![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Młody żonkoś
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
prośba o radę w wyborze...
Proszę o podanie 2 systemów które by się nadawały na podwójny rozruch tzn system linuksowy i microsoftu. Proszę o podanie najlepszej dystrybucji linuksa do pary z windowsem 2000 oraz druga możliwoś linuks i winxp pro chodzi o podwójny rozruch co najpierw itd
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Polecam Mandrake (3CD) prosta polska instalka, przyjazny system
Albo Knoppix 3.2 tez jest wjęzyku polskim, można go uruchomić bezpośrednio z CD (bez instalacji na HDD) poleceniem: "knoppix lang=pl" albo "knoppix lang=pl screen=1024x768 xvreflesh=75" Co do instalacji to tak: 1. Pierwsze win 2000 na C: 2. Zrobić partycje dla linuxa: swap (np 100mb) + ext3 (min 1gb) 3. Bootowanie ustawić na cd-rom w przydaku Mandrake instalator "prowadzi za rączke" 4. Pod koniec instalacji będziesz musiał zainstalować lilo albo gruba - polecam lilo 5. Po restarcie będziesz miał nawalone do wyboru: - Win 2000 - Linux - FailSafe (czy jakoś tak) - Floppy + jakieś niebootowalne partycje Opcje startu programu lilo znajdziesz w "Centrum sterowania" (w przypdaku Mandrake) Jeśli spodoba Ci sie knoppix to z instalacją jest tak: 1. Uruchamiasz system z płytki poleceniem jak wyzej, 2. gdy wszystko sie zaladuje wciskasz: ctrl + alt + f1 pojawia sie konsola 3.Natepnie wpisujesz "knx-hdinstall" i urucjamia sie instalka tez jest intuicyjna Opisałem troche MDK i KNX ale są jeszcz inne systemy ![]() Powodzenia, w razie problemow pisz.
![]() |
#3 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jakos nie lubie Mandraka!
Instalowalem XPpro+Red Chat (Valhalla) i chodzilo znakomicie! Reszta jak Master Patrix! Ps; ostatni Mandrak jakiego uzywalem to 7.1? Ps2; Pogibane jest tylko wybieranie jezyka (na mapie ![]()
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 17.11.2002
![]() |
wszystkie dystrybucje chodza bardzoo dobrze jesli chodzi o rozruch..
to przeciez tylko kwestia loadera. natomiast jesli chodzi o wybor dystrybucji to zalezy do czego Ci ten system potrzebny.. jesli nie wiesz czego chcesz to faktycznie Mandrake,Red Hat. Jesli to ma byc sys do jakis konkretnych celow nie polecalbym tych systemow.. no..moze RH.. ale nie mandrake. No i zalezy czy juz cos kiedys robiles na linuchu.
![]() |
#5 |
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Patrix calkiem ladnie opisal jak zainstalowac te dwa systemy .
Dodam tylko, ze 1Gb to jednak za malo sadze, 5Gb powinno wystarczyc .Mozna nawet wiecej zalezy co chesz robic. Co do swap ustala sie jego rozmiar zaleznie od potrzeb. Tobie powinno wystarczyc te 100MB No i kwestia dystrybucji to moim zdaniem najlepszy wybor to Mandrake. Mozna poklikac i przy okazji oswoic sie z konsola. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Disce puer.
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Tak sobie czytam wasze posty i doszedłem do wniosku, że w sprawie Linuxa zachowuję się jak rasowa dziewica ("Chciałbym ale się boję").
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 16.01.2002
Cytat:
pozdrawiam rycho. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Cytat:
Nic strasznego. Zalatw Mandrake i instaluj. Instalacja bedzie na zasadzie windows.Nic trudnego.Poklikasz pare razy i bedziesz mial linuksa ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Pingwin specjalista.
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Pingwin specjalista.
Dodam jeszcz, że Mandrake jest idealny do multimediow, posiada duzo sterowników.
Mi redhat nie obsluguje skanera, mam problemy z k. dzwiekowa ![]() Dla mnie mdk albo knx sa najlepsze (prznajmniej teraz)
![]() |
|
|