Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 23.01.2003, 20:53   #1
wlodek47
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.01.2003
wlodek47 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
strumienie Real Audio i Real Video

Witam wszystkich.
Jestem tu po raz pierwszy i chciałbym zobaczyć poglądy moich rozmówców na temat możliwości nagrywania na dysk twardy transmisji strumieniowej. Czy ktoś może ma jakieś doświadczenia przede wszystkim jakim programem oprócz STreamer VCR 1.0 beta 3.1 ,może jest jakiś inny ,szukam także spolszczenia ww programu lub na jakich stronach szukać?
Help!!
wlodek47 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.01.2003, 21:53   #2
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Bierzesz jakiś recorder (rejestrator dzwięku) i nagrywasz to co słychać w kolumnach. To chyba najprostrzy i najlepszy pomysł.
Stary 24.01.2003, 22:10   #3
wlodek47
Nowy na forum

Proszę mnie nie traktować jak kogoś kto nie wie o czy mówi! Chodzi mi o przechwycenie w czasie rzeczywistym strumienia audio i video.Chętnie wysłucham propozycji realnych lub kogoś kto czynił podobne próby.
Stary 24.01.2003, 23:01   #4
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
wlodek47 napisa***322;(a)
Proszę mnie nie traktować jak kogoś kto nie wie o czy mówi! Chodzi mi o przechwycenie w czasie rzeczywistym strumienia audio i video.Chętnie wysłucham propozycji realnych lub kogoś kto czynił podobne próby.

Do rejestracji audio to jest chyba dobry pomysł. I to się robi w czasie rzeczywistym.

PS
Wręcz przeciwnie na pewno wiesz czego chcesz,
i wiesz co robisz

Ostatnio zmieniany przez Patrix : 24.01.2003 o godz. 23:03
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.01.2003, 23:36   #5
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Zgrywaniem "streamu" zajmuje się od dłuższego juz czasu ,niestety nie poprzez internet .
Oprócz kosztów (modem) przeciw stream-owi via internet przemawia słaba jakość.
Z tego co się orientuje to nie ma np. stacji radiowej dostępnej w internecie ,za pośrednictwem której można ściągac pliki 44KHz Stereo 16 Bit (być może się mylę) .Jeśli chodzi o video to tutaj sprawa wygląda jszcze gorzej .

Audio.
Można oczywiście całą zabawę potraktować bardziej poważnie ...
Jśli chodzi o audio ,nie do pobicia jest obecnie "MegaRadio" - nadające hiphop,house,techno,rock ,parę razy w tygodniu nadawane są całe płyty poszczególnych wykonawców .
Radio nadaje stream MP3 - od 8.00-15.00 jest to 128kbit ,od 15.00-8.00 jest to 96kbit (niestety) .
Utwory zrzucane sa na dysk wraz z tytułami ,czasem nawet okładkami płyt itp.
Aby móc delektować się takim "zsysaniem materialu na dysk twardy" :
musimy zaopatrzeć się w :
- cyfrowy tuner satelitarny
- tunet TV (komputer)
- soft "MegaRadio"
Stream nadawany jest na bezpłatnym kanale NBC .

Audio Video .
Za niewielkie pieniądze (jak na tego typu sprzęt) - ok. 700zł możemy nabyć krtę DVB .
Karta ta jest najlepsza do takiej zabawy .
Możliwośc ściągania streamu MPEG2 w orginalnej postaci ,nadawanego przez dany kanał telewizyjny to tylko jedna z zalet tej karty .
Oczywiscie sprawa MegaRadio została tutaj także opanaowana .
Jeśli chodzi o ten kanał to mamy do wyboru :
stream MP3 - 128,96kbit 44KHz
stream MP2 - 192kbit 48KHz

Kilka słów o streamie na karcie DVB .
Nie każdy ma świadomosc co oznacza ów tajemniczy stream .
Nie łatwo to wyjaśnić .
Posłuże się może przykładem ,który może wyjaśni to zagadnienie .

Wyobrażmy sobie iz bez dostępu do internetu ,bez kart video czy kart tunera tv (nagrywających - tzw. capturing) możemy w prosty sposób ściągnąć sobie na dysk twardy film ,teledysk emitowany własnie na jakimś kanale tv cyfrowej .
Na dodatek taki ściągnięty materiał będzie w rozdzielczości 768X576 i w dodatku w formacie MPEG2 .

Jak to działa ?
Bardzo prosto .
TV cyfrowa ze swojego studia wysyła plik MPEG2 ,który poprzez transponder ,antene satlitarną ,porzez dekoder jest konwertowany (z formatu cyfrowego na analogowy)i trafia do naszych domów ,a konkretnie do naszych telewizorów .
W kartach DVB konstruktorzy wpadli na wspaniały pomysł :
Docierający obraz oraz dźwięk (AV) od dekodera satelitarnego (w tym wypadku dekoderem jest karta DVD) można przecież zapisac w postaci orginalnej (nierozbity sygnał MPEG2) na dysk twardy .
Zysk z takiej operacji jest kolosalny :

- brak jakichkolwiek strat w materiale nagrywanym (to co w studiu wychodzi ,znajdzie się w tej samej postaci na dysku twardym - typowe cyfrowe kopiowanie)
- format - rozdzielczość - nienaruszona .
- nie potrzeba drogich kart nagrywających (capturing) .
- wymagania względem mocy komputera są naprawdę minimalne .

Jednym słowem "stream" mozna porównać do przekopiowania płyty DVD na dysk twardy - zero strat ,zero różnic .

Ta tyle ,jeśli chodzi o wyjasnienie i rekalama krty DVB .
W razie zainteresowania służe konkretnymi parametrami dotyczącymi samej karty jak i danymi technicznymi streamu nadającego przez poszczególne kanały telewizji cyfrowej .jaro
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.01.2003, 16:13   #6
wlodek47
Nowy na forum

Dziękuję Januszp za udzielone wyjaśnienia, jednak mi chodzi o konkretnie ściągnięcie transmisji radiowej lub telewizyjnej w formatach RA przez internet/mam łącze stałe 256 Kb/ bez dokupywania dodatkowych urządzeń.Chcę ściągać to programowo , znalazłem w internecie program Streambox VCR 1.0 wersja beta 3.1, mam problem z jednak umieszczeniem w nim URL, co prawda mam pomocny jest urlsnooper1.0 beta 6 ,ale coś nie wychodzi. Czy próbowałeś wykonać to programowo ? Jeśli chodzi o jakość przesyłanych strumieni audio to mam trochę odmienne zdanie, wszystko zależy od ruchu w sieci.W USA jest dużo stacji nadających we wskazanym formacie 44KHz /poszukaj przez RealOne Player, znajdziesz tylko trochę potrwa/.Tak samo jest z telewizyjnymi serwisami infomacyjnymi w formacie Real Video. Może do naszej dyskusji dołączy ktoś kto to przerabiał na innych programach?
Stary 04.03.2003, 01:19   #7
warzelnik
Bywalec

Data rejestracji: 08.09.2002
warzelnik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Z zainteresowaniem przeczytałem to o czym piszecie-od niedawna się tym interesuję.
Metoda JanuszP-a niestety jest ze względów finansowych poza moim zasięgiem. Przy okazji wielkie dzięki JanuszP za wyczerpujący i cenny opis.
Co do możliwości nagrywania na dysk twardy transmisji strumieniowej;
Programem Streambox VCR 1.0 (beta 3.1) ściągnełem koncert ~170 MB,220,1 Kbps - bez problemowo-wpisując po prosu adres w pole "lokation".
Podam kilka linków, może się przydadzą;
http://www.pcworld.pl/artykuly/23302_1.html
http://www.rmf.pl/ludzie/monter/NET.htm
Przy okazji zadam kilka pytań może ktoś coś będzie wiedział.
W PCword jest "...Załadowane pliki można następnie otworzyć i oglądać za pomocą programu Real Player. Jeżeli chcesz je zachować i odtwarzać wielokrotnie, pomyśl o przekształceniu ich na jeden z popularnych formatów AVI lub MPEG. Możesz się posłużyć bezpłatnym programem Tinragui 1.4 (http://guiguy.wminds.com/downloads/tinragui, tinragui1.4.zip, 312 KB). Program jest właściwie interfejsem narzędzia uruchamianego z poziomu wiersza poleceń, Tinra 0.0.5 (bezpłatny, www.geocities.com/tinra04, tinra005.zip, 90 KB), które musisz oddzielnie pobrać. Poza tym musisz mieć zainstalowany Real Player od wersji 8 (www.real.com/player/8/, 5,5 MB). Po uruchomieniu Tinragui najpierw trzeba wskazać ścieżkę dostępu do programu Tinra 0.0.5. Później wystarczy podać nazwy plików źródłowych i docelowych. Kliknięcie Convert rozpocznie przekształcanie...."

Czy taka konwersja ma jakiś sens? Zmieni się jakość materiału? Czy wartość 220,1 Kbps, która widnieje na dolnym pasku RealPlayera to bitrate ?
Jak to się ma do bitrate mp3 ?
Czy są inne programy do zmiany rm prócz wymienionej Tinragui ?
Czy jest jakiś prosty sposób na znalezienie w sieci "namiarów" na interesującą muzę w formacie Real Video ? (lub w ogóle na muzę "video")

Pozdrawiam
warzelnik jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: