Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 08.11.2003, 09:22   #1
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Program graficzny

Witam, szukam jakiegos programu graficznego, ktory umozliwilby mi swobodne operowanie kilkoma obrazkami (zdjeciami) na okreslonej przestrzeni. Troche zawile to zdanie, dlatego wyjasnie dokladniej. Np w Adobe Photoshop moge jedynie (chociaz pewny nie jestem, ale nie znam tego programu dokladnie) zajmowac sie jednym obrazkiem i obszar operacyjny jest jego wielkosci. Jesli chcialbym zrobic cos z innym zdjeciem, to jest to juz jakby osobne okno. A ja chcialbym zrobic cos takiego, zeby na jednej przestrzeni moc umiescic kilka obrazkow, w roznych wielkosciach, roznych polozeniach i najlepiej jeszcze zachodzacych na siebie.

Chce zrobic takie male portfolio swoich zdjec w formie elektronicznej i w glowie mam pewien pomysl, ale nie wiem wlasnie, w jakim programie moglbym go zrealizowac. Wydaje mi sie, ze PageMaker umozliwial cos takiego, ale nie mam teraz do niego dostepu, wiec szukalbym raczej czegos innego. Najlepiej darmowego (tudziez shareware, nie zalezy mi na zadnych zaawansowanych funkcjach) i niewiele zajmujacego, zebym mogl go sobie od reki sciagnac z internetu (przez niewiele rozumiem okolo 5, gora 10MB. 20 - 30 to troche za duzo).

Jesli znacie cos takiego i moglibyscie mi podpowiedziec, bylbym wdzieczny

Pozdrawiam

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.11.2003, 09:26   #2
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
hm - portfolio zrob w edytorze tekstu, albo w programie do skladu

po prostu zestandaryzuj rozmiar obrazka (oborb je najpierw np. w photoshopie) i powklejaj w tabelke w edytorze tekstu - troche upraszczam sprawe ale to jest wg mnie duzo lepsze rozwiazanie niz zrobienie jednego obrazka ktorego jakakolwiek zmiana wymusza praktycznie ponowna robote

bo w photoshopie nikt ci nie broni zrobic obszaruroboczego o downolnym rozmiarze (new-> podajesz wymiar), wklejenia tam wyszystkich interesujacych cie obrazkow, zastosowania warst, przejsc i innych glupot i otrzymania tego co chcesz

wybor nalezy do ciebie - ale wiedz ze to sie da bez rpboemu zrobic w photoshopie, choc niektore zalety ustawiania tego w edytorze tekstu (czy programie do skladu) sa niezaprzeczalne
Stary 08.11.2003, 10:35   #3
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
hm - portfolio zrob w edytorze tekstu, albo w programie do skladu

po prostu zestandaryzuj rozmiar obrazka (oborb je najpierw np. w photoshopie) i powklejaj w tabelke w edytorze tekstu - troche upraszczam sprawe ale to jest wg mnie duzo lepsze rozwiazanie niz zrobienie jednego obrazka ktorego jakakolwiek zmiana wymusza praktycznie ponowna robote

Dzieki za odpowiedz. Pobawie sie w takim razie jeszcze Photoshopem, jak bede mial chwilke czasu.

A czy w tym edytorze tekstu obrazki moga na siebie zachodzic? Nie jest mi to moze absolutnie niezbedne do szczescia, ale juz tak mnie wiecej wiem, jak chcialbym, aby to wszystko wygladalo, i funkcja taka bardzo by sie przydala

Stary 08.11.2003, 14:04   #4
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
w programach do skladu - na 99%, w wordzie? w moim (97) nie udalo mi sie - ale wiem jak popularne sa wordy 2k3 - moze tam sie juz da...

po zastanowieniu sie polecalbym jednak robote w photoshopie - wada bedzie to ze jesli bedziesz chcial kiedykolwiek dokonywac poprawek to musisz trzymac zbior przejsciowy w formacie natywnym (duuuuuzym) zeby miec zapisane warstwy i uzyte efekty - a nie tylko gola bitmape ktora edytyje sie dosc marnie

jesli masz awersjie do piractwa to sprobuj triala psp 8.0- widzialem ostatnio u nich na stronie bodajze 30dniowa wersje
Stary 08.11.2003, 19:01   #5
Artu
Bywalec

Data rejestracji: 06.02.2003
Artu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Spróbuj na ty stronkach może coś tam znajdziesz.
http://www.graffik.pl/za_raczkee.htm
http://www.photoshop.pl/forum/

pozdrówka
Artu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.11.2003, 10:31   #6
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
w programach do skladu - na 99%, w wordzie? w moim (97) nie udalo mi sie - ale wiem jak popularne sa wordy 2k3 - moze tam sie juz da...

po zastanowieniu sie polecalbym jednak robote w photoshopie - wada bedzie to ze jesli bedziesz chcial kiedykolwiek dokonywac poprawek to musisz trzymac zbior przejsciowy w formacie natywnym (duuuuuzym) zeby miec zapisane warstwy i uzyte efekty - a nie tylko gola bitmape ktora edytyje sie dosc marnie

jesli masz awersjie do piractwa to sprobuj triala psp 8.0- widzialem ostatnio u nich na stronie bodajze 30dniowa wersje
No to zobaczymy, czy mi sie uda. Ostatnio skanowalem koledze obrazki (jego rysunki) w duzej rozdzielczosci (1200dpi), zapisywane jako BMP i komputer naprawde nie mogl sobie z tym poradzic. Nie chodzi oczywiscie o procesor (2000+ XP), bo tego zuzycie nie przekraczalo 3 - 5 %, ale o zuzycie pamieci, ktorej wolne poklady dochodzily do 1MB. Jednak 256MB ramu (nawet DDR333) to przy obrobce wiekszych plikow graficznych troche za malo. Zwlaszcza przy Windowsie XP, gdzie nawet teraz, kiedy nie robie nic (poza sluchaniem muzyki z Winampa) wonych jest jedynie niecale 80MB.

Ale sprobuje pobawic sie tym Photoshopem, a noz cos mi z tego wyjdzie

Stary 09.11.2003, 10:33   #7
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Artu napisa***322;(a)
Spróbuj na ty stronkach może coś tam znajdziesz.
http://www.graffik.pl/za_raczkee.htm
http://www.photoshop.pl/forum/

pozdrówka
Dzieki, co prawda specjalnie mi sie nie chce przegladac calego forum, z nadzieja, ze znajde topic dotyczacy akurat tego problemu, ktory teraz mam, ale w razie jakis innych watpliwosci adresy moga sie przydac. Thanks

Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: