![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
Aktywna partycja na dysku Slave
Zadane pytanie moze okazac sie smieszne dla niektorych lub oczywiste ale....
...czy w sytuacji kiedy podpinam dwa dyski (oczywiscie zgodnie z zasada 1- Master, 2- Slave) gdzie na 1 mam zainstalowanego Win2000 ,a na 2 Win98 nie wystapi konflik polegajacym na tym, ze aktywna partycja na 2 dysku ( z Win98 ) pomimo, ze jest on na Slave nie bedzie chciala uaktywnic systemu Win98 podczas ladowania Win2000 ktory jest na dysku Master. Pytam sie dlatego, ze cos takiego u mnie przebiega. Podczas ladowania systemu Win2000 i "dochodzeniu niebieskiego paska do konca" zaczyna intensywnie mielic 2 dysk z zainstalowanym Win98 i nastempuje rzecz ciekawa tzn. 2 dysk zaczyna wlaczac sie i wylaczac( tak jakbym wtyczke od zasilania dysku wyciagal i ponownie ja wkladal ) Wszystko to powoduje, ze Win2000 nie chce sie zaladowac do konca, komp sie zawiesza, 2 dysk ciagale wariuje. Nie wiem o co chodzi. Prosze o podpowiedzi, sugestie. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
zdaje sie, że masz podwójna partycje C:
trzeba przeinstalować, któryś system, tylko teraz pytanie, który chcesz zostawić ?? Polecałbym zostawic 98 a zrobić formata drugiemu dyskowi, podpiąć zrobić partycje fdiskiem i zainstalować na pierwszej partycji 2 dysku win 2000. Dlatego taki wybór, bo 2000 ma swój bootmenager i jeśli instalke wystartujesz z pod win 98, to bedziesz miał wybór systemów przy starcie kompa.
![]() |
#3 | |
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
A jednak....Dzieki za podpowiedz |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Forumator
![]() |
dziwne
u mnie dzialalo bez problemu w takiej konfiguracji z tym ze systemy przelaczalem z poziomu BIOSa komputera (boot up sequence) |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 24.08.2002
![]() |
No właśnie dziwne. Mnie do tej pory nie zdarzyło się, ani nigdy nie słyszałem o czymś takim, żeby pojawiły się dwie partycje c:, a miesząłem już sporo z kilkoma systemami.
Raz miałem na 1 dysku win98, a na drugim winXP (na 1 partycji) i WinMe (na drugiej partycji). Win 98 widział swoją partycję jako C:, a partycję winME, jako jakąś tam inną literkę. A Win ME (odwrotnie) swoją widział jako c:, a z 98 jako inną literkę. Po prostu litery dysków się zamieniały w zależności od tego który z windowsów był startowany. Wszystko to było startowane za pomocą bootmenagerów, bez żadnych kombinacji w biosie. Voytek może po prostu coś przeoczyłeś. Najprościej zainstaluj najpierw 98 a dopiero później 2000, wtedy powinno być w porządku. Dysk może się wyłączać, jeżeli przy ładowaniu odwoła się do partycji ukrytej, ale powinno to stać się raz, a nie kilka razy jak piszesz. Po prostu wywala bluescreena, dysk się wyłącza i nastąpuje zrestartowanie komputera (przynajmniej było tak u mnie dopóki sobie nie przypomniałem, że próbuję ładować system z partycji ukrytej). |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Pingwin specjalista.
Podcza partycjonowania, powinno sie miec podpiete wszystkie dyski, bo to w nich sie zapisuje
![]()
![]() |
#7 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 24.08.2002
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Pingwin specjalista.
Cytat:
podpiołem oba wydzieliłem partycje i śmiga. ale skoro tak nie jest to chyba lepiej ![]()
![]() |
![]() |
|
|