![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Wyrejestrowany
Data rejestracji: 10.07.2002
![]() |
radio i komputer - program
A więc tak: Mam podłączone radio do kompa przez wejście słuchawkowe w radiu kablem minijack na minijack i chciałbym sobie pozgrywać z niektórych kaset piosenki na twardziela jakim programem moge to zrobić
![]() Wczoraj pozgrywałem trochę Nero Wave Editor ale potrzebóje profesjonalniejszego programu po polsku z góry thx. |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
Zacznijmy od tego ze RADIO to RADIO - nie ma funkcji nagrywania !! A jesli masz RADIO - MAGNETOFON / ew Wieże z kaseciakiem / to inna sprawa, Mój kolega sie w to bawi i poprostu odpala jakiś kawałem z WinAmpa i wiska REC na wieży i gra gitara,
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Wyrejestrowany
Data rejestracji: 10.07.2002
![]() |
Laser niechodzi mi oto: wkładam kasete z piosenkami do wieży wieża jest podłączona do kompa poprzez wejści słuchawkowe więc głośniki robią za słuchawki (oczywiście kabel idzie do karty d.) i chciałbym żeby to co mi leci w głośnikach nagrywało się i powstał z tego plik .wav lub .mp3
kapujesz
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Cytat:
Kapuje - jesli chodzi o program to uważam ze NWE wystarcza i jest po polsku !! A jesli chces cos prof to spróbuj Cool Edita - tam jest pełno opcji opcji ! |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
tak COOL EDIT się nadaje w sam raz
sam go do tego używam
|
|
|
#6 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.08.2002
![]() |
Kiedyś maiłem podobny dylemat i...cdecydowałem się na program "SoundForge" .
Wybór ten był następstwem pewnej opcji dostępnej w tym sofcie ,która to była mi potrzebna . W skrócie chodzi o to że : załączałem nagrywanie tzw. czasowe w nocy ,budziłłem sie rano i miałem na dysku plik "wav" o wielkości 2GB na dysku twardym . Cały sęk w tym ,iz większość programów nie posiada opcji czasowego wyłączenia nagrywania dźwięku .W ten sposób przez jedną noc potrafi się nam zgrac plik o wielkości np. 4GB ,w systemie np. WindowsMe otwarcie takiego pliku staje się niemożliwe (ograniczenie 2GB) . Dlatego też soft ten stał się moim faworytem .Mogłem ustawić sobie czas nagrania na ok. 4godziny ,wtedy miałem pewnosc iż plik końcowy nie przekroczy 2GB . Jak ciekawostkę proszę potraktować fakt iż ten program ma jako bodajże jedyny soft funkcję :"TimeCompress/Expand" . Oczywiście ta funkcja dotyczy już samej obróbki materiału . W wielkim skrócie : efektem zabawy parametrem "TimeCompresss/Expand" staje się przyspieszenie lub spowolnienie utworu .Oczywiście nie ma to nic wspólnego z funkcją "Up Sample" czy "Down Sample" - te akurat funkcje doprowadzają do tego iż utwór odtwarzany jest szybciej ,czy wolniej jednak vocal zmienia się z reguły w chór karsnoludków . Funkcja "TimeCompres/Expand" rozwiązuje ten problem - vocal i instrumenty nie zmieniają swej barwy a utwór staje się szybszy lub też woniejszy . To taka ciekawostka na marginesie . Do zastosowań prostszych ,typu nagrywanie jednego utworu ,kasety śmiało można wykorzystać "CoolEdit" .W wersji "2000" dodatkowo zaimplementowano kodek "MP3" ,którym można poźniej bezpośrednio z poziomu programu utwór skompresować . Przy zgrywaniu materiału z kaset może się okazać iż szumy (kaseta) trzeba będzie nieco zredukować . Do tego celu polecam program "Clean" firmy "Stainberg" - jest po prostu jak na razie najlepszym programem do "pozbywania się" szumu ,trzasków itp. z nagrań . Jeśli chodzi o koncową jakośc takiego materiału (magnetofon2komputer) Nie sposób w tym miejscu wspomnieć o karcie dźwiekowej . Efekt "kwantyzacji audio" - słyszalny jest niestety na wiekszosci tańszych kart muzycznych .Dla wrażliwego słuchacza z dobrym nagłosnieniem jst on niestety nie do zniesienia (w szczegolności w momencie kończenia się utworu tzw. "fade out") . Poziom szumu samej karty dźwiękowej na wejściu jest tutaj podstawowym parametrem .Wzorem są tutaj karty profesjonalne ,czy też pół-profesjonalne które osiągają wspołczynnik 100db .Do najtanszych kart ,których poziom sięga 90db nalezą karty "SBLive" oraz nieco lepszy jest "Audigy" .Karta "SB Audigy2" uraczy nas już poziomem szumu 100db i samplingiem rzędu 96kHz i śmiało mozna zaliczyć ją do kart pół-profesjonalnych . Jeśli jednak cały proces samplowania bardziej traktujemy jako zabawę niż jako cos bardziej profesjonalnego ,wówczas nawet dżięk w postaci "AC97" może przynieśc nam satysfakcję .jaro jaro |
|
|
|
![]() |
|
|