Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 21.02.2004, 09:09   #1
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Kilka aukcji na Allegro

Mam dosyc nietypowe pytanie, ale co tam. Na pewno jest tutaj duzo aktywniejszych ode mnie uzytkownikow Allegro, wiec moze spotkaliscie sie z tym, o co chce spytac.

No wiec do rzeczy, przegladalem sobie wczoraj wyroznione oferty i znalazlem kilka rzeczy, ktore mnie zainteresowaly. Pytanie jest podstawowe - czy moze ktos sie z tymi aukcjami spotkal i moze mi cos powiedziec na temat przedmiotow na nich oferowanych.

1. Zaczne od takiego programu: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=21008292 (do przyspieszania internetu). Mialem juz do czynienia z roznymi aplikacjami, ktore teoretycznie mialy przyspieszyc dzialanie internetu, ale wlasciwie nigdy nie zauwazylem zadnej widocznej zmiany. Czy to jest kolejny taki program, jedynie dobrze zareklamowany, czy naprawde jest cos warty? Na innej aukcji widzialem program teoretycznie "lepszy" (oczywiscie wedlug autora), poniewaz oprocz wyszukiwania optymalnych serwerow DNS, cos tam jeszcze robil z Proxy, nie pamietam juz nawet dokladnie, o co chodzilo.

Pytanie jest podstawowe - czy te programy cokolwiek daja i czy warto inwestowac w nie okolo 10 zlotych. A moze mozna (a zapewne tak) sciagnac z internetu jakies rowniez skuteczne (zakladajac, ze o skutecznosci w ogole moze byc mowa) odpowiedniki?

2. To pytanie bardziej dotyczy Linuxa samego w sobie, a nie tej konkretnej aukcji, chociaz niewykluczone, ze wzialbym w niej udzial: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=21542669 . Moze mi ktos napisac kilka slow na temat tej dystrybucji. A opisie aukcji jest napisane, ze mozna na nim uruchamiac gry i aplikacje przeznaczone do Windowsa. Czy rzeczywiscie jest to mozliwe? A jesli tak, to czy znaczy to, ze majac zainstalowanego tylko tego Linuxa bede w stanie uruchomic kazdy (lub prawie kazdy) program przeznaczony na Windowsa? To juz szczerze mowiac nie wydaje mi sie mozliwe, ale z Linuxami nie mialem jeszcze bezposredniego kontaktu, wiec na wszelki wypadek pytam.

No i ogolnie, czy uwazacie, ze jest to dobra dystrybucja Linuxa i czy warto sie nia zainteresowac?

3. No i juz pytanie kompletnie offtopic, nawet jak na dzial offtopic . Otoz znalazlem przypadkiem aukcje z taka golarka: http://www.allegro.pl/show_item.php?...+obserwowanych . Zainteresowalo mnie to, zwlaszcza cena, ale poniewaz wiem mniej wiecej, ile takie golarki kosztuja w sklepach, to oczywiscie zaraz nabralem watpliwosci, czy to jest cos warte. Moze ktos z Was zakupil takowa golarke i moze mnie uspokoic (lub upewnic, ze to nic nie warty szmelc)?

Dodatkowo pozniej znalazlem jeszcze cos takiego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=21219644 . Nie bardzo rozumiem zasady licytacji na aukcjach wieloprzedmiotowych, ale wydaje mi sie, ze tutaj moge te sama golarke kupic za 12 zlotych, co juz w ogole nie wydaje sie rozsadna kwota. Sadzicie, ze to to samo, co na poprzedniej aukcji? 12 zlotych (powiedzmy kolo 20 z przesylka) to juz naprawde moge zaryzykowac, ale to ciagle stracone 20 zlotych, jesli ten sprzet jest nic niewarty.

Bede wdzieczny za wszelkie opinie, dzieki

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 21.02.2004, 16:56   #2
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
1. Opiera sie glownie na zoptymalizowaniu DNSa. Jak poprzednie takie "cuda" niewiele dawaly to to nie da nic wiecej.

2. Gosc sprzedaje system operacyjny na trzech badziewnych plytach i to do tego jeszcze czarnych ktore do takich rzeczy sie nie nadaja (jak chcesz na verbatimach to dopalcasz 60 gr za plyte - zenada !!). Programy z windowsa mozna uruchomic w wiekszosci. Nie wszystkie - co wiecej jedne dzialaja lepiej inne gorzej. To wszystko zalezy od odpalanego programu i od wersji i rodzaju emulatora windows. Chyba kazdy linux ma taka opcje poprzez wine. Co do samej aukcji, to nigdy bym sobie takiego systemu nie kupil a juz napewno nie za 15zl. Ja bym Ci polecil poczekac kilka tygodni na Mandrake 10.0 i bedzie tam juz nowe KDE i podejrzewam ze bedzie to optymalny wybor w tym sesie ze Mandrake jest latwym systemem, i raczej wielkich problemow z nim nie ma nawet w pozniejszym uzywaniu.
Potem mozna sie przerzucic na debiana, a potem na PLD.
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.02.2004, 22:25   #3
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Dzieki za odpowiedz. Czyli na razie programik do przyspieszania internetu sobie daruje, a z Linuxem jeszcze poczekam. Zostaje mi tylko problem golarki, ale na nia juz moze sie zdecyduje

Stary 21.02.2004, 22:41   #4
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Ten programik do przyspieszania neta mam.. jak chcesz to moge podrzucic.. tzn. najpierw musialbym zalatwic, bo juz skasowalem, ale nie ma wiekszego problemu
pozdro
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.02.2004, 23:41   #5
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
nie ma co sie nim interesowac - przydaje sie wlasciwie tylko ludziom w osiedlowkach ktorych admin jest skonczonym idiota i ustawia dns np w sztokholmie
userzy neostrady/sdi/dsl/dialogu moga tylko stracic zmieniajac defaultowe dnsy tepsy

najlepiej tego wogole nie ruszac

co do lina - czesc programow pojdzie pod wine - ale wiekszosc nie, to co ten koles sprzedaje to moze byc linuch z emulatorem windy i sama piracka winda - i wtedy faktycznie wszsytko pojdzie [widzialem juz taki jeden przypadek oferty]
Stary 22.02.2004, 00:19   #6
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
co do golarki... czy ona nie jest uzywana? takiej "po kims" aboslutnie nie chcialbym
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.02.2004, 12:34   #7
przemo_one
Gość

no lycoris jak lycoris a ta golarka niezla 19zl jednorazowa chyba
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.02.2004, 12:59   #8
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Ormianin
co do golarki... czy ona nie jest uzywana? takiej "po kims" aboslutnie nie chcialbym
Uzywana nie jest na pewno i wtedy rowniez nie bralbym tego w ogole pod uwage. Ale tego akurat jestem pewien, bo to nie jest pojedyncza sztuka na sprzedaz, tylko aukcja wieloprzedmiotowa. Zastanawia mnie tylko, czy jest to cos warte i czy te po 12 zlotych roznia sie czymkolwiek od tych po 19, bo wydaje mi sie, ze raczej nie. Na ktoras zdecyduje sie na pewno, pytanie tylko, na ktora?

Stary 22.02.2004, 14:05   #9
Air
.:Obey Your Master:.

Data rejestracji: 18.12.2003
Air zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Aukcja wieloprzedmiotowa może mieć wielu zwycięzców. Może mieć charakter standardowej licytacji albo aukcji z opcją Kup Teraz.

Aukcja z licytacją
Przeczytaj dokładnie opis przedmiotu i informacje o Sprzedającym. Jeśli masz wątpliwości, zadaj mu pytanie (klikając na odpowiedni link przy nazwie Sprzedającego).
Wpisz do okienka licytacji liczbę przedmiotów, jaką chcesz kupić oraz kwotę, jaką płacisz za każdy z tych przedmiotów (wpisz kwotę za jedną sztukę - pamiętaj, że w przypadku wygranej, jesteś zobowiązany do zakupu liczby przedmiotów, jaką wcześniej podałeś).
Zwycięzcami aukcji wieloprzedmiotowej zostają Użytkownicy, którzy zaoferowali najwyższą kwotę za przedmiot.
Uwaga:
- Wszyscy zwycięzcy płacą za każdy z liczby wygranych przez siebie przedmiotów kwotę zaoferowaną przez Użytkownika, który jako ostatni mieści się w puli zwycięzców aukcji (przykład poniżej).
- Jeżeli aukcja się zakończyła, ale złożone oferty nie wyczerpały liczby dostępnych przedmiotów - wszyscy zwycięzcy płacą za każdy wygrany przedmiot kwotę równą cenie wywoławczej.
Lista wszystkich zwycięzców jest widoczna na dole strony z aukcją.
Przykład
Opis:
Sprzedający wystawił 10 sztuk towaru.
Zwycięzcami aukcji są pierwsze 3 osoby (w wyróżnionych kolorystycznie wierszach tabeli).
Użytkownik ent kupił 2, Czendler 6, a krzyk 2 sztuki towaru.
Wszyscy zwycięzcy zapłacą za każdy wygrany przedmiot po 12 zł (tyle zaoferował krzyk - będący ostatnim w puli zwycięzców).
Użytkownik krzyk jest ostatnim z puli zwycięzców - chciał kupić 3 szt., ponieważ jednak oferta zwycięzców oferujących wyższe kwoty obejmuje łącznie 8 z 10 dostępnych sztuk, krzyk może kupić tylko 2 sztuki.

A co do golarki. Napewno jest sprawna i nowa tylko ile czasu będzie działała!
Air jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.02.2004, 22:48   #10
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Uffff, dzieki za opis, chociaz to dla mnie dalej dosc skomplikowana sprawa? Zwlaszcza nie rozumiem, jak osoby, ktore wylicytowaly nizsza kwote, ale jednak zmiescily sie wsrod tych, ktorzy beda mogli towar zakupic, moga byc zmuszeni do zaplacenia wiekszej sumy?
Ale ok, cos juz wiem, a co do golarki, pewnie sie na nia zdecyduje. Akurat ostatnio zaczal mnie Mach3 (Turbo) troche denerwowac, bo ostrze za szybko sie tepi, a nowe kosztuje majatek, wiec moze czas sprobowac czegos nowego. Maszynki elektrycznej jeszcze nie probowalem, ale za 20 zlotych moge zaryzykowac

Stary 24.02.2004, 11:12   #11
Air
.:Obey Your Master:.

Data rejestracji: 18.12.2003
Air zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Uffff, dzieki za opis, chociaz to dla mnie dalej dosc skomplikowana sprawa? Zwlaszcza nie rozumiem, jak osoby, ktore wylicytowaly nizsza kwote, ale jednak zmiescily sie wsrod tych, ktorzy beda mogli towar zakupic, moga byc zmuszeni do zaplacenia wiekszej sumy?
Ale ok, cos juz wiem, a co do golarki, pewnie sie na nia zdecyduje. Akurat ostatnio zaczal mnie Mach3 (Turbo) troche denerwowac, bo ostrze za szybko sie tepi, a nowe kosztuje majatek, wiec moze czas sprobowac czegos nowego. Maszynki elektrycznej jeszcze nie probowalem, ale za 20 zlotych moge zaryzykowac
Ostatno widziałem w ofercie TESCO (chyba) Mach3 Turbo za 19 zł z dwoma nożykami. To wg mnie dobra oferta. Oprócz tego nozyki widziałem kiedys na allegro w bardzo przystepnej cenie 24 zł za 12 sztuk. Poszukaj tam a napewno coś znajdziesz.
P.S. Aukcje wieloprzedmiotowe to trochę przekombinowana sprawa.
Air jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.02.2004, 17:02   #12
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Air23
Ostatno widziałem w ofercie TESCO (chyba) Mach3 Turbo za 19 zł z dwoma nożykami. To wg mnie dobra oferta. Oprócz tego nozyki widziałem kiedys na allegro w bardzo przystepnej cenie 24 zł za 12 sztuk. Poszukaj tam a napewno coś znajdziesz.
P.S. Aukcje wieloprzedmiotowe to trochę przekombinowana sprawa.
Zgadza sie, zreszta nie tylko w Tesco. Jest to teraz promocja producenta i to, musze przyznac, calkiem niezla, zwlaszcza, ze same dwa nozyki kosztuja dokladnie tyle samo, a czasami i wiecej. Pewnie sie na to zdecyduje, bo zawsze to dwa zapasowe nozyki, ale rzuce jeszcze okiem na Allegro, bo moze faktycznie mozna tam cos taniej dostac. Na pewno na stadionie w Warszawie te rzeczy (zreszta jak wszystkie) sa stosunkowo niedrogie, ale chwilowo sie tam nie wybieram, wiec bede musial poszukac czegos namiejscu.

A ze aukcje to troche przekombinowana sprawa, to jak najbardziej sie zgadzam

Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: