![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
RAID raz jeszcze
Raz jeszcze porusze ten temat, chociaz nawet juz sam o to pytalem. Mam plyte Gigabyte 7VRXP i chcialbym podlaczyc twardy dysk pod kontroler RAID (zeby CD-ROM i nagrywarke moc podlaczyc osobno).
Wlaczylem wiec w biosie w punkcie Onboard Promise Chip (czy cos takiego) z Disabled na RAID i ponownie uruchomilem komputer (po podlaczeniu twardego dysku). Po wyswietleniu standardowych danych na temat kongiguracji zaczal przez dluzszy czas cos skanowac, a nastepnie pojawil sie komunikat, ze za pomoca ctrl plus cos tam mozna uruchomic Fast Build Utility. Wszedlem tam, popatrzylem na opcje, niewiele zrozumialem i wyszedlem. Komputer sie zrestartowal i za chwile to samo. Tym razem przycisnalem escape i efektem bylo zawieszenie. Sprobowalem jeszcze raz i tym razem uruchomil sie Windows, gdzie zainstalowane zostaly drivery RAID-a z plyty. Ale przy ponownym uruchamianiu znowu jest ta dluzsza chwila (moze z minute) skanowania i znowu to samo pytanie. Moze mi ktos powiedziec, co to jest to Fast Build i co tam powinienem zrobic (gdzies czytalem, ze mozna sobie tam skasowac zawartosc twardego dysku, a tego jednak chcialbym unikna). Jesli jest to narzedzie do tworzenia macierzy dyskow to nie jest mi ono potrzebne. Nastepnie w biosie, przy tej samej fukncji, zmienilem ustawienie na ATA. Efekty byly podobne, z tym, ze skanowal szybciej i pojawiala sie tylko lista zlozona z czterech pozycji, gdzie trzy byly puste, a pierwsza to nazwa i model mojego twardego dysku. Potem uruchamial sie Windows. Tam znowu zainstalowalem drivery. Czyli niby wszystko dziala, ale to skanowanie mnie troche denerwuje. Niby powinienem dzieki podlaczeniu dysku pod RAID-a otrzymac troche lepsza wydajnosc, a juz samo uruchamianie Windowsa przez ten skan trwa o wiele dluzej. Co powinienem jeszcze zrobic, albo czego nie robic, zeby to jakos dobrze dzialalo? Aha, i botowanie z RAIDA/ATA133 naturalnie wlaczylem. Jeszcze jedno takie pytanie. Mam dysk Maxtora czyli ATA133 i takiz kontroler znajduje sie na plycie glownej. Jednak nie wydaje mi sie, aby dysk tak pracowal. Czy tylko te dwa sloty RAIDA sa ATA133, czy wszystkie wbudowane w plyte? (czyli 4). A jesli wszystko, to powinienem to gdzies dodatkowo wlaczac?
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 17.10.2000
![]() |
Re: RAID raz jeszcze
witam.
Po pierwsze fast build to program to tworzenie MACIERZY RAID!!!, aby utworzyc taka macierz trzeba miec co najmniej dwa dyski. W twoim przypadku chodzi o podlaczenie dysku do dodatkowego kontrolera pracujacego w trybie ATA, wiec prawidlowe jest ustawienie 2 czyli trzy wolne sloty i jeden z nazwa twojego dysku. Start systemu przebiega tyle samo co zwykle tylko sam POST trwa DLUZEJ A POST NIE ZALICZA SIE DO PROCEDURY STARTOWEJ SYSTEMU!!!!!!!. Pyt.3 wszystkie kontrolery na tej plycie pracuja max w trybie ATA133 wiec nie ma roznicy gdzei podlaczysz dysk. Jak jeszcze jakies pyt to wal smialo ![]() Pozdrawiam
"myślisz że kim jestem ?? CZŁOWIEKIEM ??" - "Matrix Rewolucje" "Moja jest tylko racja i to święta racja, bo nawet jak jest twoja to moja jest mojsza niż twojsza, że wlaśnie moja racja jest racja najmojsza." - "Dzień świra" PIJ MLEKO!!! BEDZIESZ WIELKI!!! Powered by LTR-52246S |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Re: Re: RAID raz jeszcze
Cytat:
![]() Tak podejrzewalem, ze ten fast build to do macierzy, czyli dwa lub wiecej dyskow tego samego producenta, tej samej pojemnosci, ten sam model itp... To mnie nie interesuje, czyli juz wiem, ze trzeba tam ustawiac na ATA. Natomiast co do tego dluzszego uruchamiania to fakt, ze to bios tylko troche marudzi a Windows juz uruchamia sie normalnie. Nie wiem tylko, czy skoro nie ma koniecznosci takiego podlaczenia (twardziela pod RAID), bo nagrywarka i CD-ROM na jednej tasmie chodza calkiem sprawnie, to nie przelaczyc tego z powrotem tak, jak bylo. Szczerze mowiac troche mnie denerwuje to kazdorazowe skanowanie (nie da sie tego jakos wylaczyc/zapisac?), ale juz nawet pomijajac to, to cale to podlaczenie dysku pod RAIDA daje cokolwiek? Wieksza wydajnosc, sprawniejsza prace? Aha, i co ostatniego pytania to da sie gdzies sprawdzic, czy dysk pracuje w ATA133, a nie w ATA100? Wiem, ze roznica w predkosci jest zadna, ale jak juz kupilem takie cos, to chcialbym przynajmniej zobaczyc, czy dziala. I to chyba wszystko. Ciesze sie, ze w koncu udalo mi sie to podlaczyc. Wiem juz, co poprzednio robilem zle. Po prostu podlaczalem twardziela pod RAIDa, ale slot drugi (bo byl najblizej tych zlyklych wiec myslalem, ze to pierwszy, dopiero w instrukcji sprawdzilem, ze tak nie jest). Czy zostawie takie podlaczenie nie wiem. Najpierw sprawdze, czy przegrywanie w locie cos na tym zyskalo (w koncu podlaczenie na osobnych tasmach powinno troche pomoc). Jesli nie to pewnie wroce do poprzedniego, ale przynajmniej jak zdecyduje sie na kupno napedu DVD to juz bede wiedzial, jak moge to podlaczyc. Jeszcze raz dzieki za odpowiedz.
![]() |
![]() |
|
|