![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
obowiazek opieki nad chorym?
Witam.
Mam pytanie ,gdybym z dnia na dzien został warzywem to obowiazek opieki nade mną spada na rodziców?[nie mam żony] Jakie przepisy to regulują ? ustawa itd? Jesli chciałbym np. zwolnic z tego obowaizku rodziców i wskazać np. zakład opieki to gdzie mam isc? jakie pismo ? itd Z góry tnx |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A co planujesz coś
![]()
![]() |
#4 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
japierdziu...
![]() |
#5 |
Odnowiony Cyfrowo
ja sie powaznie pytam, ubezpieczony jestem ale co jak by mnie powykręcało
- nie chce żeby rodzice musieli sie mna zajmowac albo co gorsza siostra ![]() jest ktos zorientowany w temacie? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |||
Banned
Data rejestracji: 20.11.2011
![]() |
Nie mam dobrych wieści.
Obowiązek opieki pomiędzy członkami rodziny jest jedną z podstawowych zasad współżycia społecznego, postrzeganą w naszym społeczeństwie jako jedna z największych wartości i podlegającą ochronie prawnej. Gdy zawodzą reguły etyczne wkracza prawo z narzędziem takim jak alimenty lub wprost wyrażony obowiązek opieki w szczególnych przypadkach. Nie możesz zrzec się swojego udziału w systemie społecznym, a wszelkie tego typu oświadczenia będą nieważne. Cytat:
Zakładam, że - jesteś pełnoletni - masz pełnię praw - jesteś obecnie finansowo niezależny od rodziców w sposób trwały - nie będziesz ubezwłasnowolniony całkowicie (przyczynkiem do takiego ubezwłasnowolnienia raczej nie będzie stan po motocrash) stąd Cytat:
Jeśli w momencie wypadku byłbyś na utrzymaniu rodziców, to wprost art. 133 par. 1 Już po wypadku nie zrzekniesz się alimentów z powodów oczywistych. Gdybyś jednak mimo ciężkiego uszczerbku fizycznego miał możliwość wyrażania myśli, to chcąc zrobić sobie krzywdę (czyli nie móc utrzymać się samodzielnie i zrezygnować z pomocy), mógłbyś zostać ubezwłasnowolniony całkowicie z powodu choroby psychicznej i wtedy rodzice opiekowaliby się Tobą jak małoletnim (KRiO) Nie ma potrzeby analizowania drogi prawnej zmuszenia do alimentów, bo jak domyślam się, twoi bliscy nie zamierzają uchylać się od obowiązku opieki. Jednak, dla przykładu, gdyby nawet nie zechcieli się Tobą opiekować, to może to zrobić ktokolwiek i zażądać od nich alimentów na mocy art. 140 KRiO. Co więcej, ew. obowiązek alimentacyjny mógłby spocząć także na twoim rodzeństwie. Od razu powiem, że aby "skorzystać" z: Cytat:
Ubezpieczenie zdrowotne pokryje koszty twojego pobytu w szpitalu, co jest i tak bez większego znaczenia, bo leczenie gwarantuje Konstytucja. Natomiast później możesz zostać przekazany np. do hospicjum, które to może wnioskować o alimenty (art. 140 KRiO). Nie jestem prawnikiem. Mogę mylić się. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Mam nadzieję, że nie popełniłeś błędów, wygląda to na kawał dobrej roboty.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Odnowiony Cyfrowo
@palikot Tnx
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Redakcja
Data rejestracji: 20.01.2004
![]() |
A to nie od tego jest rodzina, ***380;eby wspomaga***263; w razie draki...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
najlepszy;)
Data rejestracji: 15.12.2011
![]() |
No jest. Ale chyba byś wolał żeby płaciło za to państwo a nie najbliźsi...
I z tego co wiem to palikot ma całkowitą rację - u mnie w rodzinie była trochę odwrotna sytuacja ale skutek ten sam. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Czy my naprawdę żyjemy w tak chorym kraju...? | andrzejj9 | Off topic | 123 | 24.07.2015 20:56 |
Windows XP: Gates ogłasza koniec prac nad SP2 | mello | Off topic | 264 | 07.11.2004 19:36 |
dyskusja nad wyzszoscia swiat bozego narodzenia nad wilkanoca | Pirxeus | Off topic | 26 | 14.09.2004 07:09 |
Kontrola nad USB ... | AleX69 | Off topic | 0 | 17.08.2004 15:56 |
obrazek nad tytułem płyty. jak ? | maciejowy | Napędy optyczne CD | 4 | 11.08.2004 19:31 |