![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
TDI
Zlotowicz
Data rejestracji: 23.09.2001
![]() |
![]()
Kolejny post związany z motoryzacją
![]() Jadąc samochodem na trasie nie mam problemów z odbiorem stacji radiowych, dźwięk jest czysty i nie ma żadnych szumów oraz trzasków (zależy od mocy nadajników danej stacji). Natomiast w mieście, wjeżdżając między budynki, przeciskając się przez różne uliczki pojawiają się problemy z odbiorem, tj. szumy i trzaski. Co ciekawe, nawet mocne stacje są słabiej odbierane, tzn. Radio Zet szumi, a np. RMF jest bardzo słabo odbieralny (na trasie jest trochę lepiej). Od czego takie anomalia mogą zależeć? Od anteny, radia (Pioneer KEH-P4630R), kabla łączącego antenę z odbiornikiem? Mam Diesla (co chyba wyklucza konieczność montowania cewki przeciwzakłóceniowej do aparatu zapłonowego, przynajmniej tak słyszałem), samochód w miarę nowy ![]() Acha, nie zdążyłem sprawdzić czy tylko w moim mieście występują takie sytuacje, ale wiem, że znajomi raczej nie mają takich problemów. Znawców tematu proszę o pomoc.
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Witam!
no chyba najprostrzym wytlumaczeniem i najlatwiejszym do sprawdzenia jest antena! a moze... na Twoim samochodzie gromadza sie jakies nieporzadane ladunki ktore powoduja zaklucenia... warto wybrac sie do elektryka ![]()
![]() |
#3 |
kierownik wycieczki
Data rejestracji: 24.02.2002
![]() |
W dieslach nie ma cewki zaplonowej, zaklocenia napewno nie pochodza od silnika, wydaje mi sie ze problem, jest w antenie, spr dobrze kabel laczacy antene z odbiornikiem...
![]() |
#4 | |
Jacoob Member
Data rejestracji: 31.08.2001
![]() |
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A tak poważnie sądze że wzmacniacz antenowy załatwi sprawę P.S. Alternator też potrafi powodować zakłócenia.
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.06.2002
![]() |
W miastach jest po prostu ogromna ilość urządzeń generujących fale radiowe zakłucające radioodbiorniki. Począwszy o silników elektycznych dużej mocy, poprzez aparaturę medyczną (roentgenowską), różne wymalazki elektromechaniczne emitujace w.cz. (np zgrzewarki) do urządzeń radiowych - nadajniki komunikacyjne,nadajniki radiowe, telefonii komórkowej i wiele wiele innych urządzeń. Każde urządzenie jest żródłem zakłuceń generując także fale o częstotliwościach niepożądanych. I towszystko niestety wpada w anteny naszych wspaniałych odbiorników samochodowych. Im czulszy odbiornik tym bardzej podatny na zakłócenia. z kolei odbiornik "węższy" ma z reguły mniejszą czułość. Odbiorniki wyższych klas wyposażane są w układy redukujące niepożądane zjawiska, jednak często nie radzą sobie z tym dobrze ze względu na olbrzymie moce sygnałów zakłucających.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
TDI
Zlotowicz
![]() |
Zapewne masz rację. Dodatkowo w moim mieście dochodzi problem związany z silnymi nadajnikami stacji z Czech (miasto graniczne). Dochodzi do sytuacji, w której nie mogę odebrać miejscowego radia w Cieszynie, a już np. w Bielsku-Białej da się...
Tak to jush jest z Czechami. Kiedyś nawet po naszej stronie Olzy komórki nastawiały się na sieć czeską. Potem ich chyba do jakiegoś sądu podali i teraz nawet na rynku w Czechach można polską sieć załapać. Podobnie jest z odbiorem TV... ![]()
![]() |
#7 |
`
Data rejestracji: 10.08.2001
![]() |
w tym pioneerze slaby jest rds i bedzie to wystepowalo ( 'nie trzyma stacji"). A natena jak ma przetarty oplot tez moze powodowac trzaski - to fakt
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
TDI
Zlotowicz
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |