Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 12.12.2005, 01:12   #1
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Program, który pokaże, jaki kodek skompresował dany plik .mp3

Witam,

szukalem, szukalem, i nic...

Wiem, ze istnieje program, ktory wskazuje, jakim kodekiem (LAME, Xing, Fraunhofer, etc) zostal skompresowany dany plik .mp3

Jaka jest jego nazwa?

Pozdrawiam

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.12.2005, 01:44   #2
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Witam

Nigdy nie słyszałem o takim sofcie, ale nie twierdzę, że go nie ma.

Pliki zakodowane za pomocą Lame i Xing łatwo rozpoznać, otwierając je w notatniku i obserwując pierwszą lub ostatnią linię (patrz rysunek). Z Fraunhofer-em jest gorzej, bo nie zostawia on swojego podpisu.

Pozdrawiam

ps. mi jednak wystarczy jak zidentyfikuję Lame-a, bo innych kodeków nie trawie , Xinga od razu łapię na słuch ...
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-mp3-rozpoznanie.gif  

Ostatnio zmieniany przez Arepo : 12.12.2005 o godz. 01:47
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.12.2005, 02:10   #3
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Arepo
Witam

Nigdy nie słyszałem o takim sofcie, ale nie twierdzę, że go nie ma.

Pliki zakodowane za pomocą Lame i Xing łatwo rozpoznać, otwierając je w notatniku i obserwując pierwszą lub ostatnią linię (patrz rysunek). Z Fraunhofer-em jest gorzej, bo nie zostawia on swojego podpisu.

Pozdrawiam

ps. mi jednak wystarczy jak zidentyfikuję Lame-a, bo innych kodeków nie trawie , Xinga od razu łapię na słuch ...
Dzieki.
Rzeczywiscie, LAME da sie latwo rozpoznac, nawet z wersja. Z poczatkiem pliku bedzie gorzej, bo tam zwykle jest ID3 tag, ale wyszukac tez mozna.

Chociaz wciaz jestem przekonany, ze widzialem taki soft...

PS. Lister z TotalCommandera (F3) jest 1 000 000 000 000 razy lepszy od Notatnika.

PS.2. Co takiego sprawia, ze wyczuwasz Xinga na kilometr?
Stary 12.12.2005, 07:47   #4
Arepo
Guru

Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Xing-i kodują po prostu żałośnie wysokie częstotliwości (nawet z wysokim bitrate), co objawia się filtracją wszystkich dźwięków z wysokiego pasma - głównie talerze perkusji, jak również przestery gitary elektrycznej. Jeśli słyszę pliki 128 kbps, sprawa się komplikuje, bo wszystkie brzmią źle. Jednak jak widzę plik 192 kbps, który brzmi źle (dosłownie jak 128-ka Lame-a) to zastanawiam się jaki kodek może działać, aż tak fatalnie ?, myślę sobie ***8211; pewnie Xing, sprawdzam i ***8230; przeważnie nie mylę się .

Pozdrawiam
Stary 12.12.2005, 07:54   #5
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
spóbuj EncSpot ...program do analizowania plików mp3.

http://mp3.wp.pl/p/programy/opis/283.html

Ostatnio zmieniany przez Maciej : 12.12.2005 o godz. 08:00
Maciej jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.12.2005, 11:59   #6
joujoujou
( o )( o )
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
dbpoweramp ma taką funkcję (popup info tips in explorer)
-schowek03.gif  
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.12.2005, 22:09   #7
WiesiekI
Bywalec

Data rejestracji: 27.01.2003
WiesiekI w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam
Darmowy program Audio Identifier 0.7
aby ściągnąć musisz poszukać w Necie.
dołączam screenshot
pozdrawiam
Wiesiek
-audio-ident.jpg  
Stary 12.12.2005, 23:38   #8
Arepo
Guru

Z ciekawości poświęciłem trochę czasu programowi EncSpot i oto moje wnioski.

O ile do rozpoznawania kodeka może się jeszcze jako tako przydać, to ocena jakości to już zwykły śmiech. Program dokonuje tego chyba jedynie na podstawie bitrate-u, co oczywiście jest kompletnym nieporozumieniem.

Dla przykładu przygotowałem 2 pliki zakodowane za pomocą Lame-a i Fraunhofer-a. Pierwszy jest kodowany praktycznie na standardowych ustawieniach wysokiej jakości (guality = 2, stereo), drugi został odpowiednio spaprany na poziomie ustawień kodeka (maksymalna częstotliwość na 14 kHz, wybranie szybkiej metody kompresji). Efekt jest taki, że plik 1 brzmi bardzo dobrze zaś 2 koszmarnie. Widać zresztą, że tak musi być już po samej analizie spektralnej w Adobe Audition (rysunek). Co zaś pokazuje nam program EncSpot ?, oczywiście dobrą jakość w przypadku obydwu. Komentarz zbędny.

Pozdrawiam

edit :
To jeszcze raz ja, w moim pierwszym poście tego tematu wkradł się błąd , gdyż opis Xing, który widać w notatniku to specjalny nagłówek mówiący o tym, że plik ma zmienny przepływ bitów (VBR), a nie, że to jest plik zakodowany kodekiem Xing. Sorki za wprowadzenie w błąd.
-maly-test.gif  

Ostatnio zmieniany przez Arepo : 13.12.2005 o godz. 00:49
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: