Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Profesjonalizm LG czy zwykla pomylka?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/profesjonalizm-lg-czy-zwykla-pomylka-61807/)

Dorian 02.02.2006 17:20

Mój ojciec kupił LG 4167 choć mówiłem Mu,żeby wziął Benq - ale nieee bo miał LG nagrywarkę 32jkę jakąś CDRW i działa do dziś. Wkładam płytkę, włączam zapis , a tu mega chrzęst , tarcie, świsty . Żenada po prostu. Tackę to ustrojstwo ma tak płytką,że chyba płyta wyskakuje z tacki w trakcie wirowania czy co. Zero jakichkolwiek "łapek" przytrzymujących płytę od góry jakie można znaleźć w Benq czy moim leciwym NEC'u 3500. Niby takie małe coś, a dla mnie dyskwalifikacja. Nie chcę się wciąż wielce schylać pod biurko by dobrze płytkę na tackę położyć. Wymieniał to 4167 łącznie 4 razy. W końcu dał za wygraną i wziął Benq . Cisza zupełna.

Ja sam miałem 4 napędy LG. Trzy nagrywarki cdrw i jeden combo. Combo się posypał po 1.5 roku, nagrywarki cdrw chodziły w miarę. Najlepsze,że najmilej wspominam nagrywarkę 8 x bez burn proofa. Cudnie chodzi do dziś w innym komputerze.

Smartek 02.02.2006 17:37

Cytat:

Napisany przez Dorian
Cisza zupełna.

jesli nie widziales nagrywarek TDK - nie wiesz co to znaczy CISZA..
pozdro ;)

Patrix 02.02.2006 17:55

Cytat:

Napisany przez Dorian
Ja sam miałem 4 napędy LG. Trzy nagrywarki cdrw i jeden combo. Combo się posypał po 1.5 roku, nagrywarki cdrw chodziły w miarę. Najlepsze,że najmilej wspominam nagrywarkę 8 x bez burn proofa. Cudnie chodzi do dziś w innym komputerze.

W przypadku napędów są tzw. wg. mnie fuksy.
Sam posiadałem LG 8080b (sprzedana- wiem, że działa do dziś !) i LG 8160b (uratowałem ją jakoś cudem- działa bezbłędnie).
Moja wojna z LG toczyła się o CD-ROM'y, miałem szczęście, że nie o CD-RW.
Dlatego decydując się na zakup DVD-RW wybrałem LiteON, teraz byłby znów LiteON lub ew. NEC :)

Cytat:

Napisany przez Smartek
pozdro ;)

co do ciszy tu musze sie wypowiedziec, że najcichszy naped (jaki ja slyszalem) to DVD-ROM Toshiba M1712 (i pewnie jego nowsze modele też)

loki7777 02.02.2006 17:59

Co do cd-rw to zero problemow w sumie 4 sie przewinely przez mogeo kompa x8 i x16:)

cobras 02.02.2006 18:10

Czytam i jestem zdziwiony opiniami o LG. Maialem już trzy nagrywarki Lg jeden napęd DVD-Rom dopiero ostatnia nagrywarka Lg 4082 padła po 1,5 roku intensywnej eksploatacji, rozebrałem ją wyczyściłem laser i skręciłem, brak reakcji sprzętu spowodował że odesłałem do serwisu, po 6 dniach dostałem nagrywarkę 4165b nową DL szybszą i jestem z niej bardzo zadowolony, po prostu zero problemów. Wcześniej miałem kilka napędów wszystkie padły po gwarancji, odkąd zacząłem, kupować Lg (oprócz ostatniego przypadku) spokój. Do firmy kupiłem kilka napędów Liteon CDRW i zrobiłem to ostatni raz, same problemy archiwa których nie mozna było odczytać, płytki DWDRW które nie chciały dać się skasować ,pomimo prędkości zapisu max x16 i wgrania najnowszych biosów,no i ten hałas, powymieniałem na Asusy i jest do dziś dzień Ok.

Patrix 02.02.2006 18:25

Cytat:

Napisany przez cobras
rozebrałem ją wyczyściłem laser i skręciłem, brak reakcji sprzętu spowodował że odesłałem do serwisu, po 6 dniach dostałem nagrywarkę 4165b nową DL szybszą i jestem z niej bardzo zadowolony,

Naprawdę przyjęli sprzęt z naruszonymi plombami ?

Cytat:

Napisany przez cobras
Do firmy kupiłem kilka napędów Liteon CDRW i zrobiłem to ostatni raz, same problemy archiwa których nie mozna było odczytać, płytki DWDRW które nie chciały dać się skasować ,pomimo prędkości zapisu max x16 i wgrania najnowszych biosów,no i ten hałas, powymieniałem na Asusy i jest do dziś dzień Ok.

Litek 811S i 832S mają się ok.
Co do ASUS'ow faktycznie zgadzam się bardzo dobra firma (MoBo też)

Dorian 02.02.2006 18:30

Cytat:

Napisany przez Smartek
pozdro ;)

Widziałem;) Widziałem także nagrywarki Asusa - taka sama cisza jak i w TDK.

Ice 02.02.2006 20:04

Cytat:

Napisany przez REi
Powiedzcie mi jeszcze jedno... dlaczego w monitorach LCD LG na matrycy pisze LG-Philips ?

NO od jakiesgos czasu LG współpracuje z Philips w sprawie monitorkow LCD.

http://www.muratorplus.pl/17139_25605.htm
http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,36743,3103048.html
http://www.egospodarka.pl/12674,Proc...CD,1,11,1.html

Oktawian89 02.02.2006 20:10

Ja w mojej 4163B nie mialem plomb... ||

Patrix 02.02.2006 20:19

Cytat:

Napisany przez Oktawian_15
Ja w mojej 4163B nie mialem plomb... ||

eee no spoko byle tak dalej ||

mroweczek 03.02.2006 10:06

juz z powrotem pojechala do wawy ciekawe co mi odesla :)

cobras 03.02.2006 17:02

Z tego co mi wiadomo to LG dopuszcza otwieranie napędów optycznych i czyszczenie. Nie umieszczają plomb ale jak uszkodzisz coś z własnej winy to mogą nie uznać gwarancji. Ja im nawet napisałem że otwierałem sprzęt i czyściłem laser. I dostałem nową.

Patrix 03.02.2006 18:19

Cytat:

Napisany przez cobras
Z tego co mi wiadomo to LG dopuszcza otwieranie napędów optycznych i czyszczenie. Nie umieszczają plomb ale jak uszkodzisz coś z własnej winy to mogą nie uznać gwarancji. Ja im nawet napisałem że otwierałem sprzęt i czyściłem laser. I dostałem nową.

no jak na mnie to niezly brud musiałeś mieć w tym napędzie, bo gwarantuje - raz na 2 miechy powietrze w puszce i latareczka, profilaktyka i otwierać nie trzeba ;)

M@X 03.02.2006 21:32

Moje LG GSA-4040B juz ponad 2 lata pali bez zadnych problemow!

ro29 05.02.2006 02:02

Witam !
Cytat:

Napisany przez cobras

A tego nie wiedziałem - muszę z ciekawości zobaczyć czy mają plomby - ...ale chyba z tego co pamiętam to nie ;)
Wszystkie moje napędy to LG - CDROM ma ponad 6 lat i ostatnio czasem staje z głośnym łoskotem ...
A nagrywareczce CDRW stuknął niedawno roczek - i jeszcze nie miałem z nią większych problemów.
Natomiast DVD mam od kilku miesięcy i na razie jest ok.

Problemem jest tylko to, że mam teraz 3 napędy jeden na drugim w obudowie - i chyba się lekko przegrzewają - może to złudzenie, ale jak wyjmuję płytę z któregoś, to jest jakby cieplejsza trochę niż kiedyś - chyba trzeba będzie wyjąć CD ROM - a szkoda, bo chcialem go "wyeksploatować" do końca ;)

Pozdrawiam
ro29

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:46.