Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Projektowanie instalacji elektrycznej... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/projektowanie-instalacji-elektrycznej-43667/)

gallus 30.11.2004 16:05

Projektowanie instalacji elektrycznej...

Witam :mruga:
Czy zna ktoś może jakiś program, którym można zaprojektować instalacje elektryczna w swoim domu, jeżeli tak, to prosiłbymo jego nazwę lub link'a;)
PS g00glewałem troche, ale nic niestety nie znalazłem, więc zdaje się na Was :zawstydz: ;p
:piwo:

*Vojtas* 30.11.2004 16:52

gallus możesz sprawdzić to: http://www.dad.net.au/v5.2/default.a...ontext=general chociaż wydaje mi się, że to raczej program do projektowania sieci energetycznych, rozdzielni itp.

pozdr.

Edit: Heh, tym się chyba projektuje całą infrastrukturę techniczną zakładów przemysłowych. lol

gallus 30.11.2004 17:04

Cytat:

Napisany przez *Vojtas*
gallus możesz sprawdzić to: http://www.dad.net.au/v5.2/default.a...ontext=general chociaż wydaje mi się, że to raczej program do projektowania sieci energetycznych, rozdzielni itp.

pozdr.

Edit: Heh, tym się chyba projektuje całą infrastrukturę techniczną zakładów przemysłowych. lol

No fakt, to raczj nie dla mnie, ale i tak dzięki ;) :piwo:

Proton 30.11.2004 19:26

Cytat:

Napisany przez gallus
Witam :mruga:
Czy zna ktoś może jakiś program, którym można zaprojektować instalacje elektryczna w swoim domu, jeżeli tak, to prosiłbymo jego nazwę lub link'a;)
PS g00glewałem troche, ale nic niestety nie znalazłem, więc zdaje się na Was :zawstydz: ;p
:piwo:

Wiesz, nie ma raczej programu, który za Ciebie zaprojektuje instalację elektryczną :) Po to są projektanci elektrycy, żeby to robić...
Producenci osprzętu elektrycznego natomiast często posiadają programy, które potrafią wyliczać spadki napięć, prądy zwarcia etc. i okazyjnie dobierają wyłącznie osprzęt Producenta, którego jest program - o dziwo ^_^
Chcąc zaprojektować porządną instalację elektryczną, naprawdę trzeba mieć sporą wiedzę, wbrew pozorom. Choć jest to najłatwiejszy obszar, po jakim może się poruszać projektant elektryk.
Musisz przede wszystkim dobrać odpowiednie przekroje przewodów (musisz przewidzeć, jaka będzie moc zapotrzebowana na dany obwód) oraz zabezpieczenia (od tego zależy bezpieczeństwo). Spadki napięć radziłbym też wyliczyć... właściwie, to zgodnie ze sztuką nawet trzeba.

gallus 30.11.2004 19:30

Panowie, nie tak ambitnie :), mi wystarczy programik, którym zaprojektuje wnętrze domu z przewodami, licznikiem, urządzeniami domowymi, oraz gniazdami oświetleniem itp, spadki napięcia itd mi nie potrzebne ;)

Proton 30.11.2004 20:14

Cytat:

Napisany przez gallus
Panowie, nie tak ambitnie :), mi wystarczy programik, którym zaprojektuje wnętrze domu z przewodami, licznikiem, urządzeniami domowymi, oraz gniazdami oświetleniem itp, spadki napięcia itd mi nie potrzebne ;)

Nie słyszałem o takim programie i śmiem twierdzić, że nie ma takowego programu. To projektant musi zaprojektować rozprowadzenie obwodów, miejsce na licznik, rozmieszczenie gniazd, punktów oświetleniowych...

Maciej 30.11.2004 20:22

gallus polecam ołówek i karteczkę ...ja poważnie mówię :)

gallus 30.11.2004 21:04

Cytat:

Napisany przez Maciej
gallus polecam ołówek i karteczkę ...ja poważnie mówię :)

:spoko: A to muszę zrobić na 100%, ale poprostu myślałem, że jest jakiś programik do takich projektów, - jednak się myliłem ;)

Maciej 30.11.2004 21:09

Ilość załączników: 1
kilka symboli graficznych...

gallus 30.11.2004 21:11

ehh, Dziekuje :piwo:, ale juz troszkę tego mam w zeszycie :)

Proton 30.11.2004 21:28

Cytat:

Napisany przez gallus
ehh, Dziekuje :piwo:, ale juz troszkę tego mam w zeszycie :)

Hmmm, to teraz nauczyciele zamiast solidnych podstaw elektryki uczyć, to na lekcjach symbole rysują i każą do zeszytów przerysowywać ??
Jeśli tak, to musi być jakiś nauczyciel leser... toż to zupełnie bez sensu. Od tego jest poradnik. Owszem, nauczyciel powinien wymagać znajomości podstawowych symboli ale bez sensu jest w zeszycie je rysować. Na co to komu ??

gallus 30.11.2004 21:36

No troche tego w zeszycie jest (8 str) + (14str) regulaminu pracowni elektronicznej :| + jeszcze jakieś schematy płytek, które lutowałem :buu: :|

Proton 30.11.2004 21:40

Cytat:

Napisany przez gallus
No troche tego w zeszycie jest (8 str) + (14str) regulaminu pracowni elektronicznej :| + jeszcze jakieś schematy płytek, które lutowałem :buu: :|

To wspólczuję takiego nauczyciela. Albo jest leń wybitny, któremu nie chce się nic, albo sam niewiele potrafi i dlatego wymyśla na lekscjach pisanie regulaminu i symboli... czego on w ten sposób nauczy ??!!
I takie nasze szkolnictwo... ale nauczyciele pierwsi do protestów i domagania się podwyżek !!

Wojtek Toruń 01.12.2004 00:13

Był jakiś gotowiec do malowania schematów elektrycznych - coś oparte na CAD. Spytaj może na www.elektroda.pl

Igloo 01.12.2004 07:32

autocad :)
tym nie tylko elektrykę zaprojektujesz :)
nawet gdzieś tam na symbole elektryczne

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:43.