![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Registered
Data rejestracji: 27.09.2003
![]() |
Reset Kompa :/
Witam po raz kolejny
Problemy z kompem mnożą się. Tym razem resety kompa. Problem w tym, że niewiem czy spowodowane. Mam plyte Epox 8RDA3I - AMD BARTON, ram 512(2x256 Kingmax), Dysk Caviar 80Gb. Problem polega na tym, że w pewnym momencie jak coś robie na kompie, głownie przede wszystkim instalacje programow itd. Komputer robi resa, a dysk twardy tak jakby sie wyłącza. Dopiero jak ma łądować ponownie windowsa słysze.... Jak załacza się. Myslałem, że może procesor bo podkrecałem, ale juz dawno i problemow nigdy nie było. Temperatura w normie. Ale od momentu gdy dołozyłem jedną kostke ramow zaczął resetować, ale czy ramy mogą mieć coś wspolnego ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
A jaki zasilacz?
Moze to byc wlasnie spowodowane slabym zasilaczem albo jak juz zauwazyl;es tym ramem.Sprawdz jakims programem do testowania ramu. No i koniecznie podaj jaki masz zasilacz. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Registered
![]() |
Zasilacz 350 z tego co widze... powiedzmy, że jego praca jest w porządku... A co do programow do testowania ramow to prosiłbym o jakas nazwe albo coś w tym stylu jakiś link może...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 26.04.2002
![]() |
gold memory
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
dzien sadu juz blisko
Data rejestracji: 05.11.2002
![]() |
zwieksz czas dostepu do pamieci, jak nie sa uszkodzone to powinno pomoc.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.02.2005
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.02.2005
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Niezarejestrowany
Data rejestracji: 16.04.2002
![]() |
pierwsza rzecz do zrobienia: wyczyscic dokladnie wnetrze kompa (w tym przedaloby sie wnetrze zasilacza)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wyrejestrowany
Data rejestracji: 10.07.2002
![]() |
mi sie komp resetowal wlasnie przez ramy jakies popie******* noname'y miałem. Sprawdź pamięci przede wszystkim
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
- Najpierw odkręć proca na takiego jaki masz na początku.
- jezeli nie pomoze to sprobuj formata albo wez inny dysk i zainstaluj na nim system - wiem ze formatowac to porada kogos kto nie umie poradzic sobie) ale czasami zwisy, blue screeny moga byc przez zasmiecony system. - pozycz ramy od kogos. Widze ze masz 2x256. Wsadz jedna kosc. Przekladaj do innych banków - Zasilacz...na to stawiam 70%. Jezeli wogole nie widzisz blue screenow tylko od razu reset to albo zasilacz albo pamieci napewno nie system. - nie zaszkodzi tez grafike sprawdzic - chociaz to najmniej prawdopodobne (nie wysypuje sie podczas obciazenia 3d)
![]() |
#11 |
Registered
![]() |
Hmmm tak więc... użyłem tego gold memory... szedł pasek z 1,5h prawie w dosie ze tam sprawdza pamięci... ale w koncu nic niewiem, był reset i niewiem co sie stało :/. Wiec niewiem moze uzyje jakiegos innego z tym, że niewiem jakiego
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Registered
![]() |
Odkreciłem wczoraj na wieczor tego proca.... i no sytuacja resetów poki co nie ma miejsca. Tylko teraz się zastanawiam co zrobić, żeby byl podkrecony, a nie robił mi resetów. Mam Bartona 2500+, podkrecony do 3200+. Czy zasilacz może się przyczyniać do tego ?(350W, jakiejś polskiej produkcji)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Cytat:
Wczesniej nie podales, ze krecisz procesor.Sprawdz jak trzyma zasilacz napiecia. Najlepiej miernikiem jakbys to sprawdzil.Ale pewnie nie masz takiej mozliwosci to sprawdz everestem.Do sciagniecia z netu i podaj jakie masz. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Registered
![]() |
Zassałem ten program z netu, z tym, że jakiś konkretnych testów zasilania nie widze... jedyną informacje jaką wyczytałem o zasilaniu, napięciu to:
Opcje zasilania -------------------------------------------------------------------------------- Właściwości opcji zasilania: Bieżące źródło zasilania Prąd sieciowy Stan baterii Brak baterii Pełny okres życia baterii Nieznane Pozostały okres życia baterii Nieznane Czujnik -------------------------------------------------------------------------------- Właściwości czujnika: Typ czujnika Winbond W83627HF (ISA 290h) Nazwa płyty głównej Epox 8RDA3 / 8RDAE Series Temperatury: Płyta główna 34 °C (93 °F) Procesor 47 °C (117 °F) WDC WD800JB-00ETA0 36 °C (97 °F) Wentylatory: Procesor 1318 RPM Wartości napięć: Napięcie rdzenia procesora 1.47 V +5 V 4.97 V +12 V 11.80 V -5 V -5.00 V +5 V podczas wstrzymania pracy 4.99 V VBAT baterii CMOS 2.99 V VDD 1.60 V DIMM 2.74 V AGP 1.52 V Debug Info V 64 5C AB B9 C2 5F 36 D0 (01) Debug Info T 208 47 34 A co do tego proca.. to mam pytanie... czy gdyby okazało się ze zasilacz być może ma za słabą moc, albo jakąś usterke, to czy zakup nowego zasilacza powiedzmy 450W mogłby zaradzić sytuacji. I jeszcze jedna sprawa... to fakt,że od poczatku zakupu od razu juz miałem 3200+ i nigdy resety nie miały miejsca, a miesiace mijały i było ok. Zaden sprzet nowy nie był dodawany... nawet do tego samego gniazdka był wpiety komp, więc co może być powodem takej nagłej zmiany? |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Niezarejestrowany
Data rejestracji: 16.04.2002
![]() |
kurz kurz i jeszcze raz kurz
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |