![]() |
Projektowanie instalacji elektrycznej...
Witam :mruga:
Czy zna ktoś może jakiś program, którym można zaprojektować instalacje elektryczna w swoim domu, jeżeli tak, to prosiłbymo jego nazwę lub link'a;) PS g00glewałem troche, ale nic niestety nie znalazłem, więc zdaje się na Was :zawstydz: ;p :piwo: |
gallus możesz sprawdzić to: http://www.dad.net.au/v5.2/default.a...ontext=general chociaż wydaje mi się, że to raczej program do projektowania sieci energetycznych, rozdzielni itp.
pozdr. Edit: Heh, tym się chyba projektuje całą infrastrukturę techniczną zakładów przemysłowych. lol |
Cytat:
|
Cytat:
Producenci osprzętu elektrycznego natomiast często posiadają programy, które potrafią wyliczać spadki napięć, prądy zwarcia etc. i okazyjnie dobierają wyłącznie osprzęt Producenta, którego jest program - o dziwo ^_^ Chcąc zaprojektować porządną instalację elektryczną, naprawdę trzeba mieć sporą wiedzę, wbrew pozorom. Choć jest to najłatwiejszy obszar, po jakim może się poruszać projektant elektryk. Musisz przede wszystkim dobrać odpowiednie przekroje przewodów (musisz przewidzeć, jaka będzie moc zapotrzebowana na dany obwód) oraz zabezpieczenia (od tego zależy bezpieczeństwo). Spadki napięć radziłbym też wyliczyć... właściwie, to zgodnie ze sztuką nawet trzeba. |
Panowie, nie tak ambitnie :), mi wystarczy programik, którym zaprojektuje wnętrze domu z przewodami, licznikiem, urządzeniami domowymi, oraz gniazdami oświetleniem itp, spadki napięcia itd mi nie potrzebne ;)
|
Cytat:
|
gallus polecam ołówek i karteczkę ...ja poważnie mówię :)
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
kilka symboli graficznych...
|
ehh, Dziekuje :piwo:, ale juz troszkę tego mam w zeszycie :)
|
Cytat:
Jeśli tak, to musi być jakiś nauczyciel leser... toż to zupełnie bez sensu. Od tego jest poradnik. Owszem, nauczyciel powinien wymagać znajomości podstawowych symboli ale bez sensu jest w zeszycie je rysować. Na co to komu ?? |
No troche tego w zeszycie jest (8 str) + (14str) regulaminu pracowni elektronicznej :| + jeszcze jakieś schematy płytek, które lutowałem :buu: :|
|
Cytat:
I takie nasze szkolnictwo... ale nauczyciele pierwsi do protestów i domagania się podwyżek !! |
Był jakiś gotowiec do malowania schematów elektrycznych - coś oparte na CAD. Spytaj może na www.elektroda.pl
|
autocad :)
tym nie tylko elektrykę zaprojektujesz :) nawet gdzieś tam na symbole elektryczne |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:43. |