![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 19.07.2002
![]() |
Resetujacy sie komputer...:(
Problem polega na tym iz po uruchomieniu sie komputer i po zakonczeniu ladowania sie systemu Windows nastepuje twardy (sprzetowy) reset komputera. Testowalem to na roznych Windowsach (95,98,98SE,ME), za kazdym razem jes tak samo. Instalacja przebiega prawidlowo. Jednak zawsze po zakonczeniu instalacji samego Windowsa (nie instaluje zadnych sterownikow zewnetrznych), jest to samo-twardy reset zaraz po uruchomieniu kompa. Mieszalem juz w pamieciach, wywalilem karte muzyczna, rozebralem sprzet w drobny maczek i dalej jest to samo!!! Co to moze byc? Na pewno nie wirus... Bede wdzieczny za pomoc
![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Sprawdziłeś zasilacz?
![]() |
#3 |
Internet Addict na odwyku
Data rejestracji: 03.10.2002
![]() |
To chyba raczej nie zasilacz...
Jesli restartuje sie dopiero PO zaladowaniu windowsa, nie wczesniej ani pozniej... A instalowales stery do mobo zaraz po instalce windowsa ?
Duron 1600MHz@2000MHz 1.625V | Abit NF7-S rev.2.0 | 1GB Geil DDR400 | Radeon 9800 SE@PRO 380/600@450/750 | Barracuda 160GB 8MB 7.7200 | LTR-40125S | SOHW-1693S |LCD 15" Sony SDM-X52 | Chieftec Matrix HiFi + PSU 360W DF |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
![]() |
Nie zdazylem zainstalowac zadnych sterownikow, nawet do karty muzycznej czy do samej plyty glownej. Na szczescie to jest moj drugi sprzet (siostry), wiec moge pracowac spokojnie na swoim kompie, jednak bardzo ciekawi mnie ten problem bo jest on co najmniej dziwny... Tez mi sie wydaje, ze nie jest to zasilacz, bo jakby byl wadliwy to reset nastepowalby po mnie-wiecej tym samym czasie od wlaczenia kompa, a tu moge spokojnie posadzic system (30 minut pracy kompa), po czym nastepuje reset. Komnfiguracja komputera: Plyta ABIT i815, P3 800 MHz, 384 MB RAM, HDD Seagate 17,2 GB, Trident AGP 4MB, muzyczna on board.
![]() |
#5 |
Forumator
![]() |
A chłodzenie? Może coś się przegrzewa?
Sprawdź wszystkie wtyczki, kable, itp. Ja nie tak dawno gotów byłem wymieniać zasilacz, a okazało się, że to częściowo wysunęła się wtyczka zasilania z gniazda na płycie głównej... Spróbuj uruchomić komputer BEZ ładowania Windows - niech pochodzi bez ładowania systemu, albo uruchom go w DOSie - i zobacz co się dzieje. Jeśli się zresetuje, to błąd w sprzęcie. Moim zdaniem (laika) to jednak zasilanie albo chłodzenie. Spróbuj jeszcze jednego: ustaw w BIOSie najbezpieczniejsze ustawienia, zwłaszcza takich rzeczy jak taktowanie pamięci, itd. Najprościej jest spróbować Load BIOS Defaults lub Load Setup Defaults (te pierwsze są na ogół jeszcze mniej agresywne). Czasem jednak może się okazać, że będziesz musiał ustawić jeszcze mniej agresywne wartości - ja tak miałem, gdy kiedyś próbowałem zainstalować koledze system 98 z nową płytą na Via MVP3 - system kończył instalację - i koniec. Nie dawał się uruchomić. Spędziłem nad tym kilka nocy aż wpadłem na to, że winne są zbyt agresywne domyślne wartości taktowania pamięci - zmniejszyłem - i poszło.
pozdrowienia puch Ostatnio zmieniany przez puch : 28.05.2003 o godz. 12:18 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Nie bardzo rozumiem problem, te systemy wtrakcie instalacji przecież restartują się kilkakrotnie. Czy o takie restarty Ci chodzi, czy też następuje to gdy masz już wszystko poinstalowane? Pamiętaj o kolejności wgrywania sterowników do poszczególnych urządzeń - trzeba ściśle przestrzegać kolejności podanej w instrukcji do płyty.
Miłego dnia PS. Jak widać poniżej też mam podobnego Abita - działa bez problemów. PS2. W BIOSie wszystko dobrze, nie podkręcone? Pamięci nie ustawione zbyt agresywnie? PS3. O tak, tak Puch ![]() Ostatnio zmieniany przez Fantomas : 28.05.2003 o godz. 12:14 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Forumator
![]() |
Hanek,
Zerknij jeszcze raz na mój powyższy post - trochę dopisałem! Fantomas, Pomyślałem dokładnie o tym samym w tym samym czasie (taktowanie pamięci!)
![]() |
#8 |
Bywalec
![]() |
Hmmm, wiesz, chlodzenie? Raczej nie, od tego jeszcze "piszczalka", jakby cos sie przegrzewalo to od razu byloby slychac (mowie o procku). Zbyt agresywne ustawienia mowisz? Ostatnio rozebralem kompa w drobny maczek, zlozylem dokladnie i powoli, zresetowalem biosa. Jedyne czego jeszcze chyba nie zrobilem to nie sciagnalem partycji z HDD. Moze to pomoze... Plyta Abit'a jest na chipsecie i815, wiec nie jest to jakas VIA ktorej osobiscie nie za bardzo lubie
![]()
![]() |
#9 |
Bywalec
![]() |
Nie, chodzi o to, ze Wingroza sie zainstaluje bez problemu, zrestartuje kompa tez 2-3 razy (tyle ile wymaga sam instalator) i jest wszystko OK az do samego konca kiedy zakonczy sie instalacja i nastepuje ostatnie uruchomienie kompa, wtedy po pojawieniu sie "bardzo" przyjaznych ikonek pulpitu nastepuje twardy reset i od tego momentu jest tak samo po kazdym zaladowaniu sie Windowsa... nawet nie da sie posadzic zadnych sterownikow do czegokolwiek. Jakby procek sie przegrzewal albo cos innego, to dlaczego komputer moze dzialac na okraglo i nic sie niedzieje (w DOS'ie)? Chociaz w sumie DOS prawie niczego nie wymaga, ale raczej wystarczy aby procek sie przegrzewal gdyby cos bylo nie tak... Ja osobiscie juz podejrzewam uwalona plyte
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#10 |
Forumator
![]() |
Jakbyś miał drugi komputer z podobnymi komponentami, mógłyś spróbować przekładać elementy i tą drogą wyeliminować wadliwy. Spróbuj może jakiś stary DOSowy program diagnostyczno-testujący uruchomić (np. Norton Diagnostics) i zrobić testy, w tym pełen pamięci. Wygląda na to, że coś padło: płyta, może pamięć? Najprościej sprawdzić przez podmianę elementów.
![]() |
#11 | |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Cytat:
{fragment MSDOS.SYS: [Options] Logo=0 BootMulti=1 <- to chyba działa jako menu przy rozruchu albo Shift F5 - nie pamiętam BootGUI=1 DoubleBuffer=1 AutoScan=1 WinVer=4.10.2222} |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Koordynator
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 03.03.2003
![]() |
a moze sprobuj sobie inne plytki zalatwic z OS ... moze masz uszkodzone
![]() nie wiem co moge poradzic ... w ostateczmnosci oddac do serwisu ![]() ![]()
![]() |
#13 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a moze to wlasnie cos z ta karta graficzna? W dosie grafika nie jest uzywana tak, jak w Windowsie, wiec ewentualne problemy z jej chlodzeniem, moga dopiero w nim sie pojawic.
![]() |
#14 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Koordynator
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 03.03.2003
![]() |
moze wejdz do dosa i wpisz :
system info chociaz nie wiem czy ci to cos da bo tojest komenda na wyswietlenie sprzetu ... poszukaj jakiegos programu co skanuje porty i inne co jest na plycie głownej bo moze to nawaliło ... ![]() powodznia
![]() |
|
|