![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 12.03.2003
![]() |
Programować, ale w czym?
Mam zamiar nauczyć się programować^_^ I byłby dźwięczny za popoc w wyborze jakiegoś prostego języka. Słyszałem dużo dobrego o Delphi, ale słyszeć a coś robić...
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 13.02.2003
![]() ![]() |
Ja cos probuje w Dephi 6 Personal, byldolaczony chuba do 1 numer KŚ Exkpert. Polecam Delphi-ego! Fajny soft!
![]() |
![]() |
#3 | |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Re: Programować, ale w czym?
Cytat:
pozdro ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Second variety
Data rejestracji: 11.01.2002
![]() |
Re: Programować, ale w czym?
Cytat:
Idźmy dalej - dużo języków będzie "prostych" jeśli będzie się wykorzystywać do prostych zadań, albo będzie się wykorzystywać podstawowe funkcje, procedury... Delphi to niezły wybór, jest sporo literatury, sporo darmowych komponentów, spore możliwości, są wersje domowe w gazetach - legalne. Jedna tylko rada - jak zaczniesz się uczyć bądź konsekwentny, nie poddawaj się problemom ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 06.11.2002
![]() |
!!!witam!!!
A ja tez nie dawno postanowilem uczyc sie programowanie, ale ja zaczynam od Turbo Pascal'a 7.0, mam do niego stosowne ksiazki i sie bawie.......... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Re: Re: Programować, ale w czym?
Cytat:
![]() pozdro ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
.: AT90S2313 :.
Data rejestracji: 09.09.2002
![]() |
Ja polecam Delphi 7 Enterprise. Bardzo fajnie się w nim pisze programy. Delphi Personal też nie jest zły ale do czasu jak bedziesz chciał zainstalowac jakis fajniejszy komponent. W personalu jest niewiele a z komponentów są tylko te podstawowe.
![]() |
#8 | |
Second variety
Data rejestracji: 11.01.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 | |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Cytat:
pozdro ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
c++ - w zalozeniu (i czesto w praktyce) jezyk przenoszalny i miedzyplatformowy - przy pewnej konsekwencji w unikaniu drazliwych rozwiazan (dotyczacych chocby definicji zmiennych)
jest to trudny jezyk - i nie radze sie sugerowac teoriami ze ejst podobny do c - pobozne zyczenia... - ale jego znajomosc pratycznie otwiera wszystkie drzwi do zastosowan praktycznych - typu automatyczny zegar w akwarium czy cos takeigo polecam wybrac sobie jakis mikrokontroler (najlepiej rodzine 8051 (praktyczne sa wersje motorolki z wbudowana pamiecia o wiekszej pojemnosci i bogatszym zestawie przerwan i rejestrow)) i potrenowac assemblera - dla takich urzadzen sa to bardzo proste jezyki (raptem 200 czy 300 komend) a opanowanie sposobu pisania programow jest wiele razy wazniejsze niz znajomosc konkretnego jezyka
![]() |
![]() |
#11 | |
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jak się nauczysz C lub C++ to umiesz programować w każdym języku.
Tylko, że ucząc się C/C++ bedziesz zmagał się z setkami drobnych błędów, dlatego miej świadomośc, że będzie to droga przez kolce. Od razu naucz się uzywac debuggera. Słyszałem wiele opinii, że do celów szkoleniowych najlepszy jest python. Popieram, znam go trochę i polecam. Python ma wszystko co powinien mieć dobry jezyk programowania, jest typowy, przejrzysty, moze byc skryptowy i tak dalej. Trudno wytlumaczyc, skoro nie znasz jeszcze zadnego jezyka. I zaopatrz się w dobra pozycję o algorytmach. Nie sztuką jest coś napisać, wazniejsza jest jakość tego co piszesz ![]() i polecam linuksa - odpadają na wstępie wszystkie problemy z softem Lit: Język ANSI C, Brian Kernighan, Dennis Ritchie. WNT Python. Wprowadzenie, Mark Lutz, David Ascher. Helion Rzecz o istocie informatyki. Algorytmika, David Harel. WNT |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Linuxa twierdzisz? Którą dystrybucję byś proponował na początek? Słyszałem, iż Mandrake jest windopodobny...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() ![]() ![]() pozdro ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Dzięki, zaraz zerkne. Mam w domu 8.1 na 3 CD. Ta wersja może być?
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|