Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

 
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 26.10.2012, 15:24   #1
pali
Թ
 
Avatar użytkownika pali
 
Data rejestracji: 14.02.2003
Posty: 3,066
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Restauracja

Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:
  • kapusta pekińska (teraz jest bardzo tania)
  • cebula biała
  • sos winegret (oliwa z oliwek extra vergine, ocet jabłkowy, musztarda rosyjska, przyprawy)

Porcja na 1-2 osoby

Najpierw sosik winegret. Klasyczny to oliwa, ocet winny lub sok z cytryny i zioła prowansalskie.
A mój ulubiony to taki:
- do szklanki (słoika, blendera itd) lejemy 3 łyżki octu jabłkowego 6%
- do octu łyżkę musztardy rosyjskiej i mieszamy
- wcieramy ząbek czosnku do tego
- przyprawiamy: pieprz, sól, cukier i do tego zioła prowansalskie solidnie albo sam rozmaryn
- lejemy 9 łyżek oliwy z oliwek (marka nieważna; kupować hiszpańską i wyłącznie extra vergine, polecam oliwę robioną dla Carrefour, 10 zł pół litra i jest super)
Oliwę lejemy po trochu i od razu mieszamy.
Dobrze jak wszystkie produkty mają podobną temperaturę.

A warzywa tak:
- do dużej miski wrzucamy na dno białą cebulę pokrojoną w talarki
- lejemy na nią sporo winegreta i może sobie chwilę poleżeć (w sosie traci swoją cebulowatość i szybko mięknie)
- krajamy nieco kapusty pekińskiej, jak najdrobniej (w talarki, a nawet skrobiąc nożem) - jak ktoś lubi twardą to niech odkroi sobie od głąba, a dla dziewoi raczej z czubka kroimy
- lejemy resztę sosu, mieszamy
Uważać z sosem, on z początku mocno wsiąka w warzywa, a potem pojawia się. Tyle co mówię, z 9 łyżek oliwy, wystarczy na sporą miskę.

Ostatnio zmieniany przez pali : 26.10.2012 o godz. 15:31
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
 


Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:16.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions Inc.