Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Pytanie dotyczące "praw konsumenta" (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pytanie-dotyczace-praw-konsumenta-45358/)

epol 27.12.2004 20:49

Cytat:

Napisany przez kodziu
Ops, 5 dni mineło właśnie dziś :( Chodzi o to, że kupiłem głośniki, które strasznie szumią po włączeniu komputera. Jeżeli sytuacja powtórzy sie na kompie kolegi bede zmuszony je oddac, Gorzej jak tego "effektu" nie będzie, bo zostaną u mnie i dalej będą szumieć.....

W sklepei internetowym masz bodajze 10 dni na oddanie towaru.

A czy innego glosniki chodza ok? Mozesz pojsc do sklepu i pogadac z gosicami, ze one suzmia, nie spelniaja swojego zadania i chcialbys je wymienic na inne. Powinni sie zgodzic.

Cytat:

Napisany przez kodziu
Dzięki Nimal :)

A jeszcze jedna ustawa: czy to prawda, że kupując jakiś towar i otrzymując gwarancje tylko na jeden rok, państwo gwarantuje nam 2 lata? Czyli, że jeżeli sprzęt uszkodzi sie po 1.5 roku a miał gware na 1 rok to można go oddać?

Tak, ale musisz miec dowod zakupu, np. paragon, faktura, wyciag z banku itp.

kodziu 27.12.2004 20:48

Dzięki Nimal :)

A jeszcze jedna ustawa: czy to prawda, że kupując jakiś towar i otrzymując gwarancje tylko na jeden rok, państwo gwarantuje nam 2 lata? Czyli, że jeżeli sprzęt uszkodzi sie po 1.5 roku a miał gware na 1 rok to można go oddać?

nimal 27.12.2004 20:20

Weron - rekojmi juz nie ma ;) obowiazuje na towary zakupione w 2003 roku jeszcze, ale na te z 2004 juz nie - od 1 stycznia jest prawo o niezgodnosci towaru z umowa
zwrot towaru bez podania przyczyny (wskazania ustarki lub nie moznosci wykozystania danego towaru do celu do jakiego zostal stworzony z powodu jego niepelnej wartosci - "nie podoba mi sie" to nie podstawa do zwrotu) jest mozliwy TYLKO przy zakupie na odleglosc (telezekupy, zakupy z katalogu, zakupy przez internet/telefon itp)
w przypadku zakupu w sklepie kiedy mielismy mozliwosc fizycznie przedmiot obejrzec nie ma przepisu pozwalajacego go zwrocic (oczywiscie sprzedawaca w akcie dobrej woli moze go przyjac - trzeba sie wczesiej dogadac)

kodziu 27.12.2004 20:18

Cytat:

Napisany przez Weron
To chyba chodzi o rekojmie?
Jesli tak to jest 5 dni.
Ale nie jestem pewny jak to dokladnie wyglada.
W kazdym razie jak zakupisz w sklepie internetowym to bez problemu w jakims tam czasie odsylasz i kase maja zwrocic, laski nie robia.
Nie wiem jak jest w normalnych sklepach.

Ops, 5 dni mineło właśnie dziś :( Chodzi o to, że kupiłem głośniki, które strasznie szumią po włączeniu komputera. Jeżeli sytuacja powtórzy sie na kompie kolegi bede zmuszony je oddac, Gorzej jak tego "effektu" nie będzie, bo zostaną u mnie i dalej będą szumieć.....

Weron 27.12.2004 20:15

To chyba chodzi o rekojmie?
Jesli tak to jest 5 dni.
Ale nie jestem pewny jak to dokladnie wyglada.
W kazdym razie jak zakupisz w sklepie internetowym to bez problemu w jakims tam czasie odsylasz i kase maja zwrocic, laski nie robia.
Nie wiem jak jest w normalnych sklepach.

Stef 27.12.2004 20:15

towar mozna zwrocic jesli jest niezgodny z umowa. ale wtedy wymieniaja ci go na nowy.
chyba ze sklep pozwala na takie nachinacje,ale malo sklepow idzie na takie cos.

kodziu 27.12.2004 19:39

Pytanie dotyczące "praw konsumenta"

Mam takie małe pytanie: czy to prawda, że jezeli zakupiony towar nie przypadnie do gustu kupującemu (nie spodoba mu sie zakupiony sprzęt lub nie będzie z niego zadowolony) to w czasie krótszym niż tydzień może go zwrócić i rządać zwrotu pieniedzy?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:03.