Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11.05.2005, 16:32   #1
TORQUE
rozpruwacz

Data rejestracji: 29.10.2004
TORQUE niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
jetAudio vs. Winamp

Witam mam poblem, którego z odtwarzaczy audio i video wybrać jetAudio 6.1.7 czy Winampa 5.09, jakie mają wady a jakie zalety. Powiedzcie mi proszę. Szukałem na forum, ale mało sie dowiedziałem. Czekam na wasze opine. Pozdrawiam :cool: :cool:

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.05.2005, 17:06   #2
Unit
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 21.02.2005
Unit w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie wiem jak to jest z najnowszymi wersjami, ponieważ od jakegoś już czasu nie używam obu tych programów. Z tego co się jednak orientuję nie zmieniły się aż tak wiele.

Obu programów używałem jedynie do słuchania muzyki, na inne opcje, jak np. oglądanie filmów nie zwracałem uwagi, ponieważ uważam, że lepsze są inne programy przeznaczone specjalnie do takich celów.

Jeśli chodzi o obsługę to oba programy są mniej - więcej na podobnym poziomie. Prosty i wygodny interfejs, praktycznie zero kłopotów z obsługą i ustawieniami.

Jakość dźwięku - tutaj wg. mnie wygrywa jetAudio. Odkąd posłuchałem na nim kilku utworów przestałem używać Winampa Najlepiej jednak będzie jeśli sam zainstalujesz obie aplikacje i porównasz wrażenia odsłuchowe

W jednym Winamp ma przewagę nad jetAudio. Mianowicie duży wybór stacji radiowych oraz łatwy dostęp do nich. Wystarczy jedynie wybrać w menu rodzaj muzyki jaki nas interesuje i poczekać na załadowanie całej listy stacji. Jak to było w jetAudio już dokładnie nie pamiętam ale jest z tym więcej zabawy

http://www.winamp.com/ - oficjalna strona Winampa
http://www.jetaudio.com/ - oficjalna strona jetAudio
Unit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.05.2005, 17:10   #3
TORQUE
rozpruwacz

dzięki za odpowiedź, mógłbyś jeszcze powiedzieć jakiego aktualnie programu używasz ?
Stary 11.05.2005, 17:55   #4
Unit
Stały bywalec ;)

Aktualnie Foobar2000

Wadą tego programu może być ilość dostępnych w nim opcji. Poza tym niektóre opcje mogą niewiele mówić ludziom, którzy nie są obeznani w temacie audio.
Niektórzy też mogą uznać za wadę brak polskiego języka oraz ubogi interfejs (biała ramka z kilkoma czarnymi przyciskami na górze )

Z najważniejszych zalet:
- zżera mało zasobów
- obsługuje praktycznie wszystkie formaty audio
- i przede wszystkim: jakość dźwięku. Pod tym względem bije na głowę większość dostępnych programów (jednak aby to usłyszeć trzeba mieć raczej lepsze kolumny)
Stary 11.05.2005, 18:47   #5
pops
Zdezorientowany
Zlotowicz

Data rejestracji: 08.05.2005
pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Unit
Aktualnie Foobar2000

Niektórzy też mogą uznać za wadę (..) ubogi interfejs (biała ramka z kilkoma czarnymi przyciskami na górze )
ee tam wada.. jak ktos sie uprze to sa przecierz skiny
pops jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.05.2005, 19:16   #6
t_e_l
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 19.11.2003
t_e_l zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
liczy sie dzwięk a nie wygląd programu, przynajmniej jak dla mnie

Pomyśl dobrze, zanim ocenisz kogoś i wydasz wyrok.
I pamiętaj, amatorzy zbudowali Arkę Noego,
a profesjonaliści zbudowali Titanica
t_e_l jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.05.2005, 19:19   #7
B@rtek
Born 2 ride, ride 2 live

Data rejestracji: 04.07.2004
B@rtek niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Jak dla mnie to WinAmp ma lepszy dźwięk

W jetAudio jest taki jakby sztuczny

B@rtek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.05.2005, 19:22   #8
Calme
West Coast Player
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 07.01.2005
Calme zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Unit
Aktualnie Foobar2000
Wadą tego programu może być ilość dostępnych w nim opcji. Poza tym niektóre opcje mogą niewiele mówić ludziom, którzy nie są obeznani w temacie audio.
Niektórzy też mogą uznać za wadę brak polskiego języka oraz ubogi interfejs (biała ramka z kilkoma czarnymi przyciskami na górze )
Dla mnie to nie wada a zaleta i to duza kwestia poswiecenia kilkunastu minut na dossanie sobie i skonfigurowanie ewentualnych wtyczek.
Co do jezyka to faktycznie dla osob nieanglojezycznych bedzie to problem.
Co do ubogiego interfejsu absolutnie sie nie zgodze ponizej zamieszczam 3 przyklady wlasne jak za pomoca odpowiednich wtyczek i Columns UI mozna zmodyfikowac foo. Co do jakosci dzwieku bez dwoch zdan na dobrym sprzecie foobar nie ma sobie rownych
----------------------------------------------------------------------------------
Natomiast wszystkich zainteresowanych [mam nadziej, ze administratorzy nie wezma mi tego za zle] zapraszam na Polski Oficjalny Serwis foobar2000 www.foobar2000.pl
gdzie w dziale artykuly i porady macie mnostwo opisow i odpowiedzi na tematy zwiazane z playerem.

Bardzo dobrym poczatkiem oswajania sie z programem jest tez odwiedzenie
Oficjalnego Polskiego Forum foobar 2000 http://metrixmetal.com.pl/foobar2000/forum/
gdzie w dziale FAQ stworzylismy specjalnie dla Was Polski Slownik foobara oraz serie porad jak zmienic jego wyglada, jak ustwic wtyczki, znajdziecie tu takze linki do stron zwiazanych z programem, itp.
Serdecznie zapraszam
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Ostatnio zmieniany przez Calme : 11.05.2005 o godz. 19:30
Calme jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.05.2005, 19:30   #9
kodziu
^_^ czekam na bana ;)

Data rejestracji: 05.03.2004
kodziu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Z tych dwóch zdecydowanie wybieram........... foobar2000
Stary 11.05.2005, 19:41   #10
Predi
Niezarejestrowany

Data rejestracji: 16.04.2002
Predi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
winamp.... bo foobar wygrywa z nim tylko jakoscia dzwieku ale tego normale ucho nie slyszy, wiec taka gowniana zaleta a za to przegrywa na polu gui i prostoty oraz wygody obslugi a to JEST wazne dla przecietnego sluchacza muzyki
Predi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.05.2005, 20:00   #11
Calme
West Coast Player
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Predi
.... bo foobar wygrywa z nim tylko jakoscia dzwieku ale tego normale ucho nie slyszy, wiec taka gowniana zaleta
do konca nie moge sie zgodzic - na amplu i dobrych kolumnach przy ustawieniu na 24bit (odpowiednia karta) - roznice miedzy foo a winampem uslyszy praktycznie kazdy komu slon juz totalnie na ucho nie stanal - IMHO wg mnie nawet na tanim zestawie creativa czy logitecha po odpowiedniej konfiguracji wtyczek DSP (tu mozliwosci w foo jest o niebo wiecej niz w winampie) - bedziesz mial bardziej dynamiczny bass, ogolnie lepsze odwzorowanie dynamiki utworu - oczywiscie ktos moze sie z tym nie zgadzac - dlatego nie mam zamiaru nikogo nawracac na foo ale sprobowac zawsze mozna
Cytat:
a za to przegrywa na polu gui i prostoty oraz wygody obslugi a to JEST wazne dla przecietnego sluchacza muzyki
tez sie nie zgodze dla mnie o wiele ladniejszy jest foo jak na modyfikacjach powyzej niz przeslodzony i cukierkowany winamp, wygoda obslugi czy ja wiem - spokojnie mozesz zaimplementowac klawisze pasek glosnosci jest wtyczka OSD itp takze tez nie do konca tu jest to prawda, ale jak mowilem juz wczesniej o gustach sie nie dyskutuje - dla jednego priorytetem bedzie wygoda obslugi dla drugiego na 1 miejscu jakosc dzwieku i elastycznosc konfiguracji
Natomiast zanim zaczniecie osadzac nalezaloby poznac szczegolowo mozliwosci modyfikacji i konfiguracji foo i dopiero go oceniac - to nie jest player dla ludzi, którym nie chce się poświęcić kilkanastu minut czasu na konfigurację i ustawienie jego możliwości do swoich potrzeb - foobar jest niesamowicie "elastyczny" i posiada bardzo duże możliwości, które są do "odkrycia" tylko dla osób, które są skłonne poświęcić mu trochę czasu na poznanie jego środowiska i zastosowań.

Ostatnio zmieniany przez Calme : 11.05.2005 o godz. 20:03
Calme jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.05.2005, 20:25   #12
Unit
Stały bywalec ;)

Dla mnie też liczy się dźwięk a nie wygląd programu. Są jednak ludzie, którzy wolą Winampa tylko dlatego, że ma on ciekawszy wygląd niż Foobar dlatego napisałem, że dla niektórych interfejs Foobara jest wadą.

Co do dźwięku Winamp vs. Foobar - słychać różnicę, zwłaszcza w basach. Na korzyść tego drugiego oczywiście

P.S. @Calme Wygląd Foobara na screenach jest Twojego autorstwa? Jeśli tak to powiedz czy oprócz Columns UI yżywaleś jeszcze jakichś wtyczek (jeśli tak to jakich)
Stary 11.05.2005, 20:42   #13
Calme
West Coast Player
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Unit
P.S. @Calme Wygląd Foobara na screenach jest Twojego autorstwa? Jeśli tak to powiedz czy oprócz Columns UI yżywaleś jeszcze jakichś wtyczek (jeśli tak to jakich)
jest ale nie w 100% - tzn dla bardziej zaznajomionych w temacie uzywalem gotowych Formatting Strings do edycji wygladu playlisty - moj byl dobor wtyczek i caly zamysl wygladu - nie jestem jeszcze na takim etapie aby pisac wlasne Formatting Strings ale moze kiedys
co tu zostalo uzyte > w 3 screenach aby nadac taki wyglad oprocz modyfikacji samego foo potrzebna jest tez modyfikacja samego XP > to mozna zrobic wg uznania > ja osobiscie uzywam UXTheme Multi-Patcher (Neowin Edition) 4.0. + style z http://www.themexp.org/ dzieki temu zmieni sie wyglad belki tytulowej foo i jego kolorostyki
reszta to Columns UI + side bar + przyciski z "Smoke" buttons + wtyczka OSD/album art/ wizualizacyjna G-Force/ dodany suwak glosnosci/track info tez z pewnymi modyfikowanymi ustawieniami itp

ogolnie jesli jestes ciekawy dokladnie jak to zrobic zapraszam do lektury bardzo fajnego artykulu z forum autorstwa naszego moderatora marr'a - "Instalacja i zmiana wyglądu foobar2000"
mozesz tez zapoznac sie z artykulem "Columns UI"
Stary 11.05.2005, 20:53   #14
TORQUE
rozpruwacz

not o chyba sie przesiądę na foodbar'a 2000 skoro mówicie, że jest lepszy w dźwiękach, tylko szkoda, że anglojęzyczny jest, ale pewnie bedę go umiał obsługiwać. Dzięki za wasze wypowiedzi i czekam na następne. Pozdro
Stary 11.05.2005, 20:59   #15
Unit
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez Calme
jest ale nie w 100% - tzn dla bardziej zaznajomionych w temacie uzywalem gotowych Formatting Strings do edycji wygladu playlisty - moj byl dobor wtyczek i caly zamysl wygladu - nie jestem jeszcze na takim etapie aby pisac wlasne Formatting Strings ale moze kiedys
co tu zostalo uzyte > w 3 screenach aby nadac taki wyglad oprocz modyfikacji samego foo potrzebna jest tez modyfikacja samego XP > to mozna zrobic wg uznania > ja osobiscie uzywam UXTheme Multi-Patcher (Neowin Edition) 4.0. + style z http://www.themexp.org/ dzieki temu zmieni sie wyglad belki tytulowej foo i jego kolorostyki
reszta to Columns UI + side bar + przyciski z "Smoke" buttons + wtyczka OSD/album art/ wizualizacyjna G-Force/ dodany suwak glosnosci/track info tez z pewnymi modyfikowanymi ustawieniami itp

ogolnie jesli jestes ciekawy dokladnie jak to zrobic zapraszam do lektury bardzo fajnego artykulu z forum autorstwa naszego moderatora marr'a - "Instalacja i zmiana wyglądu foobar2000"
mozesz tez zapoznac sie z artykulem "Columns UI"
OK, dzięki za wyjaśnienie.
Teraz trzeba będzie zająć się wyglądem Foobara bo jak dotąd używałem standardowego

Ostatnio zmieniany przez Unit : 11.05.2005 o godz. 21:07
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: