![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przeskalowany model.....co dalej
Siema,
Ściągnąłem z internetu skan modelu kartonowego. Wszystko byłoby idealnie gdyby nie głupota autora, który to sakonował. Problem tkwi w tym, że zamisat konsekwentnie skanować w jednej rozdzielczości na całej szybie skanera to on sobie pod koniec poprzycinał końcowe marginesy - efektem tego jest to (patrz załącznik) Część obrazów to plany modelu, które mnie najmniej obchodzą (1689x2445, 1088x1590, 125x184) ale reszta to są częsci...jak widać rozmiary lekko się różnią i po wydrukowaniu przeskalowane części nie będą do siebie pasować. Można to doprowadzić do porządku za pomocą jakiegoś softu ??
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
Może spróbuj zmienić DPI na takie które mają prawidłowo zeskanowane części..
PS model z TDT...? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Pingwin specjalista.
Cytat:
PS tak na dobrym tropie jesteś ![]() update: faktycznie obrazy różnią sie wielkością ale konsekwentnie: plany - 150 piks/cal części - 300 piks/cal hehe już mi nerwy przeszły ![]() Treaz pytanie co zrobić aby nie przeskalować całości a ustawić jednakowe wymiary wszystkim obrazom (pomijając plany) ![]() udate2: Mam pomysł chyba jak to zrobić w Photoshopie: -Plik/Nowy... w szerokości i wysokości przyjąć największe występujące wartości w wymiarach (jest to chyba 3407x4907), rozdzielczość wpisać taką jak w oryginale czyli 300 piks/cal, tło białe, kolor RGB. Następnie wkleić pierwszy skan...........zapisać. i znowu Plik/Nowy... Idać tym sposobem zachowamy naszą rozdzielczość i uzyskamy takie same wymiary. Kwesta czy zagadzacie sie z moją teorią i czy to wyjdzie ![]()
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 08.05.2005 o godz. 17:38 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
.: AT90S2313 :.
Data rejestracji: 09.09.2002
![]() |
Jeśli DPI jest zachowane i tylko przycięte marginesy to wszystko dobrze się wydrukuje w skali 1:1. Nie ruszaj dpi bo tylko będzie gorzej. Oczywisie do druku musi być program który wielkość odczyta z dpi a nie rozciągnie obrazek na całą kartke.
![]() |
#5 | |
Pingwin specjalista.
Cytat:
Tylko czy to na pewno wejdzie jeden obraz na jedna kartke A4 ? W takim razie ten program musi dopasowywać DPI pod rozmiary A4. Poszukam takiego programu...
![]() |
![]() |
#6 |
![]() |
np photoshop lub prosty photo editor z office... acdsee chyba też... ale nie wiem bo tym nie drukuje
![]() ze skanami tak jest ze dopóki nie zmieni się dpi albo wielkości obrazka (np zmiejszenie na 50%) to zawsze druk wyjdzie identycznej wielkości jak oryginał. A to że koleś obciął marginesy to dobrze bo obrazki mniej zajmują miejsca ![]()
![]() |
#7 |
Pingwin specjalista.
zrobił źle - wiesz czemu
![]() W photoshopie kombinowałem i robi to źle, na podglądzie wydruku widać tylko kawałek tego co ma się zmieścić na całej kartce A4 ![]() Chce ten model w skali takiej w jakiej był na papierze a nie giganta ![]() więc co dalej... PS to, że jest w dużej rozdzielczości to dobrze bo po jakości tak nie idzie...
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 08.05.2005 o godz. 20:41 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Niezarejestrowany
Data rejestracji: 16.04.2002
![]() |
a tak w ogole to ladnie to tak skanowac modele?
![]() ![]() jako modelarz stwierdzam ze jezeli jest to bezprawnie zeskanowany model to u mnie podpadles |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Pingwin specjalista.
Cytat:
![]() ![]() Przekręciłem Twoja wypowiedź. Ale nie biore jej na serio bo wiem, że święty nie jesteś. PS Wycinanke mam ale niekompletną, brakuje szkieletu i troche kadłuba. Wiec nie masz tym razem powodu.... update: wątek: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...ule#post419552 post numer 6 więcej nie szukam, wiesz co mam na myśli ![]() wiec czepianie - podpadanie zostawmy na boku A tak na koniec może podasz jakąs rade dotyczącą wątku ?? :cool:
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 08.05.2005 o godz. 23:37 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 |
...w podróży...
Data rejestracji: 20.06.2003
![]() |
Czego to model?
BTW.TDT = T****** Dream Team?
"I'm not going to change the way I look or the way I feel to conform to anything. I've always been a freak. So I've been a freak all my life and I have to live with that, you know. I'm one of those people." - John Lennon "Nazywaja mnie Niezrownanym, a moze Niezrownowazonym - nigdy tego nie pamietam..." - M.K. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|