Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Resetujacy sie komputer...:( (https://forum.cdrinfo.pl/f5/resetujacy-sie-komputer-21757/)

Hanek 28.05.2003 20:04

Wiec moze ktos zna jakis dos'owy program do testowania sprzetu?

Fantomas 28.05.2003 21:06

Kiedys pod DOS używałem CheckIt - był całkiem dobry - ponoć potem pojawiły się nowsze wersje. Spróbuj poszukać po sieci. Nnortn Utilities też dobry - wersja chyba 8.0 była ostatnią pod Dosa.
Dobrej nocy
PS. Chyba coś się jednak przegrzewa. Kiedyś suszarką do włosów (lokalnie podgrzewałem elementy) znalazłem uszkodzony rezonator kwarcowy, sterujący pracą grafiki na płycie typu All-In-One. Zrywało synchronizację po jakimś czasie pracy. Przelutowałem inny i działało OK. Poszukaj co się grzeje nadspodziewanie mocno. Wyjmij pamięć i pozostaw jedną kość i tak pojedynczo przetestuj wszystkie. Sysem powinien dać radę chodzić na 128MB.
Na dziś więcej nie przychodzi mi do głowy.

Hanek 28.05.2003 23:12

Musze cos wykomnbinowac...;) Pamieci juz sprawdzilem, wszystko jest OK;) W takim razie pewno cos sie grzeje, tylko co??? Oj bedzie ciezko... Dam znac jutro czy cos wykombinowalem;)

+++LeWaP+++ 28.05.2003 23:38

moim zdaniem coś jest nie tak z ustawieniami biosu

a ustawić coś takiego jest badzo trudno i trzeba mieć przy tym duż szczęścia

a w trybie awaryjnym jest to samo ?

zobacz jak masz ustawioną opcję Assign IRQ for VGA z biosie i jak masz wył. to daj na enabled

spróbuj ustawić pamięci na najłagodniejsze parametry

ewentualnie możesz wrzucić kartę graiczną na PCI

powowdzenia

wolfdog 29.05.2003 08:39

A jaki to jest Abit???

Napisz model jesli sr lub sa 6 to czeka cie wymiana kondensatorow w ilosci ok 20 sztuk

te plyty po dwoch latach tak maja, po praostu strasznie szybko sie starzeja, w mojej wymienilem tydzien temu objawy te same z tym ze u mnie bylo widac ze sa wypchniete lekko do gory i z dwoch elektrolit zaczal sie wylewac

mozesz zalozyc kondensatory: 1000 uF, 25 V, 85 C, srednica nie wieksza niz 8 mm. Nie sa to identyczne jak na plycie ale za to ogolnie dostepne i niedrogie. I zrob to czym predzej zanim poleci ci procesor z powodu braku filtracji.

Fantomas 29.05.2003 09:00

Wolfdog, czy ten problem też dotyka modelu ST6-RAID? Nie powiem, trochę mnie zmartwiłeś. Jak dotąd u mnie wszystko chodzi dobrze, ale pewnie ostrożności nigdy za wile.
Miłego dnia

Hanek 29.05.2003 09:10

No i wszystko jasne:( Prawdopodobnie to beda kondesatory... Plyta ma niewiele ponad 2 lata, wiec wszystko by sie zgadzalo, musze jeszcze ja dokladnie pookladac, ktore kondesatory sa "wypukle"... Jest to plyta ABIT SL6 i815... chyba pierwszy model Abit'a na tym chipsecie. Wlasnie ogladalem kondesatory i sa wypukle, nie wszystkie, ale wiekszosc... Czyli mowicie, ze czeka mnie lutowanie?

Hanek 29.05.2003 09:12

Fantomas - ja mialem ST6 RAID przez 2 lata, pozniej ja sprzedalem kumplowi i jak narazie jest OK;) (plyta kupiona w grudniu 2000r.)

wolfdog 29.05.2003 11:14

nie to nie dotyka wszystkich modeli zalezy gdzie byla produkowana

przy lutowaniu trzeba bardzo uwazac sciezki od kondensatorow sa bardzo cieniutkie, niektore przynajmniej, i trzeba na dlugim grocie lutownicy pracowac aby nie przegrzac pozatym ostroznie bo druk dwustronny i w otwory sa wepchniete rurki zalane cyna mozna je latwo wypchac,

zwroccie uwage na srednice i wysokosc nie moga byc wieksze od orginalnych bo nie upchniecie ich w odpowiednich miejscach lub nie zalozycie wiatraka

nominalne zalozone na abicie to 1500 uF, 6,3 V, 105 C pojemnosc moze byc mniejsza np 1000 uF, napiecie wyzsze lub rowne, temperatura nie mniejsza jak 83 C. koszt bez robocizny 21 PLN

Powodem jest kiepskiej jakosci zasilacz lub kiepskiej jakosci kondensatory na plycie, dla pewnosci radze jeszcze rozebrac zasilacz i wymienic wszystkie kondensatory po stronie niskiego napiecia na nowe

Ważne: na plycie nalezy wymienic bezwzglednie WSZYSTKIE nawet ten co mieszi sie obok gniazd pamieci

To chyba tyle

Pozdrawiam

PS:
Fantomas: problem ten dotyczy rowniez plyt na chpsetach 440BX czyli BE6, BE6 II, BX133, jak i rowniez twojej chociaz te na chipsetach intela 810 i 815 zaczely dopiero teraz wyplywac i nie wszyscy wieda gdzie szukac przyczyny. Natomiast problem dotyczacy starych bx byl ogolnie znany.

Hanek 29.05.2003 13:51

Ale u mnie kondensatory sa prawie wszystkie wybrzuszone, moze 4 sa OK... na niektorych nawet jest jakis dziwny nalot... czyli na 100% trzeba je wszystkie wymienic. Dzieki za pomoc;)!!!

Hanek 02.06.2003 18:22

Juz przelutowalem wszystkie kondensatory;) Bylo troszek zabawy, ale udalo sie!:) Plyta dziala!!! Udalo mi sie kupic dokladnie takie same kondesatory, jak byly oryginalnie posadzone na plycie gl. Koszt okolo 30 zl (18 sztuk). WIELKIE DZIEKI ZA POMOC!!!!!!!

wolfdog 03.06.2003 07:05

Ciesze sie ze udalo ci sie to naprawic :jupi: :jupi:

mam nadzieje ze bedzie dlugo dzialac :)

Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:02.