![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Jaki jest optymalny rozmiar ekranu dla rozdzielczości 4k?
Pytam, ponieważ przy tv z fullhd pisali ludziska, że 40cali jest dobrym wyborem, ale jak dla mnie, to max 32" (miałem, widziałem) jest już na granicy. Wiem to z doświadczenia, ale po fakcie. Pierwszy tv ma fullhd 40", a drugi 4k 43". Pierwszy pikselowaty, a drugi - nie. A Wy jakie macie doświadczenia z tv 4k? Planuje 50 lub 55 cali. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wybierałem spośród 49 i 55 w 4k. Wziąłem 49. Widać różnicę, choć szczerze mówiąc, niewielką. Miałem dwa obok siebie, tego samego producenta, z tym samym obrazem. Na 49 żyleta, a na 55 już jakby po iluś goleniach. Różnicę w cenie - 150pln - rok temu uznałem za mało istotną. Jak stoją oddalone od siebie, to raczej nie zauważysz.
Musisz sam porównać, każde oko widzi inaczej. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
To zależy w drugiej kolejności od odległości w jakiej masz ekran, a w absolutnie pierwszej - od osobistych preferencji. Jeśli siedzisz 1,5 metra od telewizora to oczywiste, że nie ma potrzeby kupować TV 65", chyba że taki Ci odpowiada, to wtedy dlaczego nie
![]()
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 23.07.2018
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ja bardzo mało telewizji oglądam, po prostu nie mam czasu. Jak już mi zejdzie i uda się że coś mógł bym pooglądać to jest późny wieczór/noc.
Zważywszy na budżet, możliwości i warunki ja brał bym jak dla siebie projektor FullHD, ale fakt na tym to wiadomości nie pooglądasz w ciągu dnia, zresztą ich to nie da się oglądać bez względu na stację. Filmy natomiast to już inny świat ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
@KaiQ, projektor nie wchodzi w rachubę. TV do oglądania programów telewizyjnych, yt, podpiąć kompa oraz konsolę.
Wydaje mi się, że przy 50" rozdzielczość 4k jest na pograniczu, ale z drugiej strony te 50" jest trochę za mało. Coś mi podpowiada, że powyżej 55" obraz staje się pikselowaty. Marsz do sklepu i sprawdzam... ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
Cytat:
Hej Ja mam 55 4k i jak jest dobry materiał 4k to jest żyleta , jak jest Fhd to też tragedii nie ma. Ważna też jest jakość sygnału ,mam kablówkę i na pewnym paśmie jest średnio z jakością to i obraz zerwie . Kolejna rzecz telewizor telewizorowi nie równy , jak kupowałem swój to sporo roboty robił sam procesor , bawiłem się dwoma modelami ,padło na ten który lepiej poradził sobie z dynamicznymi ciemnymi scenami (czerń itd) Edit Po dwóch latach z 4k śmiało mogę stwierdzić że niektóre produkcje w większości stare lepiej wypadają w FHD Niektóre stare podrasowane materialy wyglądają sztucznie , nie zapomnę jak pierwszy raz oglądałem star wars 1 w 4k , miałem wrażenie że krążownik imperium stoi a ktoś przesuwa czarne tło ... Jak w panie Kleksie .. Ostatnio zmieniany przez - Deckard - : 06.03.2022 o godz. 23:21 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Szukam informacji na temat odpowiedniej wielkości matrycy dla UHD 4K (3840x2160) i udało się coś konkretnego znaleźć. Należy zwrócić uwagę na parametr ppi. Dla filmomaniaków jest to rzecz zbędna, ale dla graczy - ważna. A więc minimalna wielkość ppi (zagęszczenie pikseli), gdzie obraz nie przechodzi w pikselowatość, to 90. Najlepiej nie schodzić poniżej tej wartości.
Kilka przykładów: 1920 x 1080 (FullHD) 24" - 92ppi 1920 x 1080 (FullHD) 27" - 82ppi 2560 x 1440 (WQHD) 27" - 109ppi 2560 x 1440 (WQHD) 32" - 92ppi 3840 x 2160 (UHD 4K) 43" - 103ppi 3840 x 2160 (UHD 4K) 47" - 94ppi 3840 x 2160 (UHD 4K) 50" - 89ppi 3840 x 2160 (UHD 4K) 55" - 81ppi Link do kalkulatora (również połówki oblicza) - KLIK @grzeniu, miałeś nochala: Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
4k, ekranu, rozdzielczość, rozmiar |
|
|