![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.01.2004
![]() |
pytanie o dystrybucje Linuxa
nie jestem obeznany w temacie Linuxa wiec napisałem ten post
aby zadać podstawowe pytanie ![]() chce sobie sciagnać Linuxa weźmy np.Debiana są tam wersje "i386" "PPC" "Alpha" "Sparc" czym one się różnia i o co w tym wszystkim chodzi ![]() http://www.linuxiso.org/distro.php?distro=4 Link |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 05.12.2000
![]() |
to sa nazwy platform komputerowych (czy jakos tak - ucze sie fizycznej i juz mi mozg zjaralo wiec ciezko mysle)
i386 - dla komputerow PC (zgodnych z ibm pc czyli takich jakie posiada wiekszosc ludzi) opartych na procesorach takich jak 386,486, pentiumy (II, pro, III,) celerony, pIV, k6, durony, athlony itd PPC - zgaduje power pc? Alpha - inna platforma z prockami alpha - czy jakos tak Sparc - to tez takie dziwne ustrojstwo jakies superkomputery ![]() generalnie zgaduje ze na 200% potrzebujesz i386 (bedzie na bank dzialac) teraz troche ci zamieszam ale niektore dystrbucje sa jeszcze przygotowane na kompy i486, i586 itd wtedy po prostu sa lepiej przygotowane do nowszych prockow czyli jak masz powiedzmy pIII, pIV albo jakiegos nowego celka albo durona czy athlona i masz do wyboru i386 oraz i586 to mozesz wziac to z 5 chociaz przyrost wydajnosci jest tak na prawde maly generalnie najbezpieczniej brac i386 ![]() PS za wszelkie niescislosci przepraszam ale na prawde chemia fizyczna niszczy ludzi ![]()
![]() |
![]() |
|
|