![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
![]()
Dzień dobry,
Mam pytanie i prośbę. Kolega wyjął z aparatu cyfrowego baterie i nie zauważył, że wskutek tego zresetował się zegar. Z tego powodu wszystkie zdjęcia, jakie robił od tamtego czasu mają datę 01.01.2000; w efekcie nie sortują się poprawnie z pozostałymi ściąganymi wcześniej z aparatu, itd. Co prawda ręcznie zmieniliśmy nazwy plików (data jest kodowana w nazwie), ale oprócz tego data i godzina zapisywane są w samych plikach graficznych (format Exiff-jpeg), z innymi informacjami o parametrach zdjęcia. Niestety, program dołączony do aparatu wyświetla te wszystkie informacje, ale nigdzie nie znalazłem opcji ich edycji. Czy ktoś wie coś o jakimś programie (najlepiej oczywiście freeware ![]() Będę wdzięczny ze wszelkie wskazówki.
pozdrowienia puch Ostatnio zmieniany przez puch : 14.05.2003 o godz. 11:33 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
wafel
Data rejestracji: 05.12.2000
![]() |
ciekawa sprawa. zastanawiałem się przez ostatnie dni jak to jest z tymi polami w opisie wlasciwosci pliku. zalozmy ze chcialbym je jakos wypelnic. co by mi ulatwilo katalogowanie tych zdjec, ktorych od czasu korzystania z cyfrowki mam mnostwo. jakos dotychczas nie spotkalem sie z mozliwoscia edycji tych opisow hurtowo. bo watpliwa przyjemnoscia jest zmiana recznie tych opisow w zalozmy setce zdjec - jednorazowym zgraniu ich z aparatu. nie mowiac o wszystkich ktore mam...
zas w kwestii zapytania pucha to mozna to zrobic spod poziomu explorera lub menadzera plikow we wlasciwosciach pliku w zakladce podsumowanie |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Forumator
![]() |
No więc właśnie rzecz w tym, że nie można. W Podsumowaniu wyświetlane są tylko informacje o wysokości, szerokości, rozdzielczości, głębi kolorów - i tyle. I oczywiście nie można ich edytować. Żadnych z tych dodatkowych informacji o dacie, godzinie, czasie naświetlania, ogniskowej, użyciu flesza, trybu makro, itd., które zapisywane są w pliku. A w programie dostarczonym z aparatem te parametry można zobaczyć, natomiast nie można ich edytować.
Wydaje mi się, że gdzieś kiedyś widziałem informacje o programie, który pozwala edytować te dodatkowe informacje w plikach Exiff-jpeg...
pozdrowienia puch Ostatnio zmieniany przez puch : 14.05.2003 o godz. 11:51 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
powiem krotko: ACDSee 5
![]() dajemy Properties i... ![]()
![]() |
#5 |
Forumator
![]() |
Dzięki - faktycznie ACDSee wydaje się pozwalać na edycję części tych danych. Próbowałem jeszcze paru programów, które potrafią czytać Exiff - ale potrafią go modyfikować.
![]() |
|
|