![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.02.2004
![]() |
Prośba o pomioc
Mam problem tego typu.
Mam windows xp pro ze wszystkimi możliwymi poprawkami ( poza service packami ). Zainstalowane via4in1. Problem dotyczy dysku twardego Caviar 120 GB 8 mb cache... Otóż podzieliłem go na kilka partycji. 5 gb na system,6 gb na programy i 2x50 gb na reszte. Wszystkie partycje są na NTFS. Z dyskiem mam taki problem,że strasznie wolno chodzi gdy zapełnię jakąś partycję np. do połowy. Załóżmy że partycję 50 gb zapełniam 25 gb. Dysk strasznie wolno chodzi, trwa dość długo ( kilka sekund ) zanim pokaże zawartość danej partycji. Explorer obciążą procesor na 99% i windows chodzi strasznie wolno. Dysk jest podpięty na mastera i nic nie chodzi z nim na jednej taśmie. Na drugiej taśmie mam tylko nagrywarkę DVD. Dlaczego się tak dzieje ze dysk strasznie spowalnia a explorer wykorzystuje procek w 99% ?? Czy pamięć cache w dysku trzeba jakoś aktywować czy jak...?? Moja konfiguracja : - ASUS A7V133-C ( z najnowszym biosem ) - wiem że stara płyta - Athlon XP 1800 - 2 x 256 dimm 133 mhz - nagrywarka dvd lite-on 851S ( @mod ) - zasilacz Codegen 300 W ( nówka sztuka ) Proszę o poradę i opis co z tym zrobić żeby dysk chodził normalnie. Za wszelkie porady i sugestie z góry dziękuję. Pozdrawiam. |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
PiwoWar
Data rejestracji: 01.12.2003
![]() |
zobacz czy masz włączone DMA. XP potrafi (zresztą jak każdy windows) sam wyłączyć tryb DMA. jak zrobić to poszukaj na stronie głównej tego serwisu.
|
|
|
#4 |
|
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
Może defragmentacja pomoże
|
|