Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Program do czyszczenie RAMu (https://forum.cdrinfo.pl/f5/program-czyszczenie-ramu-59495/)

Piterniel 11.12.2005 11:46

Zastanów się nad takową kwestią :)
Posiadasz program graficzny do zmniejszania obrazków i oprogramowanie do oblicznia curv.
Program graficzny ładuje do pamięci :
image.dll - Plik DLL, który odkodowuje obrazek
engine.gui.dll - Plik DLL, który pokazuje nam interfejs programu
13 plików systemowych, zmienne, wartości, przydział pracy procesora

Program do obliczania curv
curv.dll - Plik DLL z algorytmami obliczenia curv
+3 pliki systemowe, zmienne wartości etc.

Po zamknięciu programów zostaje w pamięci za każdym razem engine z GUI (tylko przykład) i pare plików systemowych. PROGRAM NIE DZIAŁA!, możesz już go nawet nie mieć na dysku to w jaki sposób program do czyszczenia RAM dowie się jakie pliki zostałe używane przez takowe programy. Tutaj mamy błędne myślenie, pliki nie zostają tylko zarezerwowana pamięc dla programu, która jest "pełna". Wystarczy uruchomić jakiś program to on sobie ją zajmie spokojnie.
Chodzi tutaj o to, że ta zarezerwowana pamięc może nie być widziana przez niektóre programy i korzystają z tej "wolnej" pamięci do swoich operacji In/Out.
Tak na prawde to wszystko zależy od tego z jak mądrych programów korzystamy, takie czyszczenie to krótkotrwały proces bo "zepsute" programy dalej zrobią swoje i nie wykryją "pełnej" pamięci jako "wolną" :). Rozumiesz :>

ed hunter 11.12.2005 12:04

mam zainstalowanego takiego 'czyściciela' i muszę stwierdzić, że często więcej szkodzi niż pomaga.
przykład: włączam program do obróbki video lub grę - wiadomo, że takie aplikacje 'zjadają' tyle pamięci ile tylko mogą, więc ilość wolnej spada do poziomu gdzie do akcji wkracza 'czyściciel'. no i się zaczyna - program zwalniający pamięć stara się ją zabrać aplikacji, wszystko zwalnia, system zaczyna wykorzystywać dysk twardy jako ram - wszystko jeszcze bardziej zwalnia :D - super :hahaha:

ro29 11.12.2005 20:53

Cytat:

Napisany przez Piterniel
Zastanów się nad takową kwestią :)
Posiadasz program graficzny do zmniejszania obrazków i oprogramowanie do oblicznia curv.
Program graficzny ładuje do pamięci :
image.dll - Plik DLL, który odkodowuje obrazek
13 plików systemowych, zmienne, wartości, przydział pracy procesora

Program do obliczania curv
curv.dll - Plik DLL z algorytmami obliczenia curv
+3 pliki systemowe, zmienne wartości etc.

Po zamknięciu programów zostaje w pamięci za każdym razem engine z GUI (tylko przykład) i pare plików systemowych. PROGRAM NIE DZIAŁA!, możesz już go nawet nie mieć na dysku to w jaki sposób program do czyszczenia RAM dowie się jakie pliki zostałe używane przez takowe programy. Tutaj mamy błędne myślenie, pliki nie zostają tylko zarezerwowana pamięc dla programu, która jest "pełna". Wystarczy uruchomić jakiś program to on sobie ją zajmie spokojnie.
Chodzi tutaj o to, że ta zarezerwowana pamięc może nie być widziana przez niektóre programy i korzystają z tej "wolnej" pamięci do swoich operacji In/Out.
Tak na prawde to wszystko zależy od tego z jak mądrych programów korzystamy, takie czyszczenie to krótkotrwały proces bo "zepsute" programy dalej zrobią swoje i nie wykryją "pełnej" pamięci jako "wolną" :). Rozumiesz :>

Witam !
Ogólnie rozumiem - ale jakoś nie do końca ;)
Po prostu ja widzę, że jak oczyszczę sobie pamięć, to mam jakiś jednak wzrost wydajności - co np. może mnie uchronić przed zawieszeniem się kompa (jeśli jest zamulony lub przeładowany).
Aczkolwiek na pewno masz dużo racji w tym co piszesz.

Cytat:

Napisany przez ed hunter
mam zainstalowanego takiego 'czyściciela' i muszę stwierdzić, że często więcej szkodzi niż pomaga.
przykład: włączam program do obróbki video lub grę - wiadomo, że takie aplikacje 'zjadają' tyle pamięci ile tylko mogą, więc ilość wolnej spada do poziomu gdzie do akcji wkracza 'czyściciel'. no i się zaczyna - program zwalniający pamięć stara się ją zabrać aplikacji, wszystko zwalnia, system zaczyna wykorzystywać dysk twardy jako ram - wszystko jeszcze bardziej zwalnia - super

Tylko, że ja nie mam ustawione automatycznego odświeżania - robię to ręcznie - jak widzę (ikona) lub czuję (spowolnienie pracy itd.) taką potrzebę.

Pozdrawiam
ro29

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:11.