![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Samiec - twój wróg!
Data rejestracji: 21.06.2003
![]() |
pytanie do obeznanych z HTML i CSS
mam nastepujacy problem z kodem strony (od razu przyznaje sie, ze nie jestem zadnym webmasterem wiec sory za ewentualne lamerskie pytania):
do strony wstawilem tabele i chce, zeby elementy tabeli byly oddalone od jej ramki o pewna odleglosc x zrobilem do tego plik CSS, do elementu TABLE wstawilem wlasnosci: padding-top: 8px; padding-bottom: 8px; padding-left: 8px; padding-right: 8px; i niby wszystko tak jak chce, Opera, Netscape, Mozilla[Firebird] wyswietlaja strone tak, jak planowalem (z odstepem pomiedzy ramka tabeli a komorka), ale IE calkiem ignoruje te wlasnosci (w ogole nie reaguje na ich zmiane) i teraz audiotele: czy to ja cos zwalilem w kodzie (wykorzystuje niewlasciwa wlasnosc itd.) czy to wina IE i jego genialnej domyslnosci? jak zrobic (wykorzystujac CSS), zeby rowniez IE poprawnie (zgodnie z moim zamierzeniem) wyswietlal strone?
"Chciałam powiedzieć tak, że 90% oprogramowania w Europie rzeczywiście pisanych jest w Microsoft Office, natomiast ok. 5% w Linuksie." Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej i Sportu Hanna Kuzińska |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
IE kgb! IE kgb! IE kgb!
Iexplorator musi odejsc! a nie powinno byc to margin-left? i sprawdz to w innych jednostkach - pt a nie px choc ja tez jestem glownie webmin walczacy a teori nie znam
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 19.10.2002
![]() |
Hmm...
Efekt oddalenia można uzyskać przez cellpadding i cellspacing: np. "<table cellpadding="0" cellspacing="0">" popróbuj, o ile dobrze zrozumiałem o co Ci chodzi. A z tymi "padding-top" itp. to jest jakoś dziwnie, hmm... może jak nie działa do "<table>" to spróbój do "<td>". No nie wiem nie mam chwilowo pomysłów... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |||
Samiec - twój wróg!
![]() |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
------ wiec nadal nic ![]()
"Chciałam powiedzieć tak, że 90% oprogramowania w Europie rzeczywiście pisanych jest w Microsoft Office, natomiast ok. 5% w Linuksie." Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej i Sportu Hanna Kuzińska |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
<td margin-left> a nie <table margin left>
mozesz tez to zrobic np tak <td class="lewo"> </td> i w clasie lewo wstawic sobie co chcesz mozna tez np tak <td><span class="dupa">...</span></td> albo na wiele innych brzydkich sposobow podkreslam ze ja jestem admin wojujacy - poprawiam a nie tworze - i zawsze metoda prob i bledow - teori nie znam i nie spiesze sie zeby poznac - wiec nie krzyczec ze nie wiem co gadam - bo to prawda ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Styl definiuje wielkość dopełnienia dla elementu. Za pomocą tego jednego polecenia można ustalić wszystkie, następujące właściwości dopełnienia: padding-bottom, padding-top, padding-right, padding-left. Jedno polecenie zamiast kilku jest po prostu wygodne w stosowaniu. Kolejność podawanych wartości ma znaczenie. Można podać wszystkie wartości poniższych stylów lub tylko jeden.
- Jeżeli podamy jeden, trzy pozostałe będą miały taką sama wartość. - Jeżeli podamy dwa, pierwszy określi top i bottom, a drugi right i left - Jeżeli podamy trzy, pierwszy określi top, drugi right i left, trzeci bottom. Skoro, wszystkie wartości maja po 8px, to nie trzeba pisac wszystkiego: <table border="1"><tr><td> <p style="padding:10px;">tekst</p> </td></tr></table> mozna przekabacic na swoje potrzeby PS jeszcze sie nie bawilem tym css, info moze sie przydac a tu masz stronke: www.signs.pl/html doczytalem sie, ze opcje "padding-right:inherit" (css2)obsluguje tylko N6; www.enter.pl/html/s/padding-right.asp
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 28.12.2003 o godz. 13:14 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Samiec - twój wróg!
![]() |
Cytat:
Cytat:
mimo wszystko zrobilem tak, i tez nie dziala ---------- chyba lepiej wytlumacze, jak zapodam malunek poza tym dolaczam przykladowy plik html i css, ktory to ilustruje
||
![]() |
![]() |
![]() |
|
|