![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 28.02.2002
![]() |
Po jakim czasie zjara się procek bez działającego wentylatorka na radiatorze?
Konkretnie chodzi mi o Athlona XP 1600+.
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Po kilku sekundach bez radiatora. A z radiatorem - najwyżej się komp zawiesi. Przygotuj jednak gaśnicę, na wszelki wypadek!^_^
![]() |
#3 |
Gość
|
Gdzies byl film o Athlonie i Pentium4, Athlon po ok. 10-15 sek. zaczal dymic i palic sie.(ale to film reklamowy-mysle, ze wytrzyma ze 30 sek)
A z radiatorem? zalezy z jakim - mysle, ze z wystarczajaco duzym - motylkowym - kilka minut. |
![]() |
![]() |
#4 |
Wyjadacz
![]() |
No niestety nie jest tak kolorowo. Athlon BEZ RADIATORA zjara się po chwili (ale nie 30 sekund!). A ten filmik, o którym piszesz, znajduje się na stronie Tom's Hardware Guide - i to nie jest żadna reklama! To jest obiektywny test wytrzymałości.
Z radiatorem, ale bez wentylatora, będzie się niemiłosiernie grzał i powodował zwisy, aż w końcu stopi się na amen.
![]() |
#5 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 28.02.2002
![]() |
Cytat:
![]() Więc chciałem się upewnić ile ryzykuje. Nie wiem co jest grane. Może macie jakieś pomysły? I czy mogę próbować dalej, czy przez krótki czas z radiatorem ale bez wiatraczka mój procek jest bezpieczny? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
To też zależy od płyty głównej, jak się za mocno nagrzewa procek to się komp automatycznie wyłącza.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
Hehe kidyś dochodziłem który wentylator chałasuje / terkocze / i miałem dwie możliwosci od obudowy - raczej trudno go odłączyć i od PIII 550 - efekt procesor na samym radioatorze po starcie systemu rozgrzał sie z temp pokojowej 20st do 45 nawet mysza nie ruszałem - a co dopiero Athlon PS: A co z zabezpieczeniem termicznym Athlony takowego nie mają !? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wyjadacz
![]() |
Cytat:
Athlony są produkowane w zupełnie inne technologii, niż Pentium III - mianowicie 0,13 mikrona. Im mniejsze są odstępy między ścieżkami układu, tym mniej układ wydziela ciepła. Dzięki zastosowaniu tech. produkcji 0,13 mikrona, Athlon nie grzeje się tak strasznie. Athlony XP mają zabezpieczenie termiczne, lecz nie skutkuje ono w większości przypadków - a powód tego, to niedostosowane płyty główne. Przypominam - zabezpieczenie termiczne to nie jest to samo, co zaprogramowanie wyłączania komputera w BIOS'ie w przypadku przegrzewania się procesora!
![]() |
![]() |
#9 |
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
Chcialbym powiedziec ze na tym filmie nie bylo radiatora na procku co bylo widac golym okiem
![]()
![]() |
#10 |
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
Niektóre płyty mają ustawione to automatycznie (Bios), więc też w nich się nie da tego modyfikować.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
Zip, malutka pomyłka
![]() a co do czasu zjarania to parę dni temu na gołym radiatorze oblookałem cały test 3dmark2001 i nic sie nie stało dopiero next pokazał bsod / axp 11.5x140MHz/ radiatorem sobie qmpel dłoń poparzył / i dobrze mu po co macał ![]() a co do filmiku od Toma to niestety ale Tom jest stronniczy / i nie tylko w tych teatach/ szkoda bo byli kiedyś obiektywni pozdro
![]() |
#12 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
cana - to powiesz ze na tym slynnym filmie to procesorek AMD byl od spodu grany zapalniczka? tam nie za bardzo jest miejsce na stronniczosc - ot, zjaral sie - podpowiadam ze nawet jak dymek nie pojdzie to uklad moze sie juz do niczego, lub prawie niczego nie nadawac
a ktos kto ryzukuje i jedzie na samym radiatorze zasluguje na to zeby za taki experyment drogo zaplacic
![]() |
![]() |
#13 | |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
Cytat:
![]() aż do czasu zaistnienia w axp diody w rdzeniu mozna było tego filmu jako argumentu używać / tylko ze kto przy zdrowych zmyslach jedzie na gołym cpu a jak już pisałem went (nadmienie ze to aqrat ten słąwetny tytanik za 30zł choc ja i tak wolę miedzianego spire ) ale teraz to tylko problem mobo z czego odczytuje temperaturkę ale mimo niewielkiej ilosci płyt czytającej z rdzenia to zakres poprawnej temperatury dla amd jest wyższy nż intela i spoko bedzie działać a co do stroniczości to poczytaj artykuły jeszcze raz a ją zauważysz ale fakt faktem nie u wszystkich redaktorków, mnie to osobiście nie rusza boi interesują mnie u toma tylko info a ich konkluzje to omijam dużym łukiem/
![]() |
![]() |
|
|