![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Banned
Data rejestracji: 27.08.2003
![]() ![]() |
Mixer czy procesor dźwięku?
Mam dylemat. Kompletuje sprzet do mini studia (nagrywane beda tylko wokale). Czy lepiej zakupic mixer, np. TAPCO MIX 60/100 czy procesor dzwieku Behringer Shark DSP110? Chodzi o dobre brzmienie glosu ludzkiego i wzmocnienie sygnalu z mikrofonu Shure SM58, karta dzwiekowa to SB Audigy.
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witam
Nie chcę nic mówić, ale powinieneś zacząć od wymiany karty muzycznej ![]() Mikser i procesor efektów to trochę inne rzeczy. Ten pierwszy posiada wzmacniacz i equalizer, natomiast drugi dodatkowo dużo różnych efektów typu pogłosy, kompresory, bramki szumów itp. Mikser przyda Ci się jeśli zamierzasz jednocześnie nagrywać i miksować dźwięk z kilku źródeł. Zazwyczaj jednak w domowych warunkach nagrywa się wszystko pojedynczo i korzysta z miksera w programie muzycznym. Procesor też nie jest zbyt przydatny, gdyż efekty lepiej nakładać później, jeśli bowiem w połowie nagrania zmienisz koncepcję np.: chcesz wyrzucić pogłos to już się nie da tego zrobić. Ja osobiście nie kupowałbym żadnego z tych urządzeń, bo zakładając, że będę używał tylko wzmacniacza to pozostanie ono w dużym stopniu niewykorzystane. Skoro jednak nie ma go w karcie muzycznej to trzeba go jakoś zdobyć ![]() pozdrawiam
![]() |
![]() |
#3 |
Banned
![]() ![]() |
Mam owy dylemat, gdyz owy DSP110 jest rowniez wzmacniaczem mikrofonowym, mozna nim wiele rzeczy wyregulowac, nie tylko poglos etc, oraz np. sprzezenia zwrotne.
Jezeli miala by byc to inna karta to jaka? Poza nagrywaniem (raz na jakis czas) czesciej muzyki slucham (watpie rowniez, aby takowa karta byla tansza niz mixer czy owy procesor). |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kart ze wzmacniaczem mikrofonowym jest wiele np.: ta którą mam w podpisie - MAYA44, albo zewnętrzne wersje E-MU (Creative Professional) : E-MU 0202 USB czy E-MU 0404 USB 2.0. Jeśli wykorzystasz to co daje Ci Behringer to nie ma sprawy, zazwyczaj jednak przy nagrywaniu okazuje się, że duuużo rzeczy się nie przydaje, więc zawsze warto wszystko 2 razy przemyśleć.
pozdrawiam edit: oczywiście wspominam tu o takich wzmacniaczach, które do czegoś się przydadzą, bo jakiś wzmacniacz mikrofonowy to znajdziemy wszędzie gdzie jest gniazdo mic ![]()
Ostatnio zmieniany przez Arepo : 03.03.2007 o godz. 20:21 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Banned
![]() ![]() |
Ja tez mam wzmacniasz mikrofonwy - softwareowy i sprawuje sie, delikanie rzecz ujmujac ch*jowo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|