![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Program, który pokaże, jaki kodek skompresował dany plik .mp3
Witam,
szukalem, szukalem, i nic... Wiem, ze istnieje program, ktory wskazuje, jakim kodekiem (LAME, Xing, Fraunhofer, etc) zostal skompresowany dany plik .mp3 Jaka jest jego nazwa? Pozdrawiam
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witam
Nigdy nie słyszałem o takim sofcie, ale nie twierdzę, że go nie ma. Pliki zakodowane za pomocą Lame i Xing łatwo rozpoznać, otwierając je w notatniku i obserwując pierwszą lub ostatnią linię (patrz rysunek). Z Fraunhofer-em jest gorzej, bo nie zostawia on swojego podpisu. Pozdrawiam ps. mi jednak wystarczy jak zidentyfikuję Lame-a, bo innych kodeków nie trawie ![]()
Ostatnio zmieniany przez Arepo : 12.12.2005 o godz. 01:47 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Cytat:
Rzeczywiscie, LAME da sie latwo rozpoznac, nawet z wersja. Z poczatkiem pliku bedzie gorzej, bo tam zwykle jest ID3 tag, ale wyszukac tez mozna. Chociaz wciaz jestem przekonany, ze widzialem taki soft... PS. Lister z TotalCommandera (F3) jest 1 000 000 000 000 razy lepszy od Notatnika. PS.2. Co takiego sprawia, ze wyczuwasz Xinga na kilometr?
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
Xing-i kodują po prostu żałośnie wysokie częstotliwości (nawet z wysokim bitrate), co objawia się filtracją wszystkich dźwięków z wysokiego pasma - głównie talerze perkusji, jak również przestery gitary elektrycznej. Jeśli słyszę pliki 128 kbps, sprawa się komplikuje, bo wszystkie brzmią źle. Jednak jak widzę plik 192 kbps, który brzmi źle (dosłownie jak 128-ka Lame-a) to zastanawiam się jaki kodek może działać, aż tak fatalnie ?, myślę sobie ***8211; pewnie Xing, sprawdzam i ***8230; przeważnie nie mylę się
![]() Pozdrawiam
![]() |
![]() |
#5 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Jak mądrze zadawać pytania Ostatnio zmieniany przez Maciej : 12.12.2005 o godz. 08:00 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
( o )( o )
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
dbpoweramp ma taką funkcję (popup info tips in explorer)
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
Data rejestracji: 27.01.2003
![]() |
Witam
Darmowy program Audio Identifier 0.7 aby ściągnąć musisz poszukać w Necie. dołączam screenshot pozdrawiam Wiesiek
![]() |
#8 |
Guru
Z ciekawości poświęciłem trochę czasu programowi EncSpot i oto moje wnioski.
O ile do rozpoznawania kodeka może się jeszcze jako tako przydać, to ocena jakości to już zwykły śmiech. Program dokonuje tego chyba jedynie na podstawie bitrate-u, co oczywiście jest kompletnym nieporozumieniem. Dla przykładu przygotowałem 2 pliki zakodowane za pomocą Lame-a i Fraunhofer-a. Pierwszy jest kodowany praktycznie na standardowych ustawieniach wysokiej jakości (guality = 2, stereo), drugi został odpowiednio spaprany na poziomie ustawień kodeka (maksymalna częstotliwość na 14 kHz, wybranie szybkiej metody kompresji). Efekt jest taki, że plik 1 brzmi bardzo dobrze zaś 2 koszmarnie. Widać zresztą, że tak musi być już po samej analizie spektralnej w Adobe Audition (rysunek). Co zaś pokazuje nam program EncSpot ?, oczywiście dobrą jakość w przypadku obydwu. Komentarz zbędny. Pozdrawiam edit : To jeszcze raz ja, w moim pierwszym poście tego tematu wkradł się błąd , gdyż opis Xing, który widać w notatniku to specjalny nagłówek mówiący o tym, że plik ma zmienny przepływ bitów (VBR), a nie, że to jest plik zakodowany kodekiem Xing. Sorki za wprowadzenie w błąd.
Ostatnio zmieniany przez Arepo : 13.12.2005 o godz. 00:49 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|