![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Forumator
Data rejestracji: 27.08.2004
![]() |
Przerwania (IRQ)
Ostatnio zakupiłem durona 1800 i pare kart na pci (sieć Audigy Karta TV) Wszystko bylo by ładnie i pięknie gdyby nie obsługa IRQ w mojej płycie Chaintech 7aia która przyporządkowała wszytko na IRQ 11 pomocy;d
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Gość
Data rejestracji: 12.12.2002
![]() |
A w czym problem, jak wszystko działa wsio to po co kombinować? Miałem kiedyś kartę graficzną (AGP) i modem (PCI) na jednym przerwaniu IRQ 11 i działało bez problemów, teraz mam grafę i USB (podłączony skaner i modem neo) na przerwaniu 11 i też działa. Wyskakują Ci jakieś błędy, masz konflikt urządzeń
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Merry F****** Christmas
Data rejestracji: 22.10.2002
![]() |
postaraj sie, zeby karta TV byla na osobnym przerwaniu (lubi robic problemy) a szczegolnie nie wsadzaj jej na przerwanie z USB (podobno bardzo nie wskazane)
a tak to nie ma sie czym przejmowac, jesli wszystko dziala aha... gdzie sprawdzasz na jakim masz przerwaniu dane urzadzenie?? bo jesli w menadzerze urzadzen, to olej... mi tez pokazuje, ze wszystko mam na 11... smiechu warte. przy wlaczaniu kompa zrob pauze na jednej z tabelek (ostatniej) i bedzie ladnie napisane co, jak i na ktorym
![]() |
#4 |
Forumator
![]() |
Chodzi o to że czasami jest problem a czasami nie np przy oglądaniu karty tv jak hdd mi "pomysli" to obraz sie kaszani, przy odtwarzaniu dźwięku jednoczesnie słychać przykry trzask jak by ktoś kable przecinał, w biosie nie moge znaleść apic tzn że jest tylko 15 irq a ja ręcznie zmienić tego nie moge. Jest opcja przyporządkowania irq ale to nic nie daje (odinstalowywałem stery) Można zmodyfikować bios żeby obsługiwał apic ( to daje conajmniej 19 irq)?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Forumator
![]() |
Przerwania sprawdzam w EverstHome czy jak mu tam
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Merry F****** Christmas
Data rejestracji: 22.10.2002
![]() |
tuner tv to bardzo kaprysne uzadzenie. U mnie tez on ciagle trzeszczy, nawet czasem gdy nei ogladam TV, najczesciej pochodza one od halogenow, lodowki, pralki etc.
recznie nie ma co manipulowac irq. po prostu zamian PCI edit: staraj sie raczej edytowac posty jak ci sie cos przypomni, tym bardziej jesli jest to chwile puzniej tak na przyszlosc ![]()
![]() Ostatnio zmieniany przez mr_spock : 28.08.2004 o godz. 03:06 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jeśli masz Windowsa XP (a może i na reszcie też to działa), to zrób tak, jak ja ostatnio. Kupiłem sobie kartę graficzną (tą, o którą pytałem się na forum - już ją trochę mam i sprawuje się świetnie
![]() ![]() Chwię bawiłem się ze sterownikami, ale kiedy to nic nie pomogło, zacząłem się właśnie zastanawiać, czy nie ma jakiegoś konfliktu przerwań. Ale nawet dokładnie tego nie sprawdzałem, tylko po prostu wyłączyłem komputer i przełożyłem kartę muzyczną do innego slotu PCI. Po włączeniu komputera Windows wykrył nowy sprzęt (zawsze tak robi, nawet jeśli tylko wyciągniesz kartę i włożysz w to samo miejsce) i zainstalował od nowa sterowniki. Konflikt od razu zniknął. Tak więc spróbuj po kolei wyciągać karty rozszerzeń i wkładać z powrotem. Tylko pojedyńczo i niech je sobie system od nowa wszystkie zainstaluje. Myślę, że zrobi to inteligentnie i problemy znikną ![]()
![]() |
#8 |
Forumator
![]() |
dzieki proble rozwiazalem kupując nowa plyte glowna na nforce
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
.:Esin Member:.