![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
THERMAL SENSOR (czujnik term.) gdzie kupić?
witam
potrzebuje kupić czujnik temperatury, który można by podłączyć do moje płytygłównej w 2-pinowe gniazdo szukałem i nie moge znaleźć sklepu internetowego w Polsce, któr miałby taki czujnik... powinien mieć dosyć długi kabel... (zasilacz <-> dolny prawy róg płyty gł.) ! pomocy ! ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
![]() |
znalazłem tez takie ciekawe rozwiązanie ale nie wiem gdzie można taką diode terminczna kupić i na ile to będzie działać
![]() |
#3 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
na najprostszy element tego typu elektronicy mowia rezystor termiczny - najczescoej typu pt100 - do kupienia na kilogramy w kazdym sklepe elektronicznym (Za cene znacznie mniejsza niz 1.99$/sztuke), do tego mozna doczepic dowolny kabelek dwuzylowy i bedzie dzialac
problem moze lezec tylko w tym ze twoja plyta moze byc przystosowana do innych czujnikow - np. wlasnie do diody czy jakeigos innego ustrojstwa - jesli nie chcesz koniecznie takiego gotowego jak na zdjeciu - tylko poradzisz sobie ze sklejeniem kabla, diody i wtyczki to wszystkie elementy na bank kupisz to w dowolnym sklepie elektronicznym (pomoze jesli spiszesz oznaczenia z instrukcji do plyty glownej badz z samej diody) - bo jest to bardzo ustandaryzowane i praktycznie kazdy jaki znajdziesz bedzie dobry
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
![]() |
to ma być do ASUSa P4C800
![]() tak myślałem, że bedzie z tym problem...
![]() |
#5 |
![]() |
nie ma znaczenia do czego to ma byc... na rynku jest pare klas takich miernikow - nie oplaca sie robic wiecej - wiec musisz tylko spisac oznaczenia z czujnika ktory ew. masz dany razem z plyta i np. wrzucic w googla jakie podobne sa na rynku
zasada dzialania rez. termicznego czy diody termicznej jest banalna jak dzialane cepa - liniowa zmiana spadku napiecia - a sam element jest produkowany milionami i sprzedawany w cenie np. 1.40zl/100sztuk czy cos takiego tylko ze naturalnie panowie z duzych firm stwierdzili ze mozna na tym zarobic i stad problemy rezystor termiczny jest praktycznie jeden na ten zakres temperatur - pt100, cena ulamek grosza/szt z diodami gorzej bo rozne zakresy napiec (dioda z zasady ma logarytmiczna charakterystyke wiec trzeba szukac takiej wylinearyzowanej na dany zakres napiec (temperatur) - ale tez tego jest nie wiecej niz 5 typow na temperatury tego rzedu ps. na 99% w instrukcji do mojego solteka jest napisane jaki typ czujnika jest obslugiwany - sprawdz swoja instrukcje a tak wogole - z tego co pamietam mieszkasz w wiekszym miescie - wez ksiazke telefoniczna i poszukaj sklepu elektronicznego - i po prostu zapytaj - najwyzje kupisz 10 roznych rodzajow i bedziesz patrzyl ktore ci daja rozsadne wyniki... a sadze ze w takim sklepie natychmiast ci podadza wlasciwy typ (i zapytaja ile set sztuk tego chcesz ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
![]() |
dzieki SID
ale moje miasto to 40 tys. ![]() nie ma tu sklepów elektr. z prawdziwego zdarzenia ale zastanawiam się czy nie mozna obciąc takiego czujnika z wiatraka arctic cooling który go ma (oczywiście padniętego)? czy będzie pasował... czy to ten typ co mówisz ...
![]() |
#7 |
Guru
![]() |
po tekście i rysunku z manuala wnioskuję, że będzie działał taki terminstor jaki jest w zasialczach (bo własnie taki chcę podłączyć)
tylko teraz chyba musiałbym znaleźc jakąś dokładną specyfikację porządnego zasilacza i wyczytać tam cos o zastosowanych częściach...
![]() |
#8 |
![]() |
mozna, czemu nie
![]() zeby sprawdzic czy calosc dziala mozna posluzyc sie metoda domowa ale skuteczna termometr lekarski kilka szklanek wody o roznych temperaturach (raczej cieplejszych) komp z podpietym juz czujnikiem i odpalonym monitorowaniem temp z tego czujnika do szklanki wkladamy term lekarski i diode - patrzymy czy temp sie mniejwiecej zgadzaja - jesli bojsz sie zanuzyc diode w wodzie - przytkinj ja do szklanki, lub przez cienka aluminiowa blaszke pomiar powtarzamy w kilku innych szklankach - nie nalezy sie martwic drobnymi roznicami w wynikach - wazna jest ogolna tendencja i liniowosc odczytu - temp pokazywana przez te czujniki w kompie z realnymi temperaturami i tak ma zwiazek bardzo umowny (przytkniecie czujnika, nawiew, zmiany w polozeniu) i pokazuje tylko ogolne zmiany - wazne zeby twoja plyta poprawnie interpretowala zmiany spadku napiecia ps. jesli interesuja cie wyzsze temp to bedziesz potrzebowal albo rosyjskeigo term lekarskiego (widzialem takie az do 50 'C) albo zwyklego spirytusowego zaokiennego... (choc sa tez takieg do ciast - ale to juz perwersja)
![]() |
![]() |
#9 |
Guru
![]() |
sprawdze dziś pod wieczór i dam znac czy to działa
! pozdrawiam !
![]() |
#10 |
Guru
![]() |
Więc tak
odciąłem czujnik od padniętego wiatraka 80x80 arctic cooling połączyłem ze startym kabelkiem od diody i następnie do płyty gł. czujnik działa ! i to dosyć dokładnie po przyłożeniu go do radiatora chipsetu temperatura była niższa o 1.5 stopnia niż wskazywał czujnik elektroniczny...
![]() |
|
|