   #7
KarolluZ
Guru

Cytat:
Napisany przez thomascamel
ale musze przyzanc ze fajnie sie prezentowala- ten jej fiolet
to pewnie była dobra płyta, skoro miała fioletowy kolor moja ma brązowy wpadający w czerń. Co o tym powiesz [joke]

:edit:
a co polecacie na procka amd64bit z chłodzenia ? ja myślałem o jakimś freezonku, tylko nie wiem czy po jakimś miesiącu pracy nie będzie mi zbytnio hałasował... na przykład TEN

Ostatnio zmieniany przez KarolluZ : 06.03.2005 o godz. 11:07
KarolluZ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.03.2005, 11:03   #8
polakT
inżynier systemowy

Data rejestracji: 07.07.2004
polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez KarolluZ
to pewnie była dobra płyta, skoro miała fioletowy kolor moja ma brązowy wpadający w czerń. Co o tym powiesz [joke]
a powiem to ze masz najlepsza plyte jaka jest tez mam taka, nie ma lepszych [joke]
polakT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.03.2005, 11:12   #9
KarolluZ
Guru

Cytat:
Napisany przez thomascamel
a powiem to ze masz najlepsza plyte jaka jest tez mam taka, nie ma lepszych [joke]
czarna to najlepszy stopień wtajemniczenia

Twoje uprawnienia: