Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 21.10.2002, 17:04   #1
Przemo1980
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 28.02.2002
Przemo1980 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Po jakim czasie zjara się procek bez działającego wentylatorka na radiatorze?

Konkretnie chodzi mi o Athlona XP 1600+.
Przemo1980 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 21.10.2002, 17:05   #2
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Po kilku sekundach bez radiatora. A z radiatorem - najwyżej się komp zawiesi. Przygotuj jednak gaśnicę, na wszelki wypadek!^_^
Stary 21.10.2002, 17:08   #3
Yahol
Gość

Gdzies byl film o Athlonie i Pentium4, Athlon po ok. 10-15 sek. zaczal dymic i palic sie.(ale to film reklamowy-mysle, ze wytrzyma ze 30 sek)
A z radiatorem? zalezy z jakim - mysle, ze z wystarczajaco duzym - motylkowym - kilka minut.
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.10.2002, 17:12   #4
ZiP
Wyjadacz

No niestety nie jest tak kolorowo. Athlon BEZ RADIATORA zjara się po chwili (ale nie 30 sekund!). A ten filmik, o którym piszesz, znajduje się na stronie Tom's Hardware Guide - i to nie jest żadna reklama! To jest obiektywny test wytrzymałości.

Z radiatorem, ale bez wentylatora, będzie się niemiłosiernie grzał i powodował zwisy, aż w końcu stopi się na amen.
Stary 21.10.2002, 17:35   #5
Przemo1980
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 28.02.2002
Przemo1980 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
ZiP napisa***322;(a)
No niestety nie jest tak kolorowo. Athlon BEZ RADIATORA zjara się po chwili (ale nie 30 sekund!). A ten filmik, o którym piszesz, znajduje się na stronie Tom's Hardware Guide - i to nie jest żadna reklama! To jest obiektywny test wytrzymałości.

Z radiatorem, ale bez wentylatora, będzie się niemiłosiernie grzał i powodował zwisy, aż w końcu stopi się na amen.
Konkretnie chodzi mi o to że mam problemy z odpaleniem kompa. Coś chyba jest nie tak z przyciskiem power w obudowie. A wiec musiałem zewrzeć piny na płycie głównej, komp się właczył niby wszystko fajnie, jednak czarny ekran jak był tak jest (dioda na monitorze się świeci, więc z karta graficzną wszystko chyba ok). No i jakby tego było mało wiatraczek na radiatorze się nie kręci.
Więc chciałem się upewnić ile ryzykuje. Nie wiem co jest grane.
Może macie jakieś pomysły? I czy mogę próbować dalej, czy przez krótki czas z radiatorem ale bez wiatraczka mój procek jest bezpieczny?
Przemo1980 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.10.2002, 17:58   #6
ThanatoS
Silent Hunter ;)

Data rejestracji: 18.05.2002
ThanatoS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To też zależy od płyty głównej, jak się za mocno nagrzewa procek to się komp automatycznie wyłącza.
ThanatoS jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.10.2002, 20:30   #7
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam !

Hehe kidyś dochodziłem który wentylator chałasuje / terkocze / i miałem dwie możliwosci od obudowy - raczej trudno go odłączyć i od PIII 550 - efekt procesor na samym radioatorze po starcie systemu rozgrzał sie z temp pokojowej 20st do 45 nawet mysza nie ruszałem - a co dopiero Athlon

PS: A co z zabezpieczeniem termicznym Athlony takowego nie mają !?
Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.10.2002, 20:49   #8
ZiP
Wyjadacz

Cytat:
Laser napisa***322;(a)
Witam !

Hehe kidyś dochodziłem który wentylator chałasuje / terkocze / i miałem dwie możliwosci od obudowy - raczej trudno go odłączyć i od PIII 550 - efekt procesor na samym radioatorze po starcie systemu rozgrzał sie z temp pokojowej 20st do 45 nawet mysza nie ruszałem - a co dopiero Athlon

PS: A co z zabezpieczeniem termicznym Athlony takowego nie mają !?

Athlony są produkowane w zupełnie inne technologii, niż Pentium III - mianowicie 0,13 mikrona. Im mniejsze są odstępy między ścieżkami układu, tym mniej układ wydziela ciepła. Dzięki zastosowaniu tech. produkcji 0,13 mikrona, Athlon nie grzeje się tak strasznie.

Athlony XP mają zabezpieczenie termiczne, lecz nie skutkuje ono w większości przypadków - a powód tego, to niedostosowane płyty główne. Przypominam - zabezpieczenie termiczne to nie jest to samo, co zaprogramowanie wyłączania komputera w BIOS'ie w przypadku przegrzewania się procesora!
Stary 21.10.2002, 23:24   #9
Druss
Costam

Data rejestracji: 20.05.2002
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Chcialbym powiedziec ze na tym filmie nie bylo radiatora na procku co bylo widac golym okiem nie trzeba bylo mikroskopu. Z radiatorem procek wytrzyma , ale oczywiscie do pewnego stopnia, bedziesz wiedzial jak ci sie zwiesi. Co do wiatraka ustaw se na plycie gl ze jak sie nie kreci to wogole sie komp nie wlacza. Co do stopni w bisie ustawiania nie polecam, bo czasami zle odczyta temperature i wylacza kompa niepotrzebnie.
Druss jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.10.2002, 00:05   #10
ThanatoS
Silent Hunter ;)

Data rejestracji: 18.05.2002
ThanatoS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Niektóre płyty mają ustawione to automatycznie (Bios), więc też w nich się nie da tego modyfikować.
ThanatoS jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.10.2002, 07:56   #11
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zip, malutka pomyłka w 0.13 to tylko Tbredy są robione
a co do czasu zjarania to parę dni temu na gołym radiatorze oblookałem cały test 3dmark2001 i nic sie nie stało dopiero next pokazał bsod / axp 11.5x140MHz/ radiatorem sobie qmpel dłoń poparzył / i dobrze mu po co macał /
a co do filmiku od Toma to niestety ale Tom jest stronniczy / i nie tylko w tych teatach/ szkoda bo byli kiedyś obiektywni
pozdro
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.10.2002, 09:15   #12
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
cana - to powiesz ze na tym slynnym filmie to procesorek AMD byl od spodu grany zapalniczka? tam nie za bardzo jest miejsce na stronniczosc - ot, zjaral sie - podpowiadam ze nawet jak dymek nie pojdzie to uklad moze sie juz do niczego, lub prawie niczego nie nadawac

a ktos kto ryzukuje i jedzie na samym radiatorze zasluguje na to zeby za taki experyment drogo zaplacic
Stary 22.10.2002, 10:10   #13
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=&gt; napisa***322;(a)
cana - to powiesz ze na tym slynnym filmie to procesorek AMD byl od spodu grany zapalniczka? tam nie za bardzo jest miejsce na stronniczosc - ot, zjaral sie - podpowiadam ze nawet jak dymek nie pojdzie to uklad moze sie juz do niczego, lub prawie niczego nie nadawac

a ktos kto ryzukuje i jedzie na samym radiatorze zasluguje na to zeby za taki experyment drogo zaplacic
nie nie był grzany zapalniczkiem
aż do czasu zaistnienia w axp diody w rdzeniu mozna było tego filmu jako argumentu używać / tylko ze kto przy zdrowych zmyslach jedzie na gołym cpu a jak już pisałem went (nadmienie ze to aqrat ten słąwetny tytanik za 30zł choc ja i tak wolę miedzianego spire ) ale teraz to tylko problem mobo z czego odczytuje temperaturkę ale mimo niewielkiej ilosci płyt czytającej z rdzenia to zakres poprawnej temperatury dla amd jest wyższy nż intela i spoko bedzie działać
a co do stroniczości to poczytaj artykuły jeszcze raz a ją zauważysz ale fakt faktem nie u wszystkich redaktorków, mnie to osobiście nie rusza boi interesują mnie u toma tylko info a ich konkluzje to omijam dużym łukiem/
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: