![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
bufor 2mb czy 8mb ?? [barracuda 120gb ata100]
Mam pytanko, czy jest jakas szokujaca roznica wydajnosci miedzy tymi dwiema opcjami ??
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 23.08.2003
![]() |
Z tego co się orientuje to asz takiej róznicy niema , ale ponoć przy zabawie plikami multimedialnymi jest wskazany wiekszy bufor 8MB ,no i masz wiekszą gwarancje 3lata .Przynajmniej 3 lata dają niekture firmy sprawdż ,jeśli przy buforze 8MB masz 3 latka gwarancji to polecam.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
.: AT90S2313 :.
Data rejestracji: 09.09.2002
![]() |
8MB cache jest dobre jak obrabiasz filmy na kompie np w adobe premiere. W innym przypadku róznicy nie zauważysz.
![]() |
#4 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mi jeszcze kiedys powiedziano, ze roznice widzi sie tylko przy operacjach na malych plikach (i to duzych ich ilosciach). Np. kopiujac 10GB, na ktorego sklada sie kilka tysiecy malych plikow, mozna by zaobserwowac kilkunasto, a moze nawet kilkudziesiecio sekundowe przyspieszenie. W normalnej pracy podobno nie widac roznicy.
Jednak jezeli 8MB bufor rowna sie dluzszej gwarancji, to jesli roznica w cenie, nie przekracza powiedzmy 100zlotych, raczej bym sie zdecydowal.
![]() |
#5 |
Mój żółw,Hellsing,LG FAN
Data rejestracji: 19.05.2003
![]() |
Według mnie to 8MB bedzie lepsze od 2MB. Nie wim jak sie pracuje z dyskiem który ma 8MB bufor, bo mój ma 2MB, ale na pewno jest troche różnicy. A co do tej barki to bym pomyślał raczej nad Maxtorem też 120GB ponieważ są on mniej awaryjne i mają lepszą wydajke.
LG GCE8400B + Lite-On DVD-RW SOHW-1693S = Dobrze wypalona płyta ![]() ![]() HAVE A NICE DAY ![]() In the name of God, impure souls of the living dead shall be banished into eternal damnation. Amen. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
the one
CDRinfo VIP
Ja jeszcze przy kupnie pod uwage bralem halas. Troche mnie nastraszyli, ze te dyski z 8MB buforem sa bardzo glosne. Teraz juz wiem, ze to bzdura, wiec w sumie jesli roznica w cenie nie jest znaczna, lub jesli po prostu stac Cie na to, to bierz 8MB bufor. Na pewno jakas tam roznica w wydajnosci bedzie
![]()
![]() |
#7 |
Bywalec
Data rejestracji: 23.08.2003
![]() |
Co do ceny to niema wielkich różnic ale jak przy 8MB daja 3 lata gwarancji to biesz bez zastanawiania aco do Maxtorów to bym sie zastanawiał wcale niesa tak mało awaryjne wręcz przeciwnie mam znajomych ktuży maja maxtory i dziekują za to tylko że maja 3 letnia gwarancje a jeden znajomy jusz 4 razy zanosił maxtora do wymiany leprze są Baracudy lub WD .Mam znajomego w hurtowni i opowiada jak trafiaja do nich twardziele to większość Maxtorów ,a to po czasie strasznie głosno chodzi albo co wazne trafia sie b.durzo badsektorów.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
przekonaliscie mnie, roznica w cenach jest jakies ok 70-80zł
spytam sie jeszcze jak bede kupowal ile ma gwarancji ![]() odpisze po kupnie ![]()
![]() |
#9 |
.: AT90S2313 :.
Data rejestracji: 09.09.2002
![]() |
Porównywałem 80-tki 7200rpm maxtora (8mb) wdc (8mb) z moją barracudą (2mb) i zdecydowanie najcichsza jest właśnie barracuda. Jeśli chodzi o awarie dysków to przyczyną najcześciej jest przegrzanie. Sam sie o tym przekonałem w lecie. Ale przynajmniej barracude 4 wymienili mi na 7 z nową gwarancją 8)
![]() |
#10 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A ja sobie na Mikolajki, kupilem Hitachi 123,5 GB
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#12 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
andrzejj? nie mogles zawrzec tych 3 wypowiedzi (postów) w jednym poście? W jednej opdowiedzi można zawrzeć 3 cytaty, a nawet więcej
![]() ![]() Lepiej się to potem czyta, a pozatym nie ma takiego nieporządku. Sorki, ale tak jakoś często to mnie razi jak tak ludzie robię, a z jakiego powodu to nie wiem... Pozdro P.S. Ja biore dyściora Samsunga 80GB z 2MB i cache i looz ![]() ![]() ![]()
![]() |
#15 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() ![]() Kiedy zawieram w jednej wypowiedzi kilka cytatow (juz tak robilem), musze sie co chwila zastanawiac, czy dobrze dalem napis q u o t e, nawiasy kwadratowe i tak dalej. Nie twierdze, ze jest to szczegolnie uciazliwe, ale akurat dzisiaj nie mialem do tego glowy. Zwlaszcza, ze czesto przy tym sie myle i musze potem post edytowac. Ale obiecuje poprawe ![]() ps: Na jednym forum, gdzie jeszcze jestem, kiedys mnie "objechano" za to, ze w jednym poscie umieszczam odpowiedzi do kilku roznych osob. Tam po prostu poinformowany zostaniesz mailem o odpowiedzi na watek, w ktorym uczestniczysz jedynie pod warunkiem, ze ktos odpowiedzial akurat na twoja wypowiedz.
![]() |
![]() |
|
|