Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 21.11.2005, 21:34   #1
nathan
Nowy na forum

Data rejestracji: 21.11.2005
nathan w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
sata i ata kt600

Amd athlon 2000+,ecs kt600,seagate 80gb-satai drugi 80gb ata,radeon9550,sb live5.1,Lg dvd 4163b.Proszę o pomoc w najlepszej konfiguracji tego sprzętu.
1.instalacja wina na którym dysku?
2.konfiguracja w biosie
3.Obecnie system jest na ata-dysk ustawiony na slave,sata jet podpięty do pierwszego kontrolera na płycie.Ma zwiech niebieski ekran.
Proszę o pomoc
nathan jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 21.11.2005, 22:50   #2
janekc
Bywalec

Data rejestracji: 10.07.2005
janekc w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Chyba wszystko jedno na którym dysku zainstalujesz Wina, ale spróbuj na ATA, ale najlepiej zrób tam partycje, powiedzmy 5 Gb (na XP), najlepiej w NTFS i tam zainstaluj Windowsa.
A po instalacji podepnij drugi dysk na SATA.
Jeden dysk ma być podpięty do pierwszego kontrolera i ustawiony na MASTER, a drugi dysk SATA na SLAVE. Nagrywarke podepnij do drugiego kontrolera i ustaw na Master.

Napisz coś więcej co to za komunikat, na niebieskim tle (treść) może będzie można coś więcej o tym powiedzieć.

...Windows ma to do siebie że czasami trzeba go przeinstalować,... pomyśl np. nad Acronis True Image i przywracaniem systemu w razie takich problemów w 3 minuty.

Ostatnio zmieniany przez janekc : 21.11.2005 o godz. 22:57
janekc jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.11.2005, 10:08   #3
nathan
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez janekc
Chyba wszystko jedno na którym dysku zainstalujesz Wina, ale spróbuj na ATA, ale najlepiej zrób tam partycje, powiedzmy 5 Gb (na XP), najlepiej w NTFS i tam zainstaluj Windowsa.
A po instalacji podepnij drugi dysk na SATA.
Jeden dysk ma być podpięty do pierwszego kontrolera i ustawiony na MASTER, a drugi dysk SATA na SLAVE. Nagrywarke podepnij do drugiego kontrolera i ustaw na Master.

Napisz coś więcej co to za komunikat, na niebieskim tle (treść) może będzie można coś więcej o tym powiedzieć.

...Windows ma to do siebie że czasami trzeba go przeinstalować,... pomyśl np. nad Acronis True Image i przywracaniem systemu w razie takich problemów w 3 minuty.
Witam ponownie problem w tym że z tego co wiem nie ma ustawien na dysku sata,typu master,slave.On jest automatycznie konfigurowany,ale spróbuję zrobić jak napisałeś.Zainstaluje wina na ata a póżniej podepnę sata,no i sterownik raid aby był widoczny sata.Jeśli chodzi o ekran to tak szybko miga że nic nie idzie przeczytać.Raz tylko zdążyłem spisać coś takiego
"irq not less....nie wiem co poisało dalejj.Z tego co ja jarzę to chodzi o częstotliwość przerwań o ile się nie mylę,miałem podpiętą sb live w 3 slot pci,ponoć to szkodzi gdy jest raid więć zmieniłem slot na 2.Dodatkowo zaznaczę że stery bdaję do płyty ze strony producenta,czyli z ECS Via 4.56,dalej Via vt823x PCI Fast ethernet adapter,Via sata raid controler driver,jeśli chodzi o bios płyty to posiadam o symbolu 12c-był zmieniany typowo pod dysk sata a by można było wączyć w biosie wykrywanie dysków sata -dostępne dopiro od wersji 12c.Zaznaczam że wczesniej -czytaj z tym biosem chodził komp i to dobrze.Docelowo chciałbym aby ktoś wytłumaczył mi czy mogę mieć system na sata jesli nie to dlaczego,czy mogą współpracować te dwa dyski z sobą-w koncu są jednego producenta Seagate,róznica złącz sata i ata.Czy istnieje realna obsługa dwóch systemów jeden na ata drugi na sata.Wracając do niebieskiego ekranu koljne razy nie pokazują już napisu IRQ...tylko komputer zostanie wyłączony aby uniknąc uszkodzenia...itd.Nie pisze konkretnie co? i wisi.Chwilami chodzi ,comnktóreś uruchomienie zwiecha,zaznaczam system noo instalowany tylko antyvir sterowniki od płyty od ati omegi oraz firewall.tak nto goły.Takich numerów to nigdy nie miałem,a jak się coś działo to zawsze sobie poradziłem,a teraz rozkładam ręce jak narazie,dyski sprawdzałem dziś w innym kompie chodzą ładnie.Proszę o więcej odpowiedzi pozdrawiam
Stary 22.11.2005, 11:01   #4
nathan
Nowy na forum

sata i ata kt600

Jedna wielka zwiecha podczas próby instalacji via 4.56.wyskakuje niebieski ekran i tekst.Komputer zostanie wylaczony aby uniknąc uszkodzenia...itd
teraz myślę najważniejsze ale z tego nic nie kumam.

info techniczne
*** STOP:
0x00000024(0x001902FE,0xF898163C,0xF8981338,0xF835 17B6

***Ntfs.sys-address F83517B6 base at F8351000,Date SDtamp 41107 eea

Rozpoczynanie zrzucania fizycznej pamięci ...itd

To jest mój problem.dodam że obydwa dyski były formatowane w całości,na każdym z nich jest jedna partycja wielkości dysku.Do defragmentacji używałem zawsze Diskeeper 9,natomiast niedawno miałem zainstalowanego na próbę Q&Q
Defrag v8 chyba w tej wersji.Ja o ile się nie mylę kumam tyle że coś nie tak z NTFS,ale konkretnie co to nie wiem obecnie jest goly system tylko stery,antyvir i firewall,wiesza się dość czesto i tak jak wspomniałem wcześniej nie mogę zainstalować via 4,56.Proszę o pomoc
Stary 22.11.2005, 13:10   #5
nathan
Nowy na forum

No to jak panowie ktos mi odpowie co zrobic z moim niebieskim ekranem?
Odpiełem dysk sata.I dalej jest problem,Coraz bardziej mnie to niepokoi,chyba konieczna bedzie reinstalka wina.Wcześniej chciałbym od Was opinie na tematy wyżej,konkretnie wszytko.Co tylko możecie podpowiedzieć podpowiadajcie.http://forum.cdrinfo.pl/newreply.php...ote=1&p=558737
Odpowiedz na post
Stary 22.11.2005, 20:04   #6
nathan
Nowy na forum

Dziękuję wszystkim za pomoc.Problem rozwiązany
Stary 23.11.2005, 15:34   #7
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
to niech kolega napisze w jaki sposob - tak dla potomnych, moze ktos bedzie mial podobny problem
Stary 25.11.2005, 05:36   #8
Don Laser
laser nieskalibrowany

Data rejestracji: 31.08.2004
Don Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Z reguły tak na 98% tego typu BSODy i niemożność zainstalowania systemu wskazują niechybnie, że pamięc RAM jest do kitu
Don Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: