![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Proszę o dokładny opis kopiowania boot-sctora w Win XP
Sprawa wyglada tak: zainstalowalem LInuxa (zgadnijcie, z jakiego powodu ;-P) podpinajac dysk przeznaczony na linucha na secondary master. Po zainstalowaniu linuxa odpalal sie on, ale gdy wyjalem dysk secondary master i chcialem wystartowac Win XP z mojej baracudy (primary master) zobaczylem tylko cos takiego : 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01... i tak w kolko. Podejrzewam ze boot-sector Win XP (pomimo instalacji linuxa na innym dysku) zostal zamazany (mozliwe ze musi do BS dysku primary wladowac jakeis dane przekierowujace). KOlejne moje podejrzenie to to, ze bez wzgledu na lokalizacje windowsa boot sector dla wszystkich wersji WIn XP Pro PL wyglada identycznie. Pytam wiec : jak przeniesc (albo raczej skopiowac) boot sector z innego dysku z Win XP Pro PL na moj, aby odzyskac mozliwosc uruchamiania windows. Dodam ze pracuje na Baracuda ATA/100 80 GB podzielonym na dwie partycje - obie sa w NTFS. Z gory dziekuje madrzejszym ode mnie za odpowiedz...
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
odpal kompa z plyty winxp, przejdz do konsoli i uzyj komendy fixmbr - powinno pomoc
dalej zobacz czy boot.ini jest sprawny - komenda bootcfg /scan i w razie czego oppal ponownie komende, ale z przelacznikiem /rebuild jak nie to nadinstaluj winxp na istniejacy (opcja Naprawa), przy odrobinie szczescia nic nie stracisz nie kopiuj mbr z innego kompa - musi miec taki sam dysk i taki sam uklad partycji - inaczej stracisz wszystko |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Get a Mac!
Sek w tym, ze zalezy mi aby nie stracic nic... Na tym dyszlu jest cale moje zycie praktycznie (a na pewno 3 lata wytezonej pracy). W zwiazku z czym ktore komendy sa 100% bezpieczne? fixmbr i fixmbr /rebuild? Bo kopiowanie boot-sectora to 0% szans na powodzenie, jak zrozumialem, a "Naprawa" wiaze sie z ryzykiem...
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Author
Zlotowicz
na 100% to nie ma nic
![]() ale to metoda polacana przez MS, nic lepszego nie wymysle kiedys to robilem i wsio przezylo pozatym chyba nie masz wyjscia
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Author
Zlotowicz
przelacznik /rebuild jest do komendy bootcfg !!
jak fixmbr zadziala to looz jak dalej cos bedzie nie tak to wtedy bootcfg /scan jak pokaze bledy to daj bootcfg /rebuild |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Get a Mac!
OK, dzieki... A jak mi wszystko pojdzie z dysku to sie przerzucam na szydelkowanie...
|
|
|
|
![]() |
|
|