Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 29.11.2003, 10:13   #1
jasut
Disce puer.

Data rejestracji: 19.04.2002
jasut niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Windows - legalny czy nie?

Ostatnimi czasy na różnych forach internetowych modnym tematem są kontrole legalności oprogramowania w Gorzowie i Zielonej Górze. Czytając posty zamieszczone w takich topikach zaobserwowałem, że są osoby, które zaczynają brać pod uwagę ewentualność, iż zakup oryginalnego systemu operacyjnego może okazać się koniecznością. Część osób postanowiło zaopatrzyć się w Linuksa (u mnie też ciągnie się Mandrake 9.2) uznając, że warto zapoznać się z tym systemem, są jednak też tacy, którzy postanowili z drugiej ręki kupić legalnego Windowsa (bo pod linuksem nie chodzą gierki, bo żona się nie nauczy, bo dziecko windy uczy się w szkole itd, itp). Analizując aukcje na Allegro z oprogramowaniem Mikrosyfu dochodzę do wniosku, że warto znać zasady kupna oprogramowania w wersji BOX i OEM, przecież jeżeli ktoś kupuje XP Prof OEM z kartą sieciową bez faktury to nie znaczy, że ma legala (a może się mylę?). Zastanawiam się jaki jest sens kupowania naklejki (czytaj certyfikatu autentyczności) gdy nie mamy faktury zakupu windowsa w wersji OEM. Może koś zechce podzielić się swoją autorytarną wiedzą na ten temat. Myślę, że jeżeli chociaż jedna osoba, w wyniku tych informacji, nie wyda bez sensu 250 złotych za XP Home OEM to warto było założyć ten topik.
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji .

Ceń słowa. Każde może być twoim ostatnim.
Stanisław Jerzy Lec
jasut jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.11.2003, 11:06   #2
cybermat16
Gość

A ja mam legalego Windows XP HE i nawet mam cetyfikat legalności naklejony na komputerze i nie wydałem na system 250 zł dostałem go razem z kupnem komputera w Vobisie. A zainstalowanego mam WinXP Pro SP1 prawie legalnego, kupno legalnego systemu jest bez sensu, jeśli nie prowadzisz żadnej działalności gospodarczej, gdyż zazwyczaj tylko firmy są kontrolowane, a prywatni uzytkownicy nie. A nawet jak by przyszedła policja i chciała skontrolować czy posiada dana osoba legalne oprogramowanie to bez nakazu może jedynie przywitać się z klamką.
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2003, 11:40   #3
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez cybermat16
A ja mam legalego Windows XP HE i nawet mam cetyfikat legalności naklejony na komputerze i nie wydałem na system 250 zł dostałem go razem z kupnem komputera w Vobisie. A zainstalowanego mam WinXP Pro SP1 prawie legalnego, kupno legalnego systemu jest bez sensu, jeśli nie prowadzisz żadnej działalności gospodarczej, gdyż zazwyczaj tylko firmy są kontrolowane, a prywatni uzytkownicy nie. A nawet jak by przyszedła policja i chciała skontrolować czy posiada dana osoba legalne oprogramowanie to bez nakazu może jedynie przywitać się z klamką.

Kolego, chyba wczesniej nie czytales watkow jakie poruszane byly na forum, o kontrolach oprogramowania... co to znaczy prawie legalnego ? ja nie znam takiego okreslenia, rzecz jest albo legalna albo nie... czarno - biale pojecie, bez skali szarosci...

co do pytania jasuta... to owszem wersja OEM moze zostac tanio sprzedana z nosnikiem, kiedys w komputroniku (moze teraz tez?) sprzedawali dyski twarde z "tanim" windowsem w wersji OEM

pozdrawiam
(udanych andrzejkow dzis zycze)
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2003, 11:57   #4
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
hdd nie jest najlepszym pomysłem bo lepiej kupić to z czyms tanim co będzie mniej narażone na uszkodzenia / karta sieciowa to jest to bo na kieszeń do dysku to się pewnie nie da , szczególnie jak do tego nie jest używana / bo ta licencja jest przypisana do tego urządzenia i z tego co mi się o oczka obiło pojawiają się czasem niejakiwe kłopoty po padziku i wymianie hdd na nowy

pozdro
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2003, 12:06   #5
jasut
Disce puer.

Cytat:
Napisany przez Ormianin
co do pytania jasuta... to owszem wersja OEM moze zostac tanio sprzedana z nosnikiem, kiedys w komputroniku (moze teraz tez?) sprzedawali dyski twarde z "tanim" windowsem w wersji OEM
http://www.microsoft.com/oem/downloads/X09-41289Lbl.pdf

1. Z treści załącznika wywnioskowałem, że XP w wersji OEM może być sprzedany z dowolnym komponentem, który jest zamontowany na stałe wewnątrz obudowy (nie mogą to być peryferia typu mysz czy klawiatura). Komponent ten w momencie użytkowania licencji musi być zamontowany w kompie więc kupno uszkodzonego ramu z XP nie ma sensu, gdyż RAM ten w fizyczny sposób w kompie nie może być umieszczony (może powodować błędy).
2. A jak się ma sytuacja ze stacją dyskietek, czy część ta spełnia warunek, któremu podlega sprzedaż licencji OEM?
3. Czy kupując taki zestaw np. z aukcji należy domagać się od sprzedającego oryginalnej faktury zakupu ze sklepu? Przecież faktura może opiewać na Komputer + oprogramowanie (komponenty komputera nie są wyszczególnione). Czy ma sens kupno XP bez faktury?

Qrde, zaczynam się nakręcać. ^_^

Stanisław Jerzy Lec
Stary 29.11.2003, 12:17   #6
jasut
Disce puer.

Cytuję za http://www.balta.pl/programy/index.php3?show=pytaniaFAQ

1. Co to jest oprogramowanie OEM?

Oprogramowanie OEM (ang. Original Equipment Manufacturers), jest to oprogramowanie towarzyszące do produkowanych przez autoryzowanych partnerów Microsoft System Builder systemów komputerowych.

2. Dlaczego oprogramowanie OEM nie zawsze jest legalne?

Licencja OEM obowiązuje tylko w określonych przypadkach. Prawo do użytkowania związane jest z zakupem towarzyszącego mu sprzętu. Użytkowanie licencji OEM bez sprzętu lub na sprzęcie innym aniżeli ten, z którym licencja została zakupiona jest niezgodne z warunkami licencji, a więc nielegalne.

3. Jakie oprogramowanie OEM mogę zakupić wraz ze sprzętem?

Jednostanowiskowe systemy operacyjne, takie jak Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000 Proffesional, mogą być zakupione wraz z systemem komputerowym lub dowolnym komponentem komputerowym, rowniez mysz i klawiatura. Zasada ta obowiazuje od 31 maja 2003. Aplikacje użytkowe takie jak Microsoft Works, Microsoft Office są legalne tylko jeżeli zakupione zostały wraz z systemem komputerowym. System komputerowy jest to płyta główna z procesorem i pamięcią operacyjną, w obudowie z zasilaczem, w której zainstalowano pamięci masowe (dysk twardy).

Stanisław Jerzy Lec
Stary 29.11.2003, 12:43   #7
cybermat16
Gość

Cytat:
Napisany przez Ormianin
Kolego, chyba wczesniej nie czytales watkow jakie poruszane byly na forum, o kontrolach oprogramowania... co to znaczy prawie legalnego ? ja nie znam takiego okreslenia, rzecz jest albo legalna albo nie... czarno - biale pojecie, bez skali szarosci...

pozdrawiam
(udanych andrzejkow dzis zycze)
Niech ci będzie mój WinXP Pro SP1 to pirat, przegrany z orginału. Ale przy najmniej posidam orginalny system WinXP HE, i kilka orginalnych programów m.in Works 2000.
A ty posiadasz jakiś orginalny system, lub program czy tylko samo piractwo ?
Stary 29.11.2003, 12:54   #8
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ostatnio kolega kupił XP HE jako OEM z kartą sieciową i faktycznie musi ona być zainstalowana w komputerze.
paput2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2003, 13:16   #9
cybermat16
Gość

Ja mam WinXP HE którego dostałem wraz z kupnem kompa, i w tym kompie wymieniłem pamieć ram, dysk, modem wymieniłem na kartę sieciową, dodałem nagrywarkę liteona, nawet była wymiana zasilacz (poprzedni wysiadł), i mój WinXP HE dziłał bez problemu, wcale nie musił być zainstalowany poprzedni sprzęt. Nawet aktywacja przebiegła bez problemu
Stary 29.11.2003, 14:51   #10
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Moj znajomy, troche oblatany w tych sprawach, stwierdzil:
-Win XP OEM kupiony z jakakolwiek czescia, po zainstalowaniu, jest powiazany z plyta glowna (+komponent).
I tak wyklada pytajacym Z tego co wiem, jest to najczesciej i bez problemow akceptowana przez kontrole i M$ opcja.
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2003, 15:31   #11
cinma
Samiec - twój wróg!

Data rejestracji: 21.06.2003
cinma zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
prawde mowiac, to nie jestem pewien, co o tym wszystkim myslec

wydaje mi sie, ze te akcje, to raczej jakies sporadyczne proby ograniczenia zjawiska nielegalnego uzywania softu - no bo przeciez trzeba jakos wypasc przed panami z unii europejskiej, jak sie nie da naprawic rzeczy naprawde waznych, to chociaz robi sie cos dla samego faktu dzialania

sadze, ze dobrym rozwiazaniem bylaby przesiadka na Linuxa, ale mimo wszystko za duzo czasu siedzielm przy windowsach (i jak sadze nie tylko ja), zeby tak z dnia na dzien zmienic system (przynajmniej o wiele wiecej czasu siedzialem na Windowsie niz na Linuxie)

---

a tak przy okazji, to mam pytanie zwiazane z legalnoscia uzywania systemu:
jakis czas temu (ok, 1-1,5 roku) znalazlem u siebie na uczelni pewnego doktora, ktory to rozprowadzal Windowsa XP pro, tzn. robil kopie kazdemu, kto sie do niego zglosil (oczywiscie kazdemu, kto jest w jakis sposob zwiazany z uczelnia, tj studenci lub pracownicy naukowi)
jak sie potem dowiedzialem, doktorek mial prawo zrobic iles kopii systemu (w zgodzie z licencja), ale te 'iles' to juz zostalo dawno przekroczone (ale te wiadomosci sa tylko zaslyszale, wiec nie wiem czy sa prawdziwe)
co prawda dostalem od niego naklejke z kodem, wpisal mnie na jakas liste i dal plytke z systemem, ale czy w razie czegos, to moge tak sie wylegitymowac przed panem, ktory przyjdzie do mnie do domu i poprosi o dowod legalnosci tego windowsa? co o tym myslicie?
cinma jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2003, 15:47   #12
cybermat16
Gość

Cytat:
Napisany przez yahol
Moj znajomy, troche oblatany w tych sprawach, stwierdzil:
-Win XP OEM kupiony z jakakolwiek czescia, po zainstalowaniu, jest powiazany z plyta glowna (+komponent).
I tak wyklada pytajacym Z tego co wiem, jest to najczesciej i bez problemow akceptowana przez kontrole i M$ opcja.
Właśnie obejrzałem dokłądnie orginalną płytę (CDROM) z WinXP HE i nie ma tam żadnego napisu że jest to oem, może też z tego względu mogę zmieniac w kompie co zechcę a system nie protestuje, instalowałem kiedyś z mojej płytyki z WInXP HE u kolegi i terz nie było żadnych problemów. Chyba moja wersja systemu WinXP HE to w 1/2 wersja box, bo jak się zaisntaluje ten system to we właściwościach mój komputer pisze że to wersja oem.
Jako ciekawostę dodam. Że jak odłonczy się kabel siciowy (SDI) i zechce się aktywować system to po kilkudziesięciu prubach system sam się aktywuje, to chyba jest trochę dziwne, ale na serio sam się aktywuje po kilkudziesięciu prubach aktywacji (nieudanej, z powodu braku połonczenia, z internetem), pisze że aktywacja jest już ukończona, to samo było u mojego kolegi jak mu instalowałem ten system
Stary 29.11.2003, 16:30   #13
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
@Cybermat16
Pewnie sie nie zrozumielismy.
Chodzi o legalnosc OS-a.
Zarejestrowany WinXP, dowolnej wersji jest powiazany z MoBo kompa. To dla kontrolujacego jest wiazace. (wg znajomego) Nie komponent z ktorym OS zostal zakupiony, ale wlasnie instalacja +MoBo +komponent +faktura.
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2003, 16:52   #14
Y@nkee_PL
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 18.11.2002
Y@nkee_PL zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
czy kupie legalna Winde?

Napewno NIE w Polsce
przyczyna oczywista, kosmiczne ceny

a wlasnie zastanawiam sie nad kupieniem Windy ale w Niemczech
ceny systemu w wersji BOX sa porownywalne z OEMami w Polsce to czemu mialbym sie nie skusic
Cytat:
Czy w Polsce oprogramowanie jest drozsze niz w innych krajach?

Tej informacji nie chce podac zaden z dystrybutorow. Wszyscy otrzymuja oprogramowanie z Microsoft Polska, ktory z kolei ma ceny dyktowane (dla konkretnego kraju) przez firme Microsoft. Sprawdzilismy na stronach internetowych dystrybutorow. I tak popularny program operacyjny Windows XP Home Edition w Niemczech kosztuje 99,99euro (~470zl), a w Polsce ok. 1tys. zl. W cenie zblizonej do niemieckiej mozna kupic tylko tzw. OEM, czyli wraz z komputerem. Program antywirusowy Symantec 2004 w Niemczech wyceniono na ok. 35euro (nieco ponad 164zl), a w Polsce - ok. 260zl
tylko musze sprawdzic czy da sie kupic w wersji ENG

PS. taaa... Microsoft, chyba cos im sie poprzestawialo gdy ustalali ceny dla Polski - chyba jestesmy najbogatszym krajem swiata

The firmware page - stronka z BIOSami do napędów optycznych
Y@nkee_PL jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2003, 19:54   #15
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Y@nkee_PL
PS. taaa... Microsoft, chyba cos im sie poprzestawialo gdy ustalali ceny dla Polski - chyba jestesmy najbogatszym krajem swiata
A co, nie wiedziales o tym? Wystarczy popatrzec na polski kalendarz, pokaz mi inny kraj, w ktorym jest tyle dni wolnych. Zreszta jesli 10 listopada probowales cokolwiek zalatwic w jakimkolwiek urzedzie, to wiesz, o czym mowie

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: